Ανεπανάληπτο το φετινό καλοκαίρι στην Χαλκιδική παρά τις αυξήσεις
Χιλιάδες Έλληνες τουρίστες θα επιλέξουν τον τόπο μας Ιούλιο-Αύγουστο
Καταφθάνουν παραθεριστές από όλη την Ευρώπη – Υψηλές προσδοκίες και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού
Μία εξαιρετικά καλή τουριστική περίοδο έχει μπροστά της η Χαλκιδική, με τους οιωνούς να προμηνύουν ένα καλοκαίρι με υψηλή επισκεψιμότητα, ειδικά στα παράλια, στα οποία οι μοναδικές ακτές με τα κρυστάλλινα νερά αποτελούν «μαγνήτη» για Έλληνες και ξένους παραθεριστές.
Παρά λοιπόν τα προβλήματα, στα οποία προστίθεται φέτος και η έλλειψη επαρκούς προσωπικού στον τουριστικό κλάδο, οι ντόπιοι επαγγελματίες εμφανίζονται αισιόδοξοι για την έκβαση της χρονιάς. Μεταξύ άλλων, έχουν το βλέμμα στραμμένο στην επιβατική κίνηση του Αεροδρομίου του Ακτίου που… απογειώθηκε φέτος ξεπερνώντας κάθε άλλον αντίστοιχο αερολιμένα της χώρας! Μέσω αυτού φτάνουν στην περιοχή μας επισκέπτες από όλη σχεδόν την Ευρώπη.
Στο μεταξύ, άνοιξε από χθες η πλατφόρμα για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε όλη τη χώρα.
Θετικοί οι οιωνοί…
Αν δεν υπάρξουν… απρόοπτα, η φετινή θερινή σεζόν θα είναι εξαιρετικά καλή για την Χαλκιδική, ιδιαίτερα στην Κασσάνδρα και στην Σιθωνία όπου παραδοσιακά κατευθύνονται οι περισσότεροι επισκέπτες του καλοκαιριού.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου εμφανίζονται αισιόδοξοι, καθώς δεν υπάρχουν ακυρώσεις από τα κλειστά τουριστικά πακέτα ενώ σταδιακά ενισχύονται και οι ατομικές προκρατήσεις. Παράλληλα, πυκνώνουν στον διεθνή Τύπο τα διθυραμβικά δημοσιεύματα γενικότερα για την Χαλκιδική και τις ομορφιές της, όπως αυτό στον βρετανικό «Guardian» αλλά και της Μεγάλης Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέληαπό τα διασημότερα περιοδικά της Κύπρου. Στις μέσα σελίδες #Αρναία, #Στανός, #Ιερισσός, #Στάγειρα, #Στρατονίκη με τα “καλούδια” τους.
Λείπει προσωπικό
Δυστυχώς όμως φέτος λείπει προσωπικό από τα καταστήματα υγεινομικού ενδιαφέροντος και τα ξενοδοχεία στην Χαλκιδική. Παρόλα αυτά η εκτίμηση είναι ότι φέτος θα έχουμε μια καλή χρονιά για τον τουρισμό της περιοχής. Ωστόσο, κι εδώ υπάρχουν προβλήματα, με ένα από τα βασικότερα φέτος να έχει σχέση με την επάρκεια του προσωπικού που απασχολείται στον κλάδο, με τον κ. Ιωάννου να κάνει λόγο για έλλειψη εργαζομένων.
Υπάρχει φυσικά και το ζήτημα με τις πολύ υψηλές τιμές στα καύσιμα, το οποίο όμως μπορεί να αποβεί προς όφελος της Χαλκιδικής Αφενός, ενδέχεται οι Μακεδόνες από την Κεντρική Μακεδονία να επιλέξουν πιο κοντινούς προορισμούς για τις διακοπές τους προκειμένου να μειώσουν το κόστος του ταξιδιού. Αφετέρου, λόγω της ανόδου των ακτοπλοϊκών ναύλων, οι ξένοι επισκέπτες πιθανώς να αποφύγουν σε ένα βαθμό τις εξορμήσεις σε νησιά, ειδικά εκείνα του Αιγαίου, επιλέγοντας στεριανούς προορισμούς.
«Πετάει» το Αεροδρόμιο Μακεδονία!
Με τα προ πανδημίας νούμερα, «φλερτάρει» η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport, οι επιδόσεις των οποίων έφτασαν, σύμφωνα με το «Reporter.gr», στο 96% των αφίξεων του 2019.
Μάλιστα, η επιβατική κίνηση στο Άκτιο και στα Αεροδρόμια Ρόδου και Σαντορίνης ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα.
Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από όλα τα Αεροδρόμια της Fraport σημείωσε εκείνο του Ακτίου, το οποίο βρέθηκε στο συν 26%, καταγράφοντας αύξηση 17,3% σε επίπεδο κίνησης εσωτερικού και 26,1% σε επίπεδο διεθνούς κίνησης. Στη Ρόδο ο αριθμός των επιβατών ανέβηκε σε ποσοστό 1,2% σε σχέση με το 2019, με την κίνηση από το εξωτερικό να ανεβαίνει κατά 3,9%. Σε επίπεδα άνω του 2019 διαμορφώθηκε ο αριθμός των τουριστών και στη Σαντορίνη, η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 5,1%, σημειώνοντας άνοδο 30% ως προς τη διεθνή κίνηση.
Κύριες πηγές των αφίξεων ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, και ακολουθούν Ολλανδοί, Γάλλοι και Πολωνοί, με τους Ιταλούς, τους Δανούς, τους Σουηδούς, τους Φινλανδούς και τους Βέλγους να έπονται.
Κοινωνικός Τουρισμός
Στο μεταξύ, άνοιξε χθες η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο φετινό πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, μέσω του οποίου εκτιμάται πως περίπου 300.000 δικαιούχοι πολίτες από όλη τη χώρα θα κάνουν φτηνές διακοπές. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» από την 1η Αυγούστου ως τις 31 Ιουλίου 2023 και έχει προϋπολογισμό ύψους 35 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 5 εκ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της περσινής περιόδου.
Όπως έγραψε ήδη η εφημερίδα μας, αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 23 Ιουνίου και ώρα 14.00 μέσω του συνδέσμoυ https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos.
Υψηλότερη επιδότηση
Από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού αναμένεται να επωφεληθεί και η Χαλκιδική γενικότερα, ειδικά δε τα παράλιά της. Μάλιστα, φέτος είναι πιο ελκυστικό, τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους, καθώς χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους επωφελούμενους στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και αυξημένες τιμές επιδότησης στους ξενοδόχους. Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.
Για τους ευάλωτους…
Σε δήλωσή του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για «μια πρωτοβουλία πολύ σημαντική για τις κοινωνικές ομάδες που την έχουν ιδιαίτερα ανάγκη». Όπως είπε, «στόχος μας είναι οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας να κάνουν διακοπές και ταυτόχρονα να στηριχθεί ο εσωτερικός τουρισμός».
Από την πλευρά του, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε: «Συνεχίζουμε να ενισχύουμε και να βελτιώνουμε το δημοφιλές πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, το οποίο δίνει τη δυνατότητα για δωρεάν ή χαμηλού κόστους διακοπές στους δικαιούχους και τις οικογένειές τους ενώ ταυτόχρονα στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις και αγορές. Φέτος μειώνουμε την ιδιωτική συμμετοχή, αυξάνουμε την επιδότηση και διευρύνουμε τις περιοχές με δωρεάν διαμονή».