2 Δεκεμβρίου, 2023
Top News Δελτίο Τύπου Θέμα Χαλκιδικής

Ελπίδα το ΕΣΠΑ για την Χαλκιδική!!!

Σε υποδομές, καινοτομία, κοινωνική συνοχή, επιχειρηματικότητα, προστασία περιβάλλοντος….

Μοναδική σίγουρη πηγή χρηματοδότησης, καθώς η κρίση «στέγνωσε» τα δημόσια ταμεία

 

Η Χαλκιδική εναποθέτει πολύ μεγάλες ελπίδες για βελτίωση της σημερινής της εικόνας στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, όντας μία  από τις Περιφέρειες οι οποίες βρίσκονται ακόμη χαμηλά σε ποσοστό Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Η εξήγηση είναι απλή: Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλες τις χώρες της Ευρώπης, την Ελλάδα όμως περισσότερο καθώς τώρα εξέρχεται από τη δική της πολυετή κρίση χρέους. Επακόλουθο αυτών είναι οι διαθέσιμοι εθνικοί πόροι για επενδύσεις να έχουν σχεδόν μηδενιστεί και να αποτελεί πια μονόδρομο η αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ώστε  η  Ήπειρος να επιταχύνει το βηματισμό της  προς την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δημιουργία νέων υποδομών και επιχειρηματικών σχημάτων.

Οι βασικοί άξονες

Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ενέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα χρήματα αυτά θα κατανεμηθούν στις εξής δράσεις:

– Έρευνα και καινοτομία

-Προώθηση αειφορίας και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,

– Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και του ανθρώπινου δυναμικού

-Στήριξη της βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης.

Όλες οι επενδύσεις- όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου- θα γίνουν μέσα σε ένα νέο και αυστηρό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς να δημιουργούνται εμπόδια και αγκυλώσεις όπως στο παρελθόν. Στο σημείο αυτό «κρύβεται» και η λεπτομέρεια που δεν επιτρέπει μεγάλες επενδύσεις- χρηματοδοτήσεις για πολλά έργα οδικών μεταφορών, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατεύθυνση να ενθαρρύνει την κατασκευή έργων φιλικών προς το περιβάλλον και τέτοιο είναι οι σιδηροδρομικές συνδέσεις.

Τι προβλέπει η Σ.Μ.Π.Ε.

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ΕΣΠΑ δεν παρεμβαίνει ως προς τους άξονες και τους στόχους του Προγράμματος. Καθιερώνει- επιβάλλει συγκεκριμένους όρους για την προστασία του περιβάλλοντος από τις δράσεις που θα αναπτυχθούν. Συγκεκριμένα λαμβάνονται υπόψη:

– Οι δεσμεύσεις για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

– Οι διατάξεις του νέου Εθνικού Κλιματικού Νόμου

-Η προστασία της βιοποικιλότητας

– Τα σχέδια διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και Κινδύνων Πλημμύρας

– Η βελτιστοποίηση της χωροθέτησης για υποδομές και επενδύσεις

– Η αποκατάσταση τοπίων και η ενίσχυση των φυσικών στοιχείων στον αστικό ιστό

-Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

– Η αποφυγή αλλοιώσεων σε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά υδάτων.

Ο Γιώργος Αμυράς 

Σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Γιώργος Αμυράς, αναφέρει σχετικά: «Ανοίγει ο δρόμος για περισσότερες και πιο ποιοτικές επενδύσεις στην Ήπειρο, που θα δημιουργήσουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και θα σέβονται το περιβάλλον. Το ΕΣΠΑ της Ηπείρου, είναι ένας σίγουρος δρόμος, ώστε ο τόπος μας να κάνει βήματα μπροστά».

Η έγκριση του προγράμματος και η έκδοση των πρώτων προσκλήσεων είναι θέμα χρόνου. Η αξιοποίησή του όμως προϋποθέτει τη συνεργασία δημόσιων, αυτοδιοικητικών, ιδιωτικών φορέων και επιχειρηματιών για τη μέγιστη αξιοποίησή του. Κύρια απαιτεί καθορισμό στόχων και προτεραιοτήτων και ώριμες μελέτες. Αν αυτά δεν γίνουν έγκαιρα, τότε θα μιλάμε για μια ακόμη ευκαιρία που «πήγε χαμένη»….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.