6 Δεκεμβρίου, 2023
Top News Δελτίο Τύπου Θέμα Χαλκιδικής

Δεκάδες Χαλκιδικιώτες πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι!!!

Του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ…

Αναφορές στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης για διαδικτυακή απάτη

 

Συμπολίτες φέρεται να «επένδυσαν» βάζοντας από 700 έως και 5.000 ευρώ και περίμεναν να πληρωθούν, επειδή έκαναν likes. Οταν επιχείρησαν να ζητήσουν εξηγήσεις, στέλνοντας μηνύματα στην ιστοσελίδα της εταιρείας, συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για απάτη. Η εταιρεία πλέον δεν υφίσταται…

Δεκάδες Χαλκιδικιώτες όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα μας, «κλαίνε» τα λεφτά τους, «επενδύοντας» σε σελίδα στα social media, που τους φέσωσε με χιλιάδες ευρώ – Πληθαίνουν οι αναφορές στην Εισαγγελία για απάτες μέσω διαδικτύου

Δεν έχουν τέλος οι μέθοδοι, που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να βγάζουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι την αφέλεια πολιτών, που νομίζουν ότι μπορεί να γίνουν Κροίσοι σε μία μέρα χωρίς να κουραστούν.

Ετσι προφανώς σκέφτηκαν και αρκετοί Χαλκιδικιώτες, για δεκάδες μιλούν ασφαλείς πληροφορίες, οι οποίοι έπεσαν θύματα διαδικτυακής πυραμίδας με έδρα τη Σιγκαπούρη, που λειτουργούσε μέσω των social media, σύμφωνα με την οποία οι χρήστες, που θα έκαναν likes σε διάφορες αναρτήσεις, θα πληρώνονταν.

Συμπολίτες φέρεται να «επένδυσαν» βάζοντας από 700 έως και 5.000 ευρώ. Ομως, μάταια περίμεναν να πληρωθούν, επειδή έκαναν likes. Οταν επιχείρησαν να ζητήσουν εξηγήσεις, στέλνοντας μηνύματα στην ιστοσελίδα της εταιρείας, συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για απάτη. Η εταιρεία πλέον δεν υφίσταται…

Τους έλουσε «κρύος ιδρώτας». Είχαν την αφέλεια να πιστεύουν ότι καταθέτοντας 1.000 και 2.000 ευρώ μπορεί να εξασφαλίσουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ από τον καναπέ του σπιτιού τους.

Αναφορές για τη συγκεκριμένη κομπίνα έχουν γίνει στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Δικαστικές πηγές λένε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί σημαντικά οι καταγγελίες πολιτών, που έπεσαν θύματα αντίστοιχων κομπίνων με κρυπτονομίσματα. Η άκρη του νήματος είναι δύσκολο πάντως να βρεθεί σε ανάλογες περιπτώσεις, καθώς η διαδικασία είναι χρονοβόρα και οι «εγκέφαλοι» βρίσκονται σε χώρα του εξωτερικού, από όπου «ψαρεύουν» τα θύματά τους.

 

Με όχημα… τα social media

Η προαναφερόμενη κομπίνα στήθηκε πάντως μέσω των social media.

Τους τελευταίους μήνες οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το YouTube, το Instagram και το TikTok, είχαν κατακλυστεί από αναρτήσεις και σχόλια που έλεγαν ότι μπορεί κανείς να βγάλει εύκολα χρήματα, κάνοντας μόνο 15 likes την ημέρα σε συγκεκριμένες σελίδες ή προφίλ από influencers.

Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν ο υποψήφιος «επενδυτής» να εγγραφεί σε κάποιο από τα προϊόντα της Wind Media, εταιρείας με έδρα τη Σιγκαπούρη, να αγοράσει ένα πακέτο, που ξεκινούσε από τα 600 και ξεπερνούσε ακόμη και τις 3.000 ευρώ και στη συνέχεια κάνοντας μερικά likes την ημέρα θα έβγαζε ένα μηνιαίο εισόδημα που ξεκινούσε από 765 ευρώ τον μήνα και έφτανε μέχρι πολλές χιλιάδες. Ετσι απλά και μόνο με ένα κλικ…

Η εταιρεία υποσχόταν ότι θα παρείχε έξτρα εισόδημα στους χρήστες, που θα έκαναν likes σε συγκεκριμένες διαφημίσεις, λογαριασμούς, βιντεάκια και ιστορίες που ανεβαίνουν στα social media. Για να γίνει κάποιος μέλος έδινε ένα ποσό εγγραφής, το οποίο οι εταιρείες υπόσχονταν ότι θα το πάρει πίσω από τα κέρδη σε λιγότερο από έναν μήνα.

Ο εγγεγραμμένος χρήστης δεν αποκτούσε κέρδη μόνο από τα likes, αλλά εάν προσέλκυε νέα μέλη, λάμβανε 15% προμήθεια επί των κερδών τους. Η Wind Media υποσχόταν πολύ μεγάλες αποδόσεις με συνδρομή έως και 3.000 ευρώ σε κάποιο από τα «πακέτα» της.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, που έχουν δημοσιευτεί, η Wind Media ιδρύθηκε το 2022 και παρουσιαζόταν ως πλατφόρμα διαδικτυακής διαφήμισης.

Είχε παρουσία σε 70 χώρες, στρατολογούσε μέλη με στόχο διαδικτυακοί , αλλά και ευρέως γνωστά πρόσωπα να κερδίζουν περισσότερα likes και followers στις κοινωνικές πλατφόρμες.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα θύματα από την Ελλάδα, που τσίμπησαν και κατέθεσαν κρυπτονομίσματα για να ξεκινήσουν την «μπίζνα» των likes, ξεπερνούν τις 10.000, ενώ η οικονομική ζημιά, που έχουν υποστεί, αγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ.

Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αξιωματικοί επισημαίνουν για άλλη μία φορά πόσο επικίνδυνο και απατηλό είναι το διαδίκτυο και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους τους χρήστες, να μην πιστεύουν στο εύκολο χρήμα και τις μεγάλες αποδόσεις, αφού στην πλειονότητά τους όσοι κρύβονται πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις είναι τυχοδιώκτες και απατεώνες.

 

 

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή

Οι διαδικτυακές απάτες πλέον στην Ελλάδα χτυπούν «κόκκινο», ζημιώνοντας χιλιάδες πολίτες που αναζητούν εισόδημα. Η περίπτωση της Wind Media δεν ήταν η μοναδική, καθώς μια απλή περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτει δεκάδες τέτοιες «πλατφόρμες», που συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα, υποσχόμενες «λαγούς με πετραχήλια», εκμεταλλευόμενες την οικονομική δυσπραγία.

Υπόσχονται σε πολίτες γρήγορο και εύκολο κέρδος εμφανίζοντας τις πλατφόρμες ως ενδιάμεσες εταιρείες ανάμεσα σε διαφημιστές και διαφημιζόμενους. Υπόσχονται πως με μερικά κλικ ή με εικονικές παραγγελίες θα προκύπτει οικονομικό όφελος για τους συμμετέχοντες με πολύπλοκο σύστημα απόδοσης κερδών.

Tα υποψήφια θύματα καλούνται να εγγραφούν ως μέλη σε μια πλατφόρμα που φιλοξενείται στο διαδίκτυο καταβάλλοντας αρχικά ένα ποσό εγγραφής μέσω αγοράς κρυπτονομισμάτων ή μέσω εφαρμογών τύπου PayPal. Δημιουργείται έτσι ένας προσωπικός λογαριασμός. Επειτα καλούνται να πραγματοποιούν διαδικτυακές ενέργειες που τους υποδεικνύονται από κάποιους διαχειριστές, οι οποίοι επικοινωνούν με τα θύματα μέσω γνωστών εφαρμογών μαζικής ανταλλαγής μηνυμάτων. Τα θύματα με τη σειρά τους βλέπουν στον «λογαριασμό» τους τα ποσά που υποτίθεται πως αποκομίζουν και έχουν τη δυνατότητα να τα εξαργυρώσουν με ηλεκτρονικές μεταφορές χρημάτων. Οταν όμως επιχειρήσουν να εισπράξουν τα χρήματα δεν καταλήγουν στην τσέπη τους. Ετσι κλαίνε εκ των υστέρων τα χρήματά τους.

«Κανείς στο διαδίκτυο δεν θέλει να μας χαρίσει τίποτα, αντίθετα προσπαθούν να μας εξαπατήσουν. Το κίνητρό τους είναι είτε το κέρδος ή τα προσωπικά δεδομένα. Οι επιτήδειοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν προσωπικά δεδομένα από κάρτες και λογαριασμούς με διάφορους τρόπους για να προκαλέσουν ζημιά. Πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι και ιδιαίτερα προσεκτικοί» προειδοποιούν οι Ενώσεις καταναλωτών.

Πώς προστατεύονται οι πολίτες

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την αποφυγή διαδικτυακών κομπίνων συμβουλεύει:

  • Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή μην ανοίξετε συνημμένα από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την τράπεζά σας ή άλλον αξιόπιστο οργανισμό και σας ζητούν να ενημερώσετε ή να επαληθεύσετε τα στοιχεία σας, απλώς διαγράψτε τα.
  • Κάντε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τα ονόματα ή την ακριβή διατύπωση του email ή του μηνύματος για να ελέγξετε για τυχόν αναφορές σε απάτη, πολλές απάτες μπορούν να εντοπιστούν με αυτόν τον τρόπο.
  • Αναζητήστε τον σύμβολο ασφαλείας. Οι ασφαλείς ιστότοποι μπορούν να αναγνωριστούν με τη χρήση του ‘https:’ αντί του ‘http:’ στην αρχή της διεύθυνσης διαδικτύου ή ενός κλειστού λουκέτου ή ενός εικονιδίου χωρίς σπασίματα στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου του προγράμματος περιήγησής σας. Οι νόμιμοι ιστότοποι που σας ζητούν να καταχωρίσετε εμπιστευτικές πληροφορίες είναι γενικά κρυπτογραφημένοι για την προστασία των στοιχείων σας.
  • Ποτέ μην παρέχετε τα προσωπικά σας στοιχεία, τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας ή του λογαριασμού σας στο διαδίκτυο, εάν λάβετε κλήση που ισχυρίζεστε ότι προέρχεται από την τράπεζά σας ή οποιονδήποτε άλλο οργανισμό. Αντίθετα, ζητήστε το όνομά τους και τον αριθμό επικοινωνίας τους και κάντε έναν ανεξάρτητο έλεγχο με τον εν λόγω οργανισμό πριν καλέσετε ξανά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.