18 Απριλίου, 2024
Top News Δελτίο Τύπου Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις ακόμη παιδικές χαρές μη ασφαλείς για παιδιά-Αυτοψία ThessToday (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Ακόμη τέσσερις παιδικές χαρές του δήμου Θεσσαλονίκης μετά την αυτοψία του ThessToday.gr, έρχονται να προστεθούν στη λίστα με τους άμεσους και σαρωτικούς ελέγχους που αναμένεται να πραγματοποιηθούν από τους αρμόδιους, μετά το σοκαριστικό ατύχημα του 8χρονου κοριτσιού στο Πάρκο Φωκά, την περασμένη Κυριακή και όπως αποφασίστηκε στην χθεσινή έκτακτη σύσκεψη του δήμου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Από την αυτοψία του ThessToday.gr προέκυψε ότι όλες οι παιδικές χαρές είναι βανδαλισμένες με γκράφιτι, δύο από αυτές  είναι κλειστές ενώ σε άλλες δύο οι κατασκευές έχουν υποστεί πιο σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα είτε να έχουν απομακρυνθεί από τον χώρο είτε να παραμένουν ακόμη στο σημείο. Γονείς και κάτοικοι ανέφεραν με δυσαρέσκεια στο ThessToday.gr ότι οι συγκεκριμένες είναι παραμελήμενες από τον δήμο ενώ καθημερινά παίζουν δεκάδες παιδιά με μεγάλο κίνδυνο να τραυματιστούν όπως και συνέβη με το 8χρονο κορίτσι.

Μπορεί όλες οι παιδικές χαρές να έχουν την ανάλογη πιστοποίηση στην είσοδό τους από τον δήμο για την καταλληλότητα και την ασφάλειά τους, ωστόσο, όπως φαίνεται και στις παρακάτω εικόνες του ThessToday.gr σε ορισμένες εντοπίζονται προβλήματα παρά τους τακτικούς ελέγχους που γίνονται.

Οι σφραγισμένες παιδικές χαρές 

Στην περιοχή της Άνω Τούμπας υπάρχουν αυτήν τη στιγμή δύο σφραγισμένες παιδικές χαρές. Ειδικότερα, στον έναν υπαίθριο χώρο όπου βρίσκεται πίσω από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας έχουν μπει λουκέτα και κορδέλες καθώς η τσουλήθρα εντός του χώρου έχει καταστραφεί. Λείπουν τα ξύλινα σκαλοπάτια και στα άκρα της τα ξύλα έχουν σαπίσει.

Λίγο παρακάτω, στην οδό Τυρολόηςτο λουκέτο στην παιδική χαρά κρατά εδώ και δύο χρόνια όπως δήλωσαν και κάτοικοι της περιοχής. «Ο λόγος οφείλεται στην χαλασμένη τσουλήθρα που κουνιέται δεξιά και αριστερά και δεν έχει αντικατασταθεί με αποτέλεσμα να είναι σφραγισμένη για περίπου δύο χρόνια», σχολιάζουν οι κάτοικοι ενώ στη συνέχεια δήλωσαν ότι τα παιδιά έχουν την επιθυμία να παίξουν αλλά δυστυχώς λόγω της ακαταλληλότητας δεν μπορούν.

Οι εν λειτουργία παιδικές χαρές με τις ζημιές

Στην ίδια περιοχή της Άνω Τούμπας, η παιδική χαρά στην οδό Ιωάννου Γκούρα υπολειτουργεί. Πριν από δύο εβδομάδες η υπαίθρια τουλήθρα είχε υποστεί ζημιά ενώ ορατός ήταν ο κίνδυνος να τραυματιστεί κάποιο παιδί μιας και ο χώρος είναι πολυσύχναστος. Μια μητέρα που βρισκόταν στο σημείο τόνισε στο ThessToday.gr ότι προσπάθησε πάνω από 10 φορές να καλέσει στο τηλέφωνο του δήμου και δεν απαντούσε κανείς. «Μετά από λίγες ημέρες, είδαμε ότι ήρθαν από τον δήμο και αφαίρεσαν την τουλήθρα χωρίς να την αντικαταστήσουν. Όλοι οι γονείς που έρχονται εδώ φοβούνται γιατί στο πάτωμα βρίσκοντα δύο τρύπες από τις οποίες μπορεί να χτυπήσει κάποιο παιδί και φυσικά τα παιδιά δεν έχουν τσουλήθρα. Εκτός βέβαια από αυτό, πάνω από ένα χρόνο έχει χαλάσει ακόμη ένα παιχνίδι πιο δίπλα το οποίο έχει αφαιρεθεί χωρίς να φέρουν κάποιο καινούριο στη θέση του», σημείωσε η μητέρα ενός παιδιού.

Παράλληλα, στην παιδική χαρά όπου βρίσκεται ακριβώς πίσω από το γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης» εντοπίζονται διάφορα «ελαττωματικά» σημεία στα παιχνίδια. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στις εικόνες, μέρος από τα σκαλοπάτια έχει αποκολληθεί, στο δάπεδο κάτω από τις κούνιες υπάρχει μια λακκούβα στον τάπητα– άκρως επικίνδυνη για ένα παιδί που κάνει κούνια- ενώ στο σημείο παρατηρούνται και δύο γυμνά ξύλα στα οποία στηριζόταν κάποτε μια τραμπάλα η οποία έχει αφαιρεθεί.

Η αυτοψία του ThessToday.gr σημειώθηκε επίσης σε πέντε επιπλέον παιδικές χαρές σε Τριανδρία, Άνω και Κάτω Τούμπα (στις οδούς Ολύνθου, Γυμναστηρίου, Αθανασίου Διάκου, Γενναδίου, Δαρδανελλίων) στις οποίες δεν παρατηρήθηκαν σημαντικά προβλήματα παρά μόνο μικροζημιές στους τάπητες και σε μέρος των παιχνιδιών.

Συνελήφθη προϊστάμενος του δήμου για το ατύχημα

Υπενθυμίζεται ότι μετά το σοκαριστικό ατύχημα του 8χρονου κοριτσιού στο Πάρκο Φωκά, στη Νέα Παραλία του οποίου αποκολλήθηκε το δάχτυλο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού σε τσουλήθρα και τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τους γονείς του στις αστυνομικές αρχές, ο δήμος Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή για επιπλέον σαρωτικούς ελέγχους σε όλες τις παιδικές χαρές που βρίσκονται στα διοικητικά όριά του. Για το ατύχημα του 8χρονου παιδιού συνελήφθη ο 62χρονος Προϊστάμενος διεύθυνσης κατασκευών και συντήρησης του τμήματος συντήρησης δημοτικών κτηρίων του δήμου Θεσσαλονίκης ο οποίος παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο αστυνομιό τμήμα και αφέθηκε ελεύθερος με τον εισαγγελέα να διατάζει έρευνα για το περιστατικό.

Σε δύο επίπεδα οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι, όπως αποφασίστηκε, θα γίνουν σε δύο επίπεδα, τόσο από συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης όσο και από εταιρεία που εξειδικεύεται σε θέματα επιθεωρήσεων πιστοποιήσεων και διασφάλισης ποιότητας στις παιδικές χαρές. Από τη συγκεκριμένη εταιρεία, μάλιστα, θα ζητηθεί να πραγματοποιήσει αυτοψία κατά προτεραιότητα στην παιδική χαρά όπου τραυματίστηκε η 8χρονη αλλά ταχύτατα και στο σύνολο των παιδικών χαρών του Δήμου Θεσσαλονίκης και να αποστείλει τις σχετικές παρατηρήσεις της προς τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες. Τις παιδικές χαρές θα σαρώσουν και συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία αποφασίστηκε να ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό.

Παράλληλα, θα ζητηθεί από τον ανάδοχο που έχει αναλάβει το έργο της αναβάθμισης και της συντήρησης των παιδικών χαρών, στο πλαίσιο ενεργής σύμβασης, να επισπεύσει όλες τις σχετικές διαδικασίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.