10 Δεκεμβρίου, 2023
Top News Δελτίο Τύπου Θέμα Χαλκιδικής Οικονομία Τουρισμός

Άδεια η Χαλκιδική το προηγουμενο ΣΚ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ «ΚΑΙΝΕ» ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ!

Από 55% έως 65% οι πληρότητες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

 

Ιδιαίτερα θερμό προμηνύεται το φετινό καλοκαίρι, όχι μόνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά κυρίως εξαιτίας των ανατιμήσεων τόσο σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όσο και στα καύσιμα, οι τιμές των οποίων έχουν χτυπήσει «κόκκινο»! Το οικονομικό φορτίο που έχουν επωμιστεί το τελευταίο διάστημα οι καταναλωτές είναι δυσβάστακτο, με αποτέλεσμα για τους περισσότερους και οι διακοπές σε μακρινούς προορισμούς να αποτελούν φέτος «όνειρο θερινής νυκτός»!

Οι τιμές των καυσίμων που στην περιοχή μας αγγίζουν τα 2,5 ευρώ το λίτρο, είναι ο «νούμερο ένα» ανασταλτικός παράγοντας για μακρινές αποδράσεις, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα διόδια, τα τσουχτερά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, εάν η επιλογή είναι τα νησιά του Αιγαίου και φυσικά η διαμονή και το φαγητό.

Η ανάγκη πάντως των Ελλήνων για λίγες ημέρες διακοπών, μετά από δυο δύσκολα καλοκαίρια λόγω κορωνοϊού, αποτυπώνεται και στις αιτήσεις για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, με τη συμμετοχή να σπάει κάθε ρεκόρ. Ας σημειωθεί ότι η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή έως την Πέμπτη, 23 Ιουνίου, στις 14:00 το μεσημέρι.

«Πονοκέφαλος»  τα καύσιμα!

Αναμφίβολα το πρόγραμμα «Κοινωνικού Τουρισμού» θα δώσει τη δυνατότητα για φθηνές διακοπές σε αρκετούς συνανθρώπους μας. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» είναι οι τιμές των καυσίμων που στερούν τη δυνατότητα μακρινών μετακινήσεων, καθώς η πλειοψηφία των καταναλωτών βάζει βενζίνη με το… σταγονόμετρο, μόνο για να εξυπηρετεί τις άμεσες ανάγκες.

Αυτό σημαίνει ότι και οι περισσότεροι κάτοικοι της κεντρικής Μακεδονίας φέτος θα αρκεστούν στις κοντινές παραλίες για τα μπάνια τους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα επιλέξουν να μετακινούνται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Εξάλλου, το ράλι τιμών στα καύσιμα αναμένεται να επηρεάσει και τα χωριά της Χαλκιδικής, καθώς εκτιμάται ότι αρκετοί απόδημοι δεν θα καταφέρουν να επισκεφθούν τις πατρογονικές τους εστίες. Αν και είναι ακόμη νωρίς, αφού συνήθως μετά τις 20 Ιουλίου παρατηρείται αύξηση της επισκεψιμότητας στα χωριά, με αποκορύφωμα τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, οι μόνιμοι κάτοικοι εκφράζουν φόβους ότι οι απόδημοι από την Αθήνα και άλλα μακρινά αστικά κέντρα δεν θα πάρουν την απόφαση φέτος, λόγω της γενικότερης ακρίβειας που επικρατεί, με αποκορύφωμα βέβαια τα καύσιμα!

Νέα παρέμβαση…

Τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι αυξημένες τιμές των καυσίμων στα νοικοκυριά, φαίνεται πως αναγνωρίζει και η Κυβέρνηση, η οποία προετοιμάζει και νέα παρέμβαση πιο ενισχυμένη, που θα αφορά περισσότερους πολίτες και θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας με εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και για τρεις μήνες.

Ας σημειωθεί ότι μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο fuel pass είπε ότι «εξετάζεται να δοθούν περισσότερα χρήματα και να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια».

Ο δρόμος για ένα πιο γενναίο, πακέτο άνοιξε μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την περασμένη Τετάρτη, που δείχνουν σημαντική υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα, τόσο στο 5μηνο (Ιανουαρίου – Μαΐου) του 2002, όσο και για τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, που επικαλείται το ΑΠΕ, το περιεχόμενο των μέτρων έχει «κλειδώσει» και απομένουν οι λεπτομέρειες, όπως το ύψος της επιδότησης και τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων.

Το νέο πακέτο μέτρων θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τα καύσιμα και πιο συγκεκριμένα:

– Θα έχει διάρκεια τρεις μήνες και θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

– Για το diesel κίνησης η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από αυτή που ισχύει σήμερα.

-Για την βενζίνη θα συνεχιστεί το σύστημα του fuel pass. Το ποσό της επιδότησης θα είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο.

– Το μέτρο του fuel pass θα αφορά περισσότερους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ (καθαρό μετά την αφαίρεση των φόρων).

Δύσκολα με τις πληρότητες

Στο Θέμα της Χαλκιδικής μίλησε για το φετινό καλοκαίρι ο Δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας ο οποίος τόνισε ότι θα πράγματα θα είναι καλύτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ενώ σήμερα η πληρότητα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι έως 55% και για τα ξενοδοχεία έως 65%. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι η πληρότητα θα ανέβει πάρα πολύ το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.