2 Δεκεμβρίου, 2023
Δελτίο Τύπου Επιμελητήριο Χαλκιδικής Θέμα Χαλκιδικής

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ_ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Ν.Π.Δ.Δ.

ΔΝΣΗ: ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 58

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 63100 ΤΗΛ. :23710/24.200 24.300

E-MAIL: press@epihal.gr Γραφείο Προέδρου

Πολύγυρος, 21 Ιουνίου 2022

Αριθ. Πρωτ. : 1772

ΠΡΟΣ : Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

κ. Κων/νο Σκρέκα

 

ΚΟΙΝ.: 1) KEEE

Επιμελητήρια Χώρας

Βουλευτές Χαλκιδικής

ΜΜΕ

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με την επιστολή μας αυτή επιθυμούμε να αναφερθούμε στο Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», που προκηρύχθηκε στις 17 Ιουνίου 2022 (ΦΕΚ 3099Β) και αφορά επιδότηση προς τα νοικοκυριά για αντικατάσταση συγκεκριμένων κατηγοριών ενεργοβόρων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών , με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές και παράλληλη ανακύκλωση των παλιών ηλεκτρικών συσκευών που αντικαθίστανται.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα βοηθήσει τόσο ως προς τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος , όσο και ως προς τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου.

Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος δυνητικοί ωφελούμενοι είναι οι οικιακοί καταναλωτές που θα επιδοτούνται συγκεκριμένο ποσοστό (%) της δαπάνης αγοράς κάθε νέας συσκευής. Συγκεκριμένα θα λαμβάνει ισάριθμες επιταγές (vouchers) , ανάλογα με τις συσκευές που θα επιλέξει τις οποίες μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του, μειώνοντας το τελικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει για την αγορά τους.

Η διαδικασία αυτή έτσι όπως έχει προβλεφθεί , αφήνει ουσιαστικά εκτός τα μικρά καταστήματα λιανικής γιατί πληρώνουν μετρητοίς τα εμπορεύματα στους προμηθευτές τους και δεν έχουν τα ταμειακά διαθέσιμα για να χρηματοδοτήσουν τις πωλήσεις τους , αναμένοντας να λάβουν το ποσό από το κράτος μετά από μήνες , -έως την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022 όπως ορίζει ο οδηγός του προγράμματος – χρηματοδοτώντας ουσιαστικά το ίδιο το πρόγραμμα.

Με αυτόν τον τρόπο ευνοούνται οι μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα ρευστότητας, μεγάλων πιστώσεων και μπορούν να υποστηρίξουν το πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται υπόνοιες για την πρόκληση στρεβλώσεων στον υγιή ανταγωνισμό, με πολύ δυσάρεστες οικονομικές επιπτώσεις για τις μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις, που στερούνται σημαντικά εισοδήματα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, προτείνουμε ο καταναλωτής να επιλέγει ελεύθερα το κατάστημα με το οποίο θα συνεργαστεί , να πληρώνει ο ίδιος όλο το ποσό για τις ηλεκτρικές συσκευές που επιθυμεί να αγοράσει και μετέπειτα με τη χρήση του voucher με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος , το κράτος να του επιστρέφει το ποσό της επιδότησης στο λογαριασμό του.

Παρακαλούμε όπως τροποποιήσετε τον οδηγό του προγράμματος με σκοπό να μην μείνουν οι μικρές επιχειρήσεις εκτός της δράσης , ειδικά σήμερα που χρειάζεται να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έπειτα από την υγειονομική και ενεργειακή κρίση.

Κύριε Υπουργέ,

Στόχος όλων μας είναι να συμβάλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στην στήριξη της επιχειρηματικότητας , ώστε οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές , διατηρώντας ταυτόχρονα και τις πολύτιμες θέσεις εργασίας.

Αναγνωρίζοντας την έμπρακτη δέσμευση της κυβέρνησης για την διάσωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, θεωρούμε ότι οι προτεινόμενες λύσεις είναι ενδεδειγμένες και σας καλούμε να ανταποκριθείτε θετικά στις προτάσεις μας.

Περιμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις και αναμένουμε τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση,

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.