14 Αυγούστου, 2022
Δελτίο Τύπου Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Οι εξ αναβολής γάμοι του 2021 έφεραν… συνωστισμό στις δεξιώσεις!

Λαβωμένα βγαίνουν από την διετή πανδημική κρίση τα κλειστά κέντρα δεξιώσεων στη Θεσσαλονίκη, εν αντιθέσει με τους ανοιχτούς χώρους, που βλέπουν ραγδαία άνθηση στην οικονομία του κλάδου, αγγίζοντας ακόμη και τα επίπεδα του 2019.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Μπορεί το 2021 το 80% των γάμων και των δεξιώσεων να μεταφέρθηκε για το 2022 και η πλειονότητα των επιχειρήσεων να γονάτισε οικονομικά, ωστόσο φέτος εκείνοι που χαμογελούν είναι τα ανοικτά κτήματα και άλλοι χώροι που παρακολουθούν την ατζέντα τους να γεμίζει από τον Μάιο ακόμη έως τα τέλη του Νοέμβρη. Από την άλλη, τα κλειστά κέντρα δεξιώσεων καλούνται να βγάλουν τα «σπασμένα» μετά από δύο χρόνια περιορισμών, ενώ ακριβό είναι και το «κοστούμι» της ενέργειας, το οποίο νομοτελειακά αύξησε συνολικά τις τιμές ανά κεφάλι.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Κωνσταντίνου, συνιδιοκτήτη του κλειστού κέντρου «Maison Events» στη Θεσσαλονίκη, όπως τη διετία 2020 – 2021 έτσι και φέτος βλέπει με δεμένα τα χέρια να ματαιώνονται γάμοι λόγω αβεβαιότητας, ενώ όπως λέει χαρακτηριστικά: «μας σακάτεψαν».

«Εδώ και δύο χρόνια δεν δουλέψαμε καθόλου γιατί είμαστε κλειστός χώρος. Είχαμε πολλές ακυρώσεις από νωρίς έως ότου αρθούν τα μέτρα που αφορούν πιστοποιητικά για τους εμβολιασμένους», δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου, με τον ίδιο, ωστόσο, να επισημαίνει ότι «βλέπουμε ένα σχετικά μικρό ενδιαφέρον μέσω τηλεφώνου, όμως ο κόσμος είναι αρκετά διστακτικός».

Ο συνιδιοκτήτης του κέντρου τονίζει παράλληλα ότι η πτώση σε αντίθεση με το 2019 ανέρχεται ακόμη και στο 70%, υπογραμμίζοντας ότι αρκετά μελλόνυμφα ζευγάρια προτίμησαν τους ανοικτούς χώρους. «Δεν έχουμε τις εκδηλώσεις που θα έπρεπε να έχουμε, τουλάχιστον προς το παρόν. Είχαμε πολλές ακυρώσεις συνολικά. Οι περισσότεροι διστάζουν ακόμη και για τον Σεπτέμβρη, γιατί πάλι “ακούγεται” ότι μπορεί πάλι να έχουμε νέα μέτρα», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι λόγω της ακρίβειας η τιμή ανά κεφάλι στην επιχείρησή του αυξήθηκε κατά τρία ευρώ.

Οι υπεύθυνοι από το Κτήμα Δεξιώσεων «Από τα Άγραφα» αναφέρουν στο ThessToday.gr ότι μπορεί φέτος η κίνηση να παρουσιάζει μια σχετική αύξηση, ωστόσο όπως υπογραμμίζουν, ο κορωνοϊός και τα lockdown εδώ και δύο χρόνια οδήγησαν στην κατακόρυφη πτώση των γαμήλιων δεξιώσεων. «Είμαστε ζορισμένοι και εμείς και ο κόσμος. Από εκεί που προ πανδημίας ήμασταν γεμάτοι τα καλοκαίρια, πλέον βρισκόμαστε στη δεινή θέση, μετά και την οικονομική αλλά και πανδημική κρίση», δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την ακρίβεια, επεσήμαναν ότι «εμείς είμαστε ο τελικός αποδέκτης», καθώς, όπως λένε, «όταν όλοι αυξάνουν τις τιμές κατά 30% αναγκαζόμαστε κι εμείς να παρουσιάσουμε στον πελάτη ένα πιο “τσιμπημένο” πακέτο».

Όπως σημειώνουν, η τιμή ανά άτομο πλέον κυμαίνεται μεταξύ των 18 – 20 ευρώ, οπότε μια εκδήλωση με τη συμμετοχή 150 ατόμων αποτελεί αρκετά κοστοβόρα για τα ζευγάρια. «Είναι πάρα πολλά τα έξοδα για εμάς και στον πελάτη δεν μπορούμε να λέμε παράλογα πράγματα. Αυτά τα λεφτά που καλούνται να πληρώσουν είναι σαν να ανακαινίζουν διαμέρισμα», δήλωσαν.

Στα επίπεδα του 2019 έφτασε το «Χωριό της Ειρήνης»

Ιδιαίτερα αισιόδοξη για τη φετινή σεζόν δηλώνει από την άλλη πλευρά η Χριστίνα Καρρά, ιδιοκτήτρια του Χωριού της Ειρήνης, η οποία επισημαίνει ότι τα φετινά επίπεδα κυμαίνονται σε εκείνα του 2019.

«Έχουμε εκδηλώσεις σχεδόν κάθε ΠΣΚ μέχρι τον Νοέμβριο. Είναι πολύ καλύτερα φέτος σε αντίθεση με τα δύο τελευταία χρόνια, κινούμαστε στα επίπεδα του 2019» δήλωσε στο ThessToday.gr η κα Καρρά, σημειώνοντας ότι «η κατάργηση των μέτρων έπαιξε καταλυτικό ρόλο για το αυξημένο ενδιαφέρον των πελατών».

Η ίδια συνεχίζοντας, στάθηκε και στο γεγονός ότι η ακρίβεια οδήγησε στην αύξηση των τιμών ανά κεφάλι, με το κόστος πλέον να ανέρχεται στα 25 με 27 ευρώ, ανάλογα με την εκδήλωση και τους συμμετέχοντες. Ταυτόχρονα, εξίσου σημαντική είναι και η επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, όπου ένας μεγάλος αριθμός θα συνδυάσει την ιερή τελετή με τις διακοπές.

«Εμείς δουλεύουμε κυρίως με τους Έλληνες του εξωτερικού. Φέτος κινούμαστε σε επίπεδα προ τριετίας και σε αυτό το πλαίσιο, καθώς ήδη βλέπουμε αρκετά ζευγάρια Ελλήνων που μένουν Γερμανία, Αγγλία και άλλες χώρες να διαλέγουν την Ελλάδα ξανά για γάμο, μετά από δύο χρόνια περιορισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Καρρά.

«Είμαστε γεμάτοι μέχρι τέλη Οκτωβρίου»

Από την άλλη πλευρά η ιδιοκτήτρια του Κέντρου Δεξιώσεων «Allea», Δέσποινα Αραμπατζίδου τόνισε στο ThessToday.gr ότι η ατζέντα από τον Μάιο έως τα τέλη του Οκτώβρη είναι γεμάτη σχεδόν στο 100%, ενώ προσθέτει πως οι φετινές εκδηλώσεις αφορούν γάμους του 2022. «Η κίνηση είναι πάρα πολύ καλή γενικά και όλες εκδηλώσεις για το 2022 είναι από καινούργιους πελάτες. Το 2021 πραγματοποιήσαμε τα events σχεδόν στο 99%, σε αντίθεση με το 2022 που είχαμε ακυρώσει σχεδόν τα πάντα», δήλωσε η κα Αραμπατζίδου.

Όπως εξηγεί η ίδια, η κατάργηση των μέτρων covid συνέβαλε σημαντικά στην ψυχική ανάταση των συμμετεχόντων στα γαμήλια γλέντια, ενώ όπως υπογράμμισε, αρκετοί είναι εκείνοι που τηρούν ακόμη ευλαβικά τα test πριν τις εκδηλώσεις. «Μας έχει βοηθήσει πολύ η κατάργηση των μέτρων και ιδιαίτερα στο ψυχολογικό κομμάτι του κόσμου. Εμείς τηρούμε τα μέτρα, φοράμε μάσκες, κάνουμε τα τεστ μας, ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος και προσέχει. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τα ίδια τα ζευγάρια ζητούν από τους καλεσμένους να κάνουν ένα τεστ πριν έρθουν στην εκδήλωση», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι το ζήτημα της ακρίβειας αντιμετωπίζεται με συζήτηση από κοινού με τους μελλόνυμφους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.