22 Φεβρουαρίου, 2024
Top News Κοινωνία Υγεία

Χωρίς «φρένο» η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Χαλκιδική…

 

 Αυξημένα σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες ημέρες ήταν τα κρούσματα που ανακοίνωσε  ο ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνοντας τους επιστήμονες που προβλέπουν συνέχιση της ανοδικής τάσης για τις επόμενες 1-2 εβδομάδες, χωρίς όμως να είναι σε θέση να εκτιμήσουν την κορύφωση της, αλλά και τις ακριβές επιπτώσεις σε νοσηλείες.

Χθες ανακοινώθηκαν 11.972 νέα κρούσματα, οι νέοι θάνατοι ήταν 13, ενώ διασωληνωμένοι παραμένουν 86 άτομα, από τα οποία τα 44 είναι πλήρως εμβολιασμένα.

Άνοδος σημειώθηκε και στην Χαλκιδική με 73 κρούσματα. . Προς το παρόν η αύξηση των κουσμάτων δεν συνδυάζεται με αύξηση εισαγωγών και νοσηλειών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή αυτό της Χαλκιδικής, που ωστόσο παραμένουν σε επιφυλακή.

Σε πανελλαδικό επίπεδο συνεχίστηκε για μια ακόμη ημέρα  η ανοδική τάση των εισαγωγών, οι οποίες ανήλθαν σε 219, ήτοι αυξημένες κατά 14,06% σε σχέση με την αμέσως προηγουμενη ημέρα. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου διαμορφώθηκε στις 165.

Όσον αφορά τις πιθανές επαναλοιμώξεις, το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ αυτές υπολογίστηκαν σε 2.000.

Η μεγάλη αύξηση της διασποράς, όπως και χθες επεσήμαναν επιστήμονες οφείλονται στις νέες υποπαραλλαγές της «Όμικρον» οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, χωρίς όμως -προς το παρόν τουλάχιστον- να συνδέονται με βαρύτερα συμπτώματα. Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων συνδυάζεται επίσης με την έξοδο κόσμου στα παραλιακά θέρετρα, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση της Κέρκυρας, για την οποία χθες ανακοινώθηκαν 231 νέα περιστατικά!

Φόβοι για νέα μετάλλαξη 

Η χαλάρωση των μέτρων τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλο σχεδόν τον κόσμο, διχάζει την επιστημονική κοινότητα, καθώς υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα να μεταλλαχθεί ο κορωνοϊός και το νέο στέλεχος του αφενός να είναι πιο θανατηφόρο και αφετέρου να μην καλύπτεται από τα εμβόλια.

Ο καθητηγής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yale Νίκος Χρηστάκης σε συνάντησή του χθες με εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης στο περιθώριο συνεδρίου που πραγματοποιείται στο «Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».  Εξήγησε ότι,  ολοένα και πιο συχνά, βιώνουμε επιδημίες από ιούς πού πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα και η αιτία είναι η κλιματική αλλαγή, που μας φέρνει πιο κοντά στα ζώα, καθώς αυτά εγκαταλείπουν τα δάση και έρχονται πιο κοντά στον άνθρωπο, όπως συμβαίνει με τις νυχτερίδες.

Τέτοιου είδους πανδημίες η ανθρωπότητα βλέπει κάθε 50-100 χρόνια, όμως τώρα με την κλιματική αλλαγή, ο κύκλος των πανδημιών μικραίνει στα 20-30 χρόνια.

Ο καθηγητής διερωτήθηκε τι θα γίνει άραγε στην επόμενη πανδημία και αν θα τα πάμε καλύτερα έχοντας τη γνώση από τον  κορωνοϊό για να απαντήσει «όχι, εκτός αν η επόμενη πανδημία έρθει μέσα σε μια πενταετία, οπότε θα έχουμε τη μνήμη και τους μηχανισμούς για να την αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Διαφορετικά όσο αργότερα έρθει το νέο παθογόνο, το πιο πιθανό είναι τα λάθη που έγιναν αυτή τη φορά, να επαναληφθούν και τότε». «Το μόνο που θα έχει μείνει στη συλλογική μνήμη στην επόμενη πανδημία» είπε ο κ. Χρηστάκης, «θα είναι η τεχνολογία mRNA για την ανάπτυξη νέων εμβολίων που θα είναι απαραίτητα για την νέα κρίση».

Με αφορμή αυτή τη νέα τεχνολογία, ο καθηγητής ανέφερε ότι  τον Σεπτέμβριο αναμένεται νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του  κορωνοϊό  από τη Moderna, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση για εμβολιασμό με 4η δόση του πληθυσμού 30 ετών και πάνω στη χώρα μας, ο καθηγητής είπε πως αν θα έπρεπε να εμβολιαστεί τον ερχόμενο Αύγουστο με την 4η δόση του ίδιου εμβολίου ή να περιμένει το επικαιροποιημένο εμβόλιο τον ερχόμενο Οκτώβριο, τότε θα προτιμούσε να περιμένει το νέο εμβόλιο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.