3 Οκτωβρίου, 2023
Δελτίο Τύπου Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Ένοχοι οι δύο γιατροί για τον θάνατο του 24χρονου από ιατρικό λάθος

Ποινή φυλάκισης 4 ετών για τον πρώτο κατηγορούμενο αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώ για τον δεύτερο 20 μηνών με τριετή αναστολή, σχετικά με την υπόθεση του 24χρονου Νίκου που έχασε την ζωή του στις 21 Μαϊου του 2017, αφού υποβλήθηκε σε εγχείρηση τοποθέτησης δακτυλίου στο στομάχι καθώς ήταν υπέρβαρος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Οι δύο γιατροί κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ το δικαστήριο μετέτρεψε την ποινή για τον πρώτο κατηγορούμενο σε χρηματική αποζημίωση προς 5 ευρώ την ημέρα. Όσον αφορά τον δεύτερο κατηγορούμενο έγινε αποδεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Νωρίτερα, την ενοχή των δύο κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία από αμέλεια πρότεινε η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της, λέγοντας πως, όπως προκύπτει από όλα τα στοιχεία τα οποία δείχνουν την ολιγωρία των κατηγορουμένων, καθώς κατά την κρίση της δεν ενήργησαν άμεσα ώστε να σωθεί ο ασθενής, και επέδειξαν αμέλεια κατά τα καθήκοντά τους, ενώ είχαν την δυνατότητα όχι μόνο να προβλέψουν όσα συνέβησαν, αλλά και να αποτρέψουν το γεγονός του θανάτου.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή ο θάνατος επήλθε από πολυοργανική ανεπάρκεια επί εδάφους περιτονίτιδας. Οι πραγματογνώμονες που όρισε η οικογένεια, ανέφεραν ότι ο νεαρός «μετά την επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου υπέστη ενδοπεριτοναϊκή μόλυνση από μικροβιακό παράγοντα» την οποία δεν διέγνωσαν έγκαιρα οι γιατροί με αποτέλεσμα να υπάρξει δραματική καθυστέρηση στην αντιμετώπισή της που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του 24χρονου.

Μετά το πέρας της δίκης ο δικηγόρος της οικογένειας, κ. Νίκος Διαλυνάς, απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, ανέφερε πως πρέπει ο ίδιος να ζητήσει τα πρακτικά της δίκης, διότι ο ένας γιατρός του δημοσίου στην απολογία του, όταν ρωτήθηκε από την εισαγγελέα “εάν σας έδινε εντολή ο διευθυντής σας να μην χειρουργήσετε έναν ο οποίος πεθαίνει, τι θα κάνατε” και εκείνος απήντησε “θα άκουγα τον διευθυντή μου”.

«Αυτό κύριε υπουργέ, είναι ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο, μάλιστα όταν ακούγεται από γιατρό δημόσιου νοσοκομείου» κατέληξε ο κ. Διαλυνάς.

Ο πατέρας του αδικοχαμένου Νίκου, Δημήτρης Σινιώρης, από την πλευρά του συνεχάρη το δικαστήριο για την απόφασή του, λέγοντας πως ήταν αυτή που έπρεπε. «Αποδείχθηκε ότι ο άνθρωπος είναι εγκληματίας, είναι φονιάς και πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα. Το πέθανε το παιδί μου, το έβαλε μέσα στο χώμα. Η απόφαση ήταν πολύ δίκαια και πιστεύω ότι, τουλάχιστον, θα αναπαυθεί η ψυχούλα του. Για αυτό τρέχω, για αυτό αγωνίζομαι και για τα υπόλοιπα παιδιά. Ο άνθρωπος είναι εγκληματίας. Δεν είναι χειρουργός, δεν είναι επιστήμονας, είναι φονιάς και το λέω μέσα από τη ψυχή μου. Πρέπει να τελειώσει αυτό το πράγμα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.