27 Νοεμβρίου, 2022
Δελτίο Τύπου Κοινωνία

Βροχή οι καταγγελίες για «μαϊμού» διαιτολόγους που εξαπατούν πολίτες-Νομικές διαδικασίες από την ένωση διατροφολόγων

«Βροχή» από καταγγελίες για «μαϊμού» διαιτολόγους που εξαπάτησαν πολίτες λαμβάνει η Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος, η διοίκηση της οποίας έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες ώστε να καταπολεμήσει το φαινόμενο που αφενός μπορεί να προβεί επικίνδυνο για τους πολίτες, οι οποίοι ακολουθούν οδηγίες υγείας από άτομα μη καταρτισμένα και αφετέρου πλήττει τους επαγγελματίες του κλάδου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Η κα. Νότα Μπλούχουαντιπρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος και διαιτολόγος, διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας επεσήμανε στο ThessToday.gr τους κινδύνους που προκύπτουν από τους αναρμόδιους που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, τονίζοντας πως πρόκειται για άτομα τα οποία δεν έχουν πραγματοποιήσει ανάλογες σπουδές, ούτε έχουν εξειδικευτεί στο αντικείμενο.

«Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν σε ποιους απευθύνονται. Υπάρχουν πάρα πολλοί που εποφθαλμιούν να εκμεταλλευτούν. Το κοινό χωρίς να ντραπεί θα πρέπει να ζητά το πτυχίο και την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Είναι ο μόνος τρόπος για να είμαστε σίγουροι ότι ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας είναι επίσημος επαγγελματίας υγείας», αναφέρει η κα. Μπλούχου, μιλώντας στο ThessToday.gr.

Ισχυρίζονται ότι έχουν πτυχία από πανεπιστήμια τα οποία ούτε καν υπάρχουν

«Πολλές φορές βλέπουμε στο διαδίκτυο ή σε ένα γραφείο πολλούς να ενστερνίζονται τίτλους όπως σύμβουλος διατροφής, σύμβουλος ευεξίας, diet coach, ολιστικός διαιτολόγος. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν αναφέρονται σε επαγγελματίες υγείας. Έχουμε δει καταστάσεις στα γραφεία μας με ασθενείς που απευθύνθηκαν σε τέτοιους ανθρώπους και είχαν σοβαρά αποτελέσματα στην υγεία τους. Έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες ως ένωση και πολλές μαρτυρίες όσον αφορά μη ορθή διαχείριση, προφανώς λόγω έλλειψης γνώσεωνΠρόκειται για εξαπάτηση του κοινού». Η κα. Μπλούχου σημείωσε πως η Ένωση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημικής κρίσης, ακολουθεί πλέον τη νομική οδό. «Θα ακολουθηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία. Ήδη έχουν υπάρξει πρώτες κινήσεις».

Και πρόσθεσε: «Στην εποχή του κορωνοϊού το φαινόμενο γιγαντώθηκε γιατί ο κόσμος δεν μπορούσε να πάει εύκολα σε ένα γραφείο διαιτολόγου. Δόθηκε η ευκαιρία της εξ αποστάσεως διαχείρισης, η οποία βέβαια δημιούργησε αυτά τα προβλήματα. Ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει πτυχία από πανεπιστήμια τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουμε δει ότι ούτε καν υπάρχουν».

Κατακόρυφη αύξηση στην παχυσαρκία και στον σακχαρώδη διαβήτη εν μέσω κορωνοϊού

Μιλώντας μάλιστα για τις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας στους πολίτες, η κα. Μπλούχου έκανε λόγο για κατακόρυφη αύξηση στην παχυσαρκία και αύξηση 15% του σακχαρώδους διαβήτη του πληθυσμού, ενώ υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό της τάξης 2 – 3% νοσεί χωρίς να το γνωρίζει.

«Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη διατροφή. Οι άνθρωποι κλείστηκαν μέσα. Είχαμε έλλειψη της φυσικής δραστηριότητας. Η ψυχολογική διέξοδος ήταν η κατανάλωση φαγητού μέσα στο σπίτι. Χάθηκε το μέτρο και η εποπτεία. Οι άνθρωποι κατέφυγαν στο φαγητό ως μέσο διασκέδασης και το στρες τους οδήγησε να απομακρυνθούν ακόμη και από τις φαρμακευτικές τους αγωγές».

«Ο κόσμος καταφεύγει σε συσκευασμένα τρόφιμα και υδατάνθρακες γιατί είναι πιο φθηνά»

Κερασάκι επίσης στην τούρτα αποτελεί και το ραγδαίο κύμα ακρίβειας που έχει χτυπήσει τα ελληνικά νοικοκυριά, με τις τιμές στο φαγητό να είναι «αβάσταχτες» για πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι καταφεύγουν σε ανθυγιεινές, πιο φθηνές επιλογές για τη διατροφή τους.

Όπως σημειώνει η αντιπρόεδρος της Ένωσης Διατροφολόγων: «Όταν η τιμή στα φρούτα και στα λαχανικά, ακόμη και στα εποχικά, έχει ανέβει κατακόρυφα, προφανώς θα υπάρξει πρόβλημα. Το ίδιο και με τα ψάρια. Ο κόσμος καταφεύγει στη χρήση υδατανθράκων που είναι και πιο φθηνά, στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που τα βρίσκουμε σε προσφορές και στα συσκευασμένα. Το κρέας είτε είναι λευκό είτε κόκκινο, έχει γίνει πιο ακριβό. Οπότε θα καταφύγουμε στο να τρώμε περισσότερο μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, που έχουν γίνει μεν πιο ακριβά αλλά έχουν λιγότερο κόστος και τρέφουν περισσότερο την οικογένεια. Όταν ένα απλό κουλούρι στο σχολείο κοντεύει να φτάσει το 1€, ο γονιός βρίσκει πολλές φορές στο σούπερ μάρκετ προσφορά δύο κρουασάν 1€ και από το να αφήσει το παιδί του νηστικό, προτιμά να του καλύψει έτσι για δύο μέρες το δεκατιανό του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.