ΓΕΝΑΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Οι συνεχείς ανατιμήσεις «γονάτισαν» νοικοκυριά, επαγγελματίες, αγρότες…
Μόνο οι εγχώριοι τουρίστες θα μας σώσουν…
Η ακρίβεια σαρώνει καθημερινά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αδειάζει το «καλάθι της νοικοκυράς» και φέρνει σε απόγνωση αγρότες, επιχειρηματίες επαγγελματίες.
Οι τιμές μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχουν εκτιναχθεί και το «τσουνάμι» των ανατιμήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι αυξήσεις αφορούν βασικά είδη διατροφή, τους λογαριασμούς ρεύματος, τα καύσιμα και τις πρώτες ύλες.
Η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα, εξαγγέλλει νέα, όμως η δυναμική που έχει πάρει η ακρίβεια και το κόστος διαβίωσης απαιτεί ακόμη πιο γενναίες παρεμβάσεις, καθώς πλήττεται άμεσα και ο παραγωγικός ιστός της χώρας που απειλείται με πλήρη αποδιοργάνωση. Μεταξύ αυτών είναι η κτηνοτροφία, αλλά και η πτηνοτροφία κλάδοι οι οποίοι στην Ήπειρο κλυδωνίζονται και δεν μπορεί κανείς ακόμη να εκτιμήσει τι θα απομείνει μετά τη λήξη της οικονομικής κρίσης. Ήδη -όπως έχει αναδείξει σε προηγούμενες εκδόσεις του ο «Πρωινός Λόγος»- στην κτηνοτροφία διαπιστώνονται πολλές περιπτώσεις κτηνοτρόφων που μειώνουν το ζωικό τους κεφάλαιο, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο μεγάλο κόστος διατροφής των κοπαδιών τους. Στα τρέχοντα ήδη προβλήματα, προστίθενται και τα παλιά δάνεια που είχαν ληφθεί από την πρώην Αγροτική Τράπεζα, έχουν γίνει τώρα απαιτητά, αλλά με την τωρινή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οι δανειολήπτες αγρότες αδυνατούν να τα εξοφλήσουν. Ήδη χθες ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ελλάδας Θεοχάρης Λιούρης με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ζητά να γίνει γενναία και μακροχρόνια ρύθμιση επικαλούμενος την αδυναμία των κτηνοπτηνοτρόφων να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, ήτοι με την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ, των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, σε συνδυασμό και με τα δυσθεώρητα κόστη παραγωγής.
Οι προτάσεις της εφημερίδας μας
Καίριες επισημάνσεις για την ανάγκη στήριξης του παραγωγικών κλάδων κάνει η εφημερίδα μας Θέμα της Χαλκιδικής που θεωρεί πως το αγροτικό εισόδημα αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας.
Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η ακρίβεια και η καταιγίδα των ανατιμήσεων των πρώτων υλών δεν έχουν φραγμό. Απαιτούνται εδώ και τώρα άμεσα και ρεαλιστικά μέτρα για τη στήριξη όλων των κοινωνικών ομάδων», προτείνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:
-Κατάργηση ΦΠΑ στα λιπάσματα για τη χρήση των παραγωγών, όπως και στο πετρέλαιο κίνησης για τους αγρότες και παραγωγούς που θα κάνουν χρήση αναφορικά με την παραγωγή προϊόντων
– Ειδική επιδότηση για τη στρεμματική καλλιέργεια των προϊόντων που έχουμε ανάγκη ως χώρα (σιτηρά, αραβόσιτος κ.λ.π.)με σκοπό κάποτε να γίνουμε αυτάρκεις.
-Να επιδοτηθούν οι μονάδες των κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, ιχθυοκαλλιεργητών και λοιπών παραγωγών, με 70% του κόστους για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών για ιδία χρήση.
– Να επιδοτηθούν εξίσου και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και μονάδες για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών για ιδία χρήση, όπου φυσικά αυτό επιτρέπεται.
Άμεση είναι η αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί το μεγάλο ενεργειακό κόστος για επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές, ως επίσης και η μεγάλη αύξηση στα καύσιμα. «Να οριστεί άμεσα πλαφόν στις τιμές ρεύματος και αερίου χονδρικής και λιανικής καθώς το καρτέλ των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κάνει πάρτυ αισχροκέρδειας. Άμεση στροφή στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για ενεργειακές επενδύσεις. Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στην αγορά θέλει ρεαλιστική πολιτική και κανόνες για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Οργιάζει η μαύρη αγορά στα καύσιμα καθώς οι τιμές έχουν ξεφύγει και το κύμα αισχροκέρδειας μεγαλώνει καθημερινά. Για εξομάλυνση της αγοράς προτείνω άμεση μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καθώς το κράτος εισπράττει πάρα πολλά πλέον, με τις ανεβασμένες τιμές των καυσίμων».
Κυβέρνηση: Εξαντλούμε τα περιθώρια
Από την πλευρά της η Κυβέρνηση εξετάζει δυνατότητες περαιτέρω στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό SKAI, παραδέχτηκε ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση με τα καύσιμα, προαναγγέλλοντας περαιτέρω παρεμβάσεις. «Αυτό που μπορώ να πω τώρα είναι η κατεύθυνση. Ότι με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο να αξιοποιήσουμε και τα τελευταία περιθώρια που δημοσιονομικά έχουμε για να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών, έχοντας πάντα κατά νου ότι δεν είναι ατελείωτα».
Ένα από τα μέτρα που θα προσφέρει μια οικονομική ανάσα σε ένα μεγάλο αριθμό νοικοκυριών είναι η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και η επιστροφή του 50% των αυξήσεων του διαστήματος Δεκεμβρίου- Μάιου. Μέτρα εξετάζονται όμως και για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τις συνεχείς αυξήσεις στα καύσιμα, για τα οποία ωστόσο η Κυβέρνηση έχει αποκλείσει τη μείωση των φόρων για δημοσιονομικούς λόγους. Στο πλαίσιο αυτό στο «τραπέζι» βρίσκεται η επέκταση του Fuel Pass καθώς και η ένταξη στους δικαιούχους και άλλων κοινωνικών ομάδων σε σχέση με όσες είχαν περιληφθεί στη λίστα που είχε εγκριθεί τον περασμένο Μάιο.
Οι ενδείξεις πάντως για το «μέτωπο» των υγρών καυσίμων είναι απαισιόδοξες καθώς όχι μόνο δεν προβλέπεται αποκλιμάκωση τιμών, αλλά μάλλον οδηγούμαστε σε περαιτέρω αυξήσεις, με την αμόλυβδη βενζίνη να φτάσει ακόμη και το όριο των 3 ευρώ το λίτρο, σενάριο που εάν επαληθευτεί θα προκαλέσει νέο ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, τις μεταφορές, τις επιχειρήσεις.