29 Ιανουαρίου, 2023
Δελτίο Τύπου Επιμελητήριο Χαλκιδικής Θέμα Χαλκιδικής

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – ΔΤ & ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ 51η ΓΣ ΤΟΥ ΕΟΑΕΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Ν.Π.Δ.Δ.

Δ/ΝΣΗ: ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 58

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 63100

ΤΗΛ.: +302371024200 – 24300

E-MAIL: press@epihal.gr

http://www.epichal.gr

Πολύγυρος, 30/05/2022

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 51η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών ΕΟΑΕΝ στις 27-29/5/2022, την οποία είχε τη χαρά και την τιμή να διοργανώσει και να φιλοξενεί το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στην Ουρανούπολη και την Αμμουλιανή.

Η ένταξη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στον ΕΟΑΕΝ λόγω της Αμμουλιανής, του μοναδικού κατοικημένου νησιού της Χαλκιδικής αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας γενικότερα, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, που μόνο οφέλη έχει για τους κατοίκους και τον τόπο. Στις εργασίες της Συνέλευσης συμμετείχαν 16 νησιωτικά Επιμελητήρια από όλη τη χώρα.

Οι εργασίες, την πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης, εκτός από τις τυπικές διαδικασίες, περιλάμβαναν και εισηγήσεις της κ. Νάνσυ Αλωνιστιώτη, Αν. Καθηγήτριας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα την “Παρουσίαση δραστηριοτήτων του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας LIVINGTRAC του ΕΚΠΑ” καθώς και του κ. Βασίλη Χρηστίδη, Διευθύνοντα Συμβούλου Knowledge AE, με θέμα την “Παρουσίαση καινοτομικής Ψηφιακής Πλατφόρμας (OneStopShop) για την προώθηση του συνολικού τουριστικού προϊόντος” των περιοχών που καλύπτουν τα Επιμελητήρια”.

Τη δεύτερη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, ο Πατέρας Γεώργιος Κυριάκου, εκπρόσωπος Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, του Κοινοβουλίου, η κ. Κυριακή Μάλαμα, Βουλευτής Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Απόστολος Πάνας, Βουλευτής Χαλκιδικής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΚΜ κ. Ιωάννης Γιώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου υπεύθυνος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας κ. Λεωνίδας Αθηνάδης, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμμουλιανής κ. Κωνσταντίνος Τσακνής, καθώς και Φορέων, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής και Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Χαλκιδικής κ. Γεώργιος Πασαλής καθώς και ο Πρόεδρος Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής κ. Νικήτας Μαρτυγάκης.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με Ομιλίες τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη, του Προέδρου Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής κ. Μάνου Κόνσολα σε διαδικτυακή σύνδεση, της Γενικής Γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χριστιάνας Κολογήρου με θέμα “Αγροδιατροφικός Τομέας, κυρίαρχο στοιχείο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου των νησιών μας”, ενώ ακολούθησε σε διαδικτυακή σύνδεση και η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Μαριαλένα Αθανασοπούλου με θέμα “Διαθέσιμα εργαλεία πρόληψης και διαχείρισης της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων”.

Οι απόψεις που ακούστηκαν οδήγησαν σε γόνιμο διάλογο και λήψη σημαντικών αποφάσεων για τον ΕΟΑΕΝ, αλλά και δεσμεύσεων από μέρους των μελών της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για αντιμετώπιση προβλημάτων στα νησιά, που χρονίζουν.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης οι συνοδοί συμμετείχαν σε τουριστικό πρόγραμμα που περιλάμβανε επίσκεψη στα Αρχαία Στάγειρα, εκεί όπου γεννήθηκε ο Αριστοτέλης, προβολή 3D ταινίας για το Άγιο Όρος στο Πνευματικό Κέντρο Ιερισσού και επίσκεψη στην έκθεση Βαρλάμη. Τις κυρίες υποδέχθηκε στην Ιερισσό η Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ιερισσού κ. Κλεοπάρτα Αϊβαζίδου. Η οικοδέσποινα Άρτεμη Μουτσάκη ξενάγησε τις συνοδούς και τους παρουσίασε μερικές από τις ομορφιές της Χαλκιδικής.

Μια ξεχωριστή εμπειρία γευσιγνωσίας και γνωριμίας των προϊόντων της Χαλκιδικής πρόσφερε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στους εκπροσώπους των νησιωτικών Επιμελητηρίων του ΕΟΑΕΝ πριν το επίσημο δείπνο του Σαββάτου. Η εταιρεία Chef Stories, στρατηγικός συνεργάτης του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο πρόγραμμα Taste Halkidiki, ετοίμασε ένα ιδιαίτερο γευστικό ταξίδι γνωριμίας της γαστρονομίας της Χαλκιδικής για τους καλεσμένους.

Οι συμμετέχοντες δοκίμασαν ιδιαίτερα προϊόντα της Χαλκιδικής, χορηγία παραγωγών, σε ένα παιχνίδι γεύσεων και συνδυασμών.

Τα κρασιά που προσφέρθηκαν σε όλα τα γεύματα και δείπνα ήταν προσφορά των οινοποιείων Κτήμα Claudia Papayianni, Akrathos Newlands Winery και Domaine Agrovision.

Η τρίτη μέρα φιλοξενίας της 51ης Συνέλευσης του ΕΟΑΕΝ στην Αμμουλιανή περιλάμβανε αρχικά κρουαζιέρα στο Άγιο Όρος. Τους Αρσανάδες και τις Μονές Δοχειαρίου, Ξενοφώντος και Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσική Μονή) είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και να φωτογραφίσουν οι επισκέπτες ενώ μοναχοί από τη Μονή Ξενοφώντος έφεραν εικόνες και λείψανα στο καραβάκι για να τα προσκυνήσουν οι φιλοξενούμενοι.

Επόμενος σταθμός η Αμμουλιανή. Στις εορταστικές εκδηλώσεις που είχαν ετοιμάσει οι κάτοικοι του νησιού παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης, η Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Αντιπεριφεριάρχης ΠΚΜ κ. Ιωάννης Γιώργος, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αμμουλιανής Κώστας Τσακνής καλωσόρισε τους υψηλούς επισκέπτες. Ακολούθησε σύντομη ομιλία του Υπουργού Ναυτιλίας, όπου δήλωσε ότι η Αμμουλιανή είναι νησί με τεράστιες δυνατότητες ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε τη στήριξη του υπουργείου στην ένταξη της στην πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος “GR-eco Islands. Ο κ. Πλακιωτάκης ανακοίνωσε και επίσημα την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του μεγάλου έργου αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού με παράλληλη δημιουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών, ένα έργο, προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του επομένου έτους. Είπε ακόμη ότι το υπουργείο εξετάζει σε συνεργασία με τον δήμο και άλλα έργα υποδομής, που σχετίζονται με την ύδρευση και την αφαλάτωση του νερού.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΚΜ, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη καθώς και οι Πρόεδροι του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης και ΕΟΑΕΝ κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης.

Οι επισκέπτες απόλαυσαν τα χορευτικά των παιδιών του νησιού με παραδοσιακές στολές. Οι γυναίκες της Αμμουλιανής είχαν ετοιμάσει για να προσφέρουν λεμονάδα και τοπικά παραδοσιακά γλυκίσματα, μεταξύ των οποίων και τα μοναδικά αμυγδαλωτά Αμμουλιανής, κυριολεκτικά έργα τέχνης.

Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα σε παρακείμενο εστιατόριο.

Τα κρασιά που προσφέρθηκαν με το όνομα ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ είναι παραγωγής του Προέδρου του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής Νικήτα Μαρτυγάκη, τα οποία εμφιαλώνονται στο Domaine Agrovision.

Το τριήμερο της 51ης Γενικής Συνέλευσης του ΕΟΑΕΝ,που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ολοκληρώθηκε, αφήνοντας ευχάριστες αναμνήσεις από τον τόπο, τα προϊόντα, τους ανθρώπους, αλλά και χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις λύσεων, ως αποτέλεσμα των εποικοδομητικών διεργασιών της Γ.Σ.

Από το Γραφείο Τύπου του

Επιμελητηρίου Χαλκιδικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.