Δελτίο Τύπου Κοινωνία

Εργαζόμενοι μετρό: Τρεις ηλεκτρολόγοι για 15 εργοτάξια – Καθυστερήσεις στα έργα από την υποστελέχωση (VIDΕΟ)

Δυσμενείς συνθήκες εργασίας, υποστελέχωση και καθυστερήσεις στη μισθοδοσία καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κάνουν σήμερα στάση εργασίας από τις 12.00 ως τις 15.30.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Για μια κατάσταση που έχει φτάσει στο απροχώρητο κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν αυτή την ώρα κινητοποίηση από την πλατεία Δημοκρατίας, ζητώντας να καταβληθούν τα χρήματά τους, να αυξηθεί ο μισθός τους που υπέστη μείωση 40% το 2016 που ξεκίνησε πάλι το έργο και μέτρα προστασίας για το επικίνδυνο επάγγελμα που ασκούν.

Για μια κατάσταση που έχει φτάσει στο απροχώρητο κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι ζητώντας να καταβληθούν τα χρήματά τους, να αυξηθεί ο μισθός τους που υπέστη μείωση 40% το 2016 που ξεκίνησε πάλι το έργο και μέτρα προστασίας για το επικίνδυνο επάγγελμα που ασκούν.

Καθυστερήσεις στη μισθοδοσία – «Μας πληρώνουν ανά διαστήματα»

«Έχουμε προβλήματα στη μισθοδοσία μας. Είμαστε απλήρωτοι. Έχουν μια τακτική μισθοδοσίας τριών ταχυτήτων. Μας πληρώνουν ανά διαστήματα. Εμείς θέλουμε να πληρωνόμαστε όλοι την ίδια μέρα και όπως πρέπει. Να δουλεύουμε και να παίρνουμε τα λεφτά μας. Η αδιαφορία της εταιρείας είναι τόση που ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Έχουμε φτάσει στο κόκκινο», αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων στην κατασκευή του μετρό, Θωμάς Μιχαλόπουλος.

Χαρακτηριστικό της υποστελέχωσης σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο είναι ότι για όλα τα εργοτάξια υπάρχουν μόνο τρεις ηλεκτρολόγοι που χρειάζεται να κάνουν μεγάλες διαδρομές από ανατολικά προς δυτικά και τούμπαλιν όταν προκύπτουν βλάβες, γεγονός που προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στις εργασίες. «Για 15-17 εργοτάξια υπάρχουν μόνο τρεις ηλεκτρολόγοι. Δουλεύουμε στον Βαρδάρη, έχουμε μια ζημιά και πρέπει να έρθει ο ηλεκτρολόγος από το αμαξοστάσιο, από το ΙΚΑ Πυλαίας να τη διορθώσει. Οπότε μένει το εργοτάξιο για μιάμιση ώρα χωρίς δουλειά».

«Δεν μπορεί σε ένα τετραγωνικό μέτρο να εργάζονται τρία άτομα»

Ο ίδιος ανέφερε ότι στα υπόγεια όπου γίνονται εργασίες τυγχάνει πολλές φορές να δουλεύουν πολλά άτομα σε μικρό μέρος, με ελλιπή μέτρα προστασίας, ενώ όταν χρειάζεται να γίνει μια δουλειά στη γαλαρία, κατεβαίνει ένα μόνο άτομο, πράγμα επικίνδυνο και παράνομο εκτός των άλλων καθώς αν πάθει κάτι δεν θα το μάθει κανείς, όπως επισημαίνει. «Τα προβλήματα του έργου είναι πολλά. Δεν έχει γίνει τίποτα απ’ όσα μας υποσχέθηκαν».

Μάλιστα πρόσφατα υπήρξαν κρούσματα κορωνοϊού στο εργοτάξιο της Βενιζέλου. «Στα υπόγεια υπάρχουν πολλές παγίδες για τους εργαζόμενους. Ελλιπής φωτισμός, εργοτάξια με λιμνάζοντα νερά. Δουλεύουν πολλά άτομα σε μικρό μέρος. Είχαμε κρούσματα κορωνοϊού πρόσφατα στο εργοτάξιο της Βενιζέλου. Γύρω στα 13-14 κρούσματα. Δε μπορεί σε ένα τετραγωνικό μέτρο να εργάζονται τρεις εργαζόμενοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.