4 Ιουλίου, 2022
Top News Δελτίο Τύπου Κοινωνία

Στη μέγγενη επαγγελματίες και νοικοκυριά με τους φορίες να σφυρίζουν αδιάφορα….

Βροχή οι κατασχέσεις ακινήτων & οι εντολές για πλειστηριασμούς

 

Οι κατασχέσεις, που κοινοποιούνται την τρέχουσα χρονική περίοδο, αφορούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων, που προγραμματίζονται για το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

Στον εφιάλτη της εκποίησης δεκάδες Χαλκιδικιώτες,που κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους

Βροχή πέφτουν οι κατασχετήριες εκθέσεις στα Ειρηνοδικεία Πολυγύρου, Μουδανιών, Κασσάνδρας και Αρναίας,  για οφειλές σε τράπεζες από κόκκινα δάνεια. Δεκάδες ακίνητα, αγροτεμάχια, χώροι επαγγελματικής στέγης, σπίτια, βγαίνουν στο σφυρί. Το κλίμα είναι εκρηκτικο με επαγγελματίες και νοικοκύρηδες να βλέπουν από την μια μέρα στην άλλη να χάνουν το σπίτι τους και τις περιουσίες που έκαναν με πολύ αίμα και ιδρώτα.

Η αναστολή των πλειστηριασμών για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της υγειονομικής κρίσης μετέθεσε για αργότερα πολλά αναγκαστικά μέτρα, ενώ παράλληλα τρέχουν και πολλά νέα προγράμματα για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών που προκάλεσε η κρίση.

Οι δικαστικοί επιμελητές στην Χαλκιδική κατέθεσαν από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα 111 κατασχετήριες εκθέσεις, από 70 που είχαν καταθέσει το 2019 προ της πανδημίας.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων, που έχουν υποθηκευτεί για τη λήψη δανείων, προσδιορίζονται για τις αρχές του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Οι εκποιήσεις τρέχουν κανονικά αυτή τη στιγμή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου.

Πληροφορίες από κύκλους δικαστικών επιμελητών αναφέρουν ότι οι διαδικασίες επίσπευσης κινούνται από εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, τα γνωστά funds, με έδρες από το εξωτερικό και παραρτήματα στην Ελλάδα, που επιδιώκουν την αποπληρωμή των οφειλών με κάθε τρόπο.

Οι κατασχετήριες εκθέσεις για πλειστηριασμό ακινήτων κοινοποιούνται στους οφειλέτες και στο Ειρηνοδικείο Βόλου, προσδιορίζουν τις οφειλές και τα ακίνητα που δεσμεύονται και γνωστοποιούν την ημέρα διενέργειας των πλειστηριασμών. Από την ημέρα της κατάσχεσης των ακινήτων και μέχρι την ημερομηνία εκποίησης ο νόμος ορίζει ότι θα πρέπει να έχει παρέλθει διάστημα επτά- οκτώ μηνών.

Από την πλευρά τους, οι οφειλέτες προσπαθούν να ανακόψουν τις διαδικασίες χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα, που τους δίνει ο νόμος με αιτήσεις για αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων.

Δυστυχώς, πάρα πολλοί δανειολήπτες βρίσκονται σε δυσμενή θέση. Δικαστικός επιμελητής σχολιάζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να ρυθμίσουν τις οφειλές του και να διατηρήσουν τα ακίνητά τους λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Τα ενυπόθηκα ακίνητα είναι στο στόχαστρο των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, οι οποίες πολλές φορές μπορεί να διεκδικούν το ίδιο ακίνητο το οποίο έχει δηλωθεί σε διαφορετικές τράπεζες ως υποθήκη για τη λήψη δανείων.

Επισημαίνεται ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα έχουν κατατεθεί στα ειρηνοδικεία της Χαλκιδικής  111 κατασχετήριες εκθέσεις, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021 31, του 2020 εννέα, του 2019 70 και του 2018 67.

Οι πλειστηριασμοί κατά ευάλωτων νοικοκυριών έχουν παγώσει με απόφαση της κυβέρνησης τον περασμένο Μάρτιο. Μέχρι και 30 Ιουνίου έχει ανασταλεί η εκποίηση 3.000 ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών σαν μέτρο στήριξης για όσους δοκιμάζονται περισσότερο μέσα στην υγειονομική κρίση, την κρίση ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση.

Παράλληλα, μέχρι 30 Ιουνίου απέχουν από κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών που αφορούν στην πρώτη κατοικία και οι δικηγόροι όταν οι σχετικές εντολές δίνονται από τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, όπως ορίζονται με τον ν. 4738/2020, με το πλαίσιο της από 30.9.2021 απόφασης. Όσο για τους φορείς; Αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα ιδιαίτερα σε όσους έχουν αναφορά σε επαγγελματικούς κλάδους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως οι επιχειρηματικοί φορείς θα πρέπει να ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα όπως οι κατασχέσεις επαγγελματικών χώρων και όχι με θέματα που δεν αναφέρονται στις αρμοδιότητες τους όπως οι αγροτικές επιδοτήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.