29 Ιανουαρίου, 2023
Δελτίο Τύπου Πολιτική & Οικονομία

Σπουδαία ημέρα για το ΟΑΚΑ και τον στίβο, υπογράφηκε από Λ. Αυγενάκη και Γ. Πατούλη η Προγραμματική Σύμβαση για αντικατάσταση από την Περιφέρεια Αττικής όλων των ταρτάν έπειτα από 20 χρόνια!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 24 Μαΐου 2022

Λ. Αυγενάκης: «Το ΟΑΚΑ αλλάζει και ο στίβος θα ξαναβρεθεί στο επίκεντρο των μεγάλων διεθνών διοργανώσεων και θα συμβάλει στο εθνικό μας εγχείρημα, την εξωστρέφεια του ελληνικού αθλητισμού»

Την Προγραμματική Σύμβαση για την αντικατάσταση όλων των ταρτάν των στιβικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, έπειτα από 20 χρόνια, υπέγραψαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και o Πρόεδρος της Διοίκησης του Ολυμπιακού Σταδίου, Νεκτάριος Βιδάκης.

Το εξαιρετικά σημαντικό Έργο «Συντήρηση – αντικατάσταση του συνόλου των ελαστικών συνθετικών ταπήτων, στεγανοποιήσεις οροφών και αντικατάσταση τμημάτων περίφραξης ΟΑΚΑ», προϋπολογισμού 5.847.840€ από πόρους της Περιφέρειας Αττικής, η οποία θα το δημοπρατήσει, θα συνάψει τη σύμβαση με ανάδοχο και θα επιβλέψει τις κατασκευές, περιλαμβάνει:

 • Αντικατάσταση του συνόλου των συνθετικών ελαστικών ταπήτων – ταρτάν του ΟΑΚΑ (Κεντρικός Στίβος, Κ1 και Κ2, Προπονητήριο ΣΕΓΑΣ)

 • Στεγανοποίηση της οροφής του κλειστού κολυμβητηρίου, συνολικής επιφάνειας 4.953 τ.μ.

 • Αντικατάσταση τμημάτων περίφραξης του ΟΑΚΑ, κατόπιν διαπίστωσης φθορών και δυσλειτουργιών τους συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων θυρών.

Στη Συνέντευξη Τύπου για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, όπου παρέστησαν ακόμα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, η εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ στην ΕΟΕ, Τασούλα Κελεσίδου, καθώς και πλήθος Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας από τον στίβο και άλλα αθλήματα, πρόεδροι Ομοσπονδιών, καθώς και η διοίκηση, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι του ΟΑΚΑ, ο Yφυπουργός Αθλητισμού έκανε λόγο «για μία σπουδαία ημέρα για το Ολυμπιακό Στάδιο και τον ελληνικό στίβο».

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι «το στοίχημα είναι να βρεθεί ο στίβος του ΟΑΚΑ στο διεθνές επίκεντρο. Με την υπογραφή της σύμβασης, δρομολογείται η αποκατάσταση της μεγαλύτερης και σπουδαιότερης στιβικής εγκατάστασης της χώρας, εκεί που είχε χτυπήσει η καρδιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων το 2004» για να τονίσει πως:

«Ζήσαμε το αδιανόητο. Να δούμε να μην γίνεται καμία ουσιαστική εργασία για 20 χρόνια. Οι επιπτώσεις σοβαρές: Υπήρχε κίνδυνος για την ασφαλή προπόνηση των αθλητών στις εγκαταστάσεις και η κατάσταση των ταρτάν που χειροτέρευε χρόνο με τον χρόνο, συνέβαλε στην υποβάθμιση του ελληνικού στίβου και στην ώθησή του προς την εσωστρέφεια. Δεν μπορούσε να γίνει ούτε λόγος για διοργανώσεις σπουδαίας εμβέλειας σε τέτοιας κατάστασης αγωνιστικό χώρο.

Χρειάστηκε η αποφασιστικότητα της παρούσας Κυβέρνησης και φυσικά η παραγωγική συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μπει ένα τέλος στον κατήφορο και αυτής της αθλητικής εγκατάστασης.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατουλή, ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει «αγκαλιάσει» τον ελληνικό αθλητισμό, με το βροντερό παρών της Περιφέρειας σε όλες τις μεγάλες εθνικές αθλητικές διοργανώσεις και σε όλα τα σπουδαία πρότζεκτ κατασκευής και αναβίωσης εμβληματικών αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως η σημερινή Προγραμματική Σύμβαση.

Με το έργο θα επιτευχθούν δύο σημαντικοί στόχοι:

 • Το Ο.Α.Κ.Α. θα βρεθεί ακόμα πιο κοντά στη μεγάλη του δυναμική, με σύγχρονων προδιαγραφών ελαστικούς τάπητες και με λειτουργικές αθλητικές εγκαταστάσεις, που θα παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια στην προπόνηση και την καθημερινή χρήση από τους αθλητές και το κοινό.

 • Επιπλέον, το μεγάλο στοίχημα είναι ο στίβος του ΟΑΚΑ να βρεθεί στο επίκεντρο των Διεθνών Αθλητικών Διοργανώσεων Κλασικού Αθλητισμού και να συμβάλει στο εθνικό μας εγχείρημα: την εξωστρέφεια του ελληνικού αθλητισμού.

Το Ολυμπιακό Στάδιο, το αθλητικό τοπόσημο της χώρας μας, ξαναβρίσκει τη λάμψη και τον ζωτικό του ρόλο για την αθλητική οικογένεια και την ελληνική κοινωνία, έπειτα από τις παγκόσμιες στιγμές δόξας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Παραλάβαμε τη «ναυαρχίδα» των αθλητικών υποδομών της χώρας μας ως ένα αθλητικό κέντρο που είχε εγκαταλειφθεί, είχε μαραζώσει και είχε απαξιωθεί. Μέσα σε 3 χρόνια καταφέραμε, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, τους εργαζόμενους, και τα στελέχη του Υφυπουργείου Αθλητισμού να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί χρόνια πριν.

Και μετατρέπουμε το ΟΑΚΑ σε πολυχώρο που συνδυάζει αρμονικά την άθληση και την ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια, σε αθλητικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και τουριστικό προορισμό».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε επιγραμματικά στο όραμα #ToOAKAallazei και στο εν εξελίξει σχέδιο αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης όλων των εγκαταστάσεων:

 • την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του (συντήρηση στεγών Καλατράβα, ενεργειακή αναβάθμιση κ.ά.),

 • την ολοκλήρωση του Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού στίβου με νέες πισίνες, καθιστώντας το από τα κορυφαία της Ευρώπης,

 • την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Τένις,

 • την παραχώρηση του Κλειστού της Καλαθοσφαίρισης στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός, χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η λειτουργία της Ομοσπονδίας και των Εθνικών ομάδων, προς ωφέλεια όλου του μπάσκετ,

 • στην άμεση ανέγερση, εντός ενός έτους, νέου Κλειστού Γυμναστηρίου πολλαπλών χρήσεων για την Ξιφασκία, το Χάντμπολ, το Τσιρλίντινγκ και τη Γυμναστική,

 • στην ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου, καθώς το ΟΑΚΑ είναι ως σημείο αναφοράς και Πολιτισμού και Τουρισμού,

 • στις αναπλάσεις του περιβάλλοντος χώρου και την αύξηση κατά 20% έως 30% των χώρων πρασίνου.

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης, επισήμανε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσουν τις προσεχείς ημέρες ακόμα δύο εμβληματικά έργα:

 • το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στη Ραφήνα, σε συνεργασία και με τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου,

 • η ανακατασκευή των «σπιτιών» του κλειστού στίβου και του βόλεϊ στην Παιανία, σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο

ενώ αποκάλυψε ότι η καταβολή της μόνιμης χρηματοδότησης όλων των Ομοσπονδιών -Ολυμπιακών, Παραολυμπιακών και μη Ολυμπιακών αθλημάτων) από τη φορολογία των κερδών των παικτών του Στοιχήματος, για τις Εθνικές μας ομάδες (συνολικού ύψους 9 εκατομμυρίων), θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου και ο ΣΕΓΑΣ θα εισπράξει κάτι παραπάνω από 1 εκατ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στην ομιλία του τόνισε:

«Με την Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφουμε σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής γίνεται περήφανα μέτοχος στην προσπάθεια για τη λειτουργική αναβάθμιση ενός πρότυπου αθλητικού χώρου που έχει συνδεθεί με διεθνούς εμβελείας διοργανώσεις, με κορυφαία στιγμή τους πιο επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες του 21ου αιώνα.

Η υπογραφή αυτής της σύμβασης είναι το επιστέγασμα της αγαστής και ιδιαίτερα εποικοδομητικής συνεργασίας που έχουμε με τον φίλο και συνοδοιπόρο Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, για την ενίσχυση του αθλητισμού και των αθλητών μας, που μας έχουν χαρίσει απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια στιγμές συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας.

Μια πρωτοβουλία που στηρίχθηκε θερμά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με προσωπικό ενδιαφέρον έχει δώσει το στίγμα για την πλήρη αναδιαμόρφωση του ΟΑΚΑ ως ένα από τα πλέον αναπτυξιακά έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Αττική.

Η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, επενδύοντας – γιατί πρόκειται για μια ουσιαστική επένδυση – 5,8 εκάτ. ευρώ για τη συντήρηση των ταρτάν, των οροφών και της περίφραξης του ΟΑΚΑ μέσα από το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της.

Για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και για εμένα προσωπικά, η στήριξη του αθλητισμού αποτελεί μια συνειδητή πολιτική επιλογή, με υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενταχθεί η χρηματοδότηση του ιστορικού γηπέδου της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια, του κλειστού της Ν. Σμύρνης, του Καπαγέρωφ στον Πειραιά, του Δημοτικού Σταδίου Πεύκης, των κολυμβητηρίων στη Ν. Μάκρη και του Μαραθώνα, αλλά και η υλοποίηση δεκάδων έργων αποκατάστασης, ενίσχυσης και ενεργειακής αναβάθμισης χώρων αθλητισμού σε δήμους όλης της Περιφέρειας.

Και δεν πρέπει να παραλείψουμε το εμβληματικό έργο του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Ραφήνας – Πικερμίου, προϋπολογισμού 36,17 εκάτ., που θα δώσει σε αθλητές ΑμεΑ τη δυνατότητα να ασκούνται σε ένα αξιοπρεπές, πλήρως λειτουργικό περιβάλλον.

Οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει έχουν ως στόχο να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα: ότι η Αττική έχει όλες τις δυνατότητες να αποτελέσει μια Μητρόπολη αθλητισμού και να φιλοξενεί παγκόσμιας εμβέλειας διοργανώσεις, σε σύγχρονες υποδομές και με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τη διαμονή και μετακίνηση των συμμετεχόντων».

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος μίλησε για «ημέρα χαράς» επισημαίνοντας πως «ο Υφυπουργός εργάζεται πάντα με κατεύθυνση την εξεύρεση λύσεων για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό». Αναλυτικά:

«Είναι μέρα χαράς που υπογράφεται αυτή η Προγραμματική Σύμβαση, η οποία θα αξιοποιήσει το ΟΑΚΑ στο έπακρο. Επιτέλους, όλες οι εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ αναβαθμίζονται χωρίς να φεύγουν τα ερασιτεχνικά Ολυμπιακά αθλήματα τα οποία δίνουν αγώνα για να έχουν τη στέγη τους. Είναι γεγονός που οι Υφυπουργός αναγνωρίζει και εργάζεται πάντα με κατεύθυνση την εξεύρεση λύσεων.

Εμείς ως ΕΟΕ είμαστε σύμφωνοι και στην αξιοποίηση του κλειστού μπάσκετ, καθώς βρέθηκε λύση για να φτιαχτούν εγκαταστάσεις όπου θα μεταφερθούν τα αθλήματα που τώρα το χρησιμοποιούν.

Βεβαίως, θα περιμένουμε κ. Υφυπουργέ -και το λέμε και εδώ ενώπιον της διοίκησης του ΟΑΚΑ- οι Εθνικές ομάδες Ανδρών και Γυναικών να προπονούνται δωρεάν στο ΟΑΚΑ και να διεξάγεται εδώ δωρεάν ένα εθνικό πρωτάθλημα, εφόσον το επιθυμούν οι Ομοσπονδίες.

Όλοι αγαπάμε τον αθλητισμό και γι’ αυτό είμαστε εδώ. Και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε ο στίβος, ο βασιλιάς των Ολυμπιακών Αγώνων, να έχει τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορούν οι αθλητές του να προετοιμάζονται, αλλά και για να μπορούμε να φέρουμε διοργανώσεις που θα δώσουν κύρος στην πατρίδα μας!

Κ. Υφυπουργέ, κ. Περιφερειάρχη, χαίρομαι που σήμερα υπογράφετε αυτή τη προγραμματική σύμβαση. Χαίρομαι που ο κ. Πατούλης είπε πως τώρα που ολοκληρώθηκε και η Μελέτη θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα και τα έργα στο κολυμβητήριο του Ζαππείου, μία εγκατάσταση που είναι στην καρδιά μας, ειδικά εμάς που προπονηθήκαμε εκεί.

Τέλος θα ήθελα να συγχαρώ τη διοίκηση του ΟΑΚΑ για την καταπληκτική τους δουλειά, καθώς το ΟΑΚΑ έχει αναβαθμιστεί σε πάρα πολλά μέρη του».

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Αυγενάκη για όσα έχει κάνει ως σήμερα και ζήτησε το ΟΑΚΑ να γίνει «σπίτι του στίβου»:

«Κ. Υφυπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για όσα είπατε σήμερα, για όσα έχετε πει όλο αυτό το χρονικό διάστημα και για όσα έχετε υποσχεθεί για το χώρο που λέγεται γενικά αθλητισμός και για όσα έχετε κάνει.

Θέλω να πω κάτι και θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω από την αρχή, ότι οι σημερινές εξαγγελίες, όπως και οι προηγούμενες για την Παιανία που θα είναι το «Σπίτι του κλειστού στίβου» είναι επιτακτικές και βασικές υποχρεώσεις της ίδιας της Πολιτείας. Υποχρεώσεις που έχουν αργήσει πάρα πολύ και δεν είναι δικό σας το φταίξιμο κ. Υφυπουργέ, δεν είναι δική σας η ευθύνη.

Εμείς σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για ό,τι αναλάβατε. Είναι γεγονός ότι φτάσαμε στο μη παρέκει για να αναλάβει η Πολιτεία τις υποχρεώσεις της κάτι που δεν τιμά γενικά το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του και ιδιαίτερα το Υφυπουργείο Αθλητισμού χρόνια τώρα -και όχι τώρα.

Θα τονίσω κ. Αυγενάκη ότι η σημερινή ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού, που ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία, πιστώνεται στα θετικά του Υφυπουργείου και σε εσάς προσωπικά.

Θα ήθελα, όμως, με αυτή την ευκαιρία να δεσμευτούμε και οι δύο, εσείς ως Υπουργός και εγώ ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας, μιας και μου έτυχε αυτή η χαρά και η τιμή, στο εξής -και θα το πω πάρα πολύ συγκεκριμένα και διαπιστωμένα ότι ο στίβος έχει ανάγκη από ανοικτό και κλειστό στίβο.

Ο ΣΕΓΑΣ λοιπόν ζητά κ. Υπουργέ το αυτονόητα από την Πολιτεία, ζητάει το σπίτι του! Το γήπεδο Κ1 έτσι όπως τα θυμόμαστε όλοι και όπως λειτουργούσε το Ολυμπιακό Στάδιο και το Κ2, που είναι οι ξενώνες που φιλοξενούσαν όλους τους αθλητές που ερχόντουσαν για προετοιμασία και το κλειστό προπονητήριο.

Θα ήθελα λοιπόν κ. Υπουργέ να μας τα παραχωρήσετε για τα επόμενα 49 χρόνια για αποκλειστική χρήση στον ΣΕΓΑΣ, ανακαινισμένα πλήρως φυσικά, όπως και το κλειστό της Παιανίας και αυτό το ζητάμε να το χρησιμοποιούμε μόνοι μας.

Ο ΣΕΓΑΣ μπορεί να αναλάβει αφ’ εαυτού τα έξοδα της λειτουργίας και της συντήρησης για όλο αυτό το χρονικό διάστημα με τη δέσμευση να τα παραδώσει στην κατάσταση που τα παρέλαβε στο τέλος του συμβολαίου αυτής της χρονικής περιόδου.

Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε παρόμοια σύμβαση με αυτή που ανακοινώσατε μόλις προχθές και αφορούσε σε Ανώνυμη Αθλητική Εταιρία.

Θεωρώ ότι είναι μεγάλη ευκαιρία μπροστά σε όλους να δώσουμε τα χέρια και αύριο το πρωί να ανακοινώσετε ότι ο Στίβος αποκτά το δικό του «σπίτι» και να είστε βέβαιος ότι ο Στίβος θα σας ευγνωμονεί.

Σας εύχομαι λοιπόν καλή επιτυχία σε όλα τα υπόλοιπα, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για όσα κάνετε».

Η εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ στην ΕΟΕ, Τασούλα Κελεσίδου στάθηκε «σε κάτι που είπε ο κ. Καπράλος, ότι οι τοίχοι αυτοί μιλάνε και οι καρδιές μας μιλάνε ακόμα και χτυπάνε πολύ δυνατά κάθε φορά που μπαίνουμε στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Αγωνιστήκαμε όλοι το 2004 και πραγματικά έχουν περάσει από τότε 18 χρόνια, αλλά δεν θέλω να σταθώ στο τι δεν έγινε και φτάσαμε σε αυτό το σημείο, αλλά να πω ότι χαιρόμαστε φυσικά και δίνουμε πολλά συγχαρητήρια και στον Υφυπουργό και στον Περιφερειάρχη για αυτό που γίνεται σήμερα.

Οι ανάγκες του Στίβου είναι πολύ μεγάλες, οι υποδομές ελάχιστες και θα πρέπει όλοι μαζί να στηρίξουμε την προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων που συνεχίζουν και αγωνίζονται. Ανάγκες υπάρχουν όχι μόνο στο Ολυμπιακό Στάδιο ή στο Καυτανζόγλειο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε όλα τα μέρη, στα νησιά μας, όπου υπάρχει ο Στίβος.

Στηρίζουμε τις προσπάθειες των αθλητών μας, των προπονητών, τα σωματεία που πραγματικά δεν υπάρχει ωράριο, όσων καθημερινά βρίσκονται μέσα στα γήπεδα και αγωνίζονται αυτοί οι άνθρωποι για να μπορούμε να περιμένουμε και εμείς και να καμαρώνουμε, να είμαστε περήφανοι για τις επιτυχίες που θα μας φέρουν στο μέλλον».

Την Συνέντευξη Τύπου, πριν από τις υπογραφές της Προγραμματικής Σύμβασης, άνοιξε ο Πρόεδρος της Διοίκησης του ΟΑΚΑ, Νεκτάριος Βιδάκης, καλωσορίζοντας τους πάντες, ενώ τον λόγο πήραν για να ευχαριστήσουν και να δώσουν συγχαρητήρια Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι και Ευρωπαίοι Πρωταθλητές μας στον στίβο όπως οι Άννα Βερούλη, Όλγα Βασδέκη, Περικλής Ιακωβάκης, Αλέξης Αλεξόπουλος, Νάσος Γκαβέλας, Άγγελος Παυλακάκης, Χάρης Παπαδιάς, Χρήστος Μελέτογλου, Μαρία Πολύζου και ο προπονητής των μεγάλων επιτυχιών Γκιόργκι Πομάσκι.

Παρακάτω η ομιλία του Υφυπουργού Λ. Αυγενάκη:

 • Σπουδαία ημέρα για το Ο.Α.Κ.Α., για εμάς, για τους εργαζόμενούς του, αλλά και τον ελληνικό στίβο γενικότερα. Με την υπογραφή της σύμβασης, δρομολογείται η αποκατάσταση της μεγαλύτερης και σπουδαιότερης στιβικής εγκατάστασης της χώρας, εκεί που είχε χτυπήσει η καρδιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.

 • Κι όμως ζήσαμε το αδιανόητο να δούμε να μην γίνεται καμία ουσιαστική εργασία για 18 χρόνια. Οι επιπτώσεις σοβαρές: Αφενός μεν υπήρχε κίνδυνος για την ασφαλή προπόνηση των αθλητών στις εγκαταστάσεις.

Αφετέρου δε, η κατάσταση των ταρτάν που χειροτέρευε χρόνο με τον χρόνο, συνέβαλε στην υποβάθμιση του ελληνικού στίβου και στην ώθησή του προς την εσωστρέφεια. Δεν μπορούσε να γίνει ούτε λόγος για διοργανώσεις σπουδαίας εμβέλειας σε τέτοιας κατάστασης αγωνιστικό χώρο.

 • Χρειάστηκε η αποφασιστικότητα της παρούσας Κυβέρνησης και φυσικά η παραγωγική συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον φίλο και συνεργάτη Γιώργο Πατούλη, για να μπει ένα τέλος στον κατήφορο και αυτής της αθλητικής εγκατάστασης.

 • Ένα μεγάλο ευχαριστώ πρέπει να δοθεί στον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατουλή, ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει «αγκαλιάσει» τον ελληνικό αθλητισμό, με το βροντερό παρών της Περιφέρειας σε όλες τις μεγάλες εθνικές αθλητικές διοργανώσεις και σε όλα τα σπουδαία πρότζεκτ κατασκευής και αναβίωσης εμβληματικών αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως η σημερινή Προγραμματική Σύμβαση.

 • Η Προγραμματική Σύμβαση αφορά τη Συντήρηση- Αντικατάσταση του συνόλου των συνθετικών ελαστικών ταπήτων (ταρτάν), στεγανοποιήσεις οροφών και αντικατάσταση τμημάτων περίφραξης ΟΑΚΑ.

 • Το έργο, όπως προέκυψε από τη μελέτη που συνέταξαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Ο.Α.Κ.Α. τους οποίους και ευχαριστούμε, αναλύεται ως εξής:

Αντικατάσταση του συνόλου των συνθετικών ελαστικών ταπήτων (ταρτάν) του ΟΑΚΑ (κεντρικός στίβος, Κ1, Κ2, προπονητήριο ΣΕΓΑΣ)

Στεγανοποίηση της οροφής του κλειστού κολυμβητηρίου συνολικής επιφάνειας 4.953τ.μ.

Αντικατάσταση τμημάτων περίφραξης του ΟΑΚΑ.

Οι επεμβάσεις προβλέπονται κατόπιν διαπίστωσης φθορών και δυσλειτουργιών σε τμήματα της περίφραξης του ΟΑΚΑ συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων θυρών.

 • Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σύμφωνα με τη μελέτη στο ποσό των 5.847.840€, που θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής.

 • Η διάρκεια της Σύμβασης ορίζεται σε 38 μήνες με δυνατότητα παράτασης επιπλέον 24 μηνών, κάτι το οποίο δεν θα θέλαμε να συμβεί.

 • Με το έργο θα επιτευχθούν δύο σημαντικοί στόχοι: Πρώτον, το Ο.Α.Κ.Α. θα βρεθεί ακόμα πιο κοντά στη μεγάλη του δυναμική, που είχε αναπτύξει το 2004. Με σύγχρονων προδιαγραφών ελαστικούς τάπητες και με λειτουργικές αθλητικές εγκαταστάσεις, που θα παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια στην προπόνηση και την καθημερινή χρήση από τους αθλητές και το κοινό.

 • Το μεγάλο στοίχημα όμως, που πρέπει να πετύχουμε, είναι ο στίβος του ΟΑΚΑ να βρεθεί στο επίκεντρο των Διεθνών Αθλητικών Διοργανώσεων Κλασικού Αθλητισμού και να συμβάλει στο εθνικό μας εγχείρημα: την εξωστρέφεια του ελληνικού αθλητισμού.

 • Το Ολυμπιακό Στάδιο, το αθλητικό τοπόσημο της χώρας μας, ξαναβρίσκει τη λάμψη και τον ζωτικό του ρόλο για την αθλητική οικογένεια και την ελληνική κοινωνία, έπειτα από τις παγκόσμιες στιγμές δόξας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

 • Παραλάβαμε τη «ναυαρχίδα» των αθλητικών υποδομών της χώρας μας ως ένα αθλητικό κέντρο που είχε εγκαταλειφθεί, είχε μαραζώσει και είχε απαξιωθεί.

 • Tην μετατρέπουμε σε πολυχώρο που συνδυάζει αρμονικά την άθληση και την ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια, σε αθλητικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και τουριστικό προορισμό.

 • Μέσα σε 3 χρόνια καταφέραμε σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, τους εργαζόμενους, και τα στελέχη του Υφυπουργείου Αθλητισμού να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί χρόνια πριν.

 • Δώσαμε πνοή και προχωράμε με όραμα και σχέδιο για την αναβάθμιση και την αξιοποίηση όλων των εγκαταστάσεων του Υφυπουργείου Αθλητισμού σε ολόκληρη τη χώρα

 

Ας επικεντρωθώ στο ΟΑΚΑ που είναι το κέντρο της αθλητικής οικογένειας εδώ στην Αττική

Αθλητικό κέντρο αντισφαίρισης με τα 16 γήπεδα τένις:

Υλοποιήσαμε ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό ο οποίος ολοκληρώθηκε γρήγορα και μπορέσαμε και μισθώσαμε τις εγκαταστάσεις για δύο χρόνια. Επίσης έχουν γίνει σημαντικές εργασίες αναβάθμισης πάνω από 200.000 ευρώ. Παράλληλα ξεκίνησε η διαδικασία διακήρυξης για τη μακροχρόνια μίσθωση με ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, ολοκληρώθηκε και έτσι σύντομα θα έχουμε ανακαινισμένο κέντρο αντισφαίρισης το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές της διεθνούς ομοσπονδίας αντισφαίρισης με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου:

Σε συνεργασία με τη Lamda Development δημιουργούμε ένα σύγχρονο συγκρότημα Υγρού Στίβου, με 11 κολυμβητικές δεξαμενές. Το μετατρέπουμε σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα Υγρού Στίβου της Ευρώπης.

Ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Σκοπός των παρεμβάσεών μας είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, το οποίο θυμίζω, κοστίζει περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή πάνω από το 40% του προϋπολογισμού του ΟΑΚΑ, ή με άλλα λόγια 11.000 ευρώ ημερησίως. Βαρύ το τίμημα. Σε συνεργασία λοιπόν με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο εκπληρώθηκε η μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του συνόλου του Ολυμπιακού Συγκροτήματος.

Στέγαστρο Καλατράβα:

Μετά από πέντε παρατάσεις από το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα, που έθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση ολοκληρώθηκε η προμελέτη συντήρησης των αρχιτεκτονικών κατασκευών Καλατράβα. Χωρίς άλλη καθυστέρηση ξεκίνησε η διαδικασία εκπόνησης μελέτης, ένα έργο με καίρια σημασία και φυσικά έτρεξε ταχύτατα και ο διαγωνισμός στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Αδριάνειο Υδραγωγείο:

Αναδεικνύουμε την αξία του ΟΑΚΑ ως σημείο αναφοράς Πολιτισμού και Τουρισμού. Μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής και την ΕΥΔΑΠ αναδεικνύουμε το μοναδικό Υδραγωγείο που κατασκευάστηκε στην Ευρώπη και ακόμη και σήμερα μεταφέρει νερό. Ένα έργο με πραγματικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για τις εγκαταστάσεις μας αλλά και για ολόκληρη την Αθήνα.

Ταμείο Ανάκαμψης:

Εντάξαμε την ενεργειακή αναβάθμιση του ΟΑΚΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 43 εκατομμύρια ευρώ πλέον ΦΠΑ. Το ΟΑΚΑ θυμίζω ήταν το τελευταίο έργο που εντάχθηκε από την κυβέρνηση, κατόπιν πρότασής μας στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά το πρώτο υπουργείο που έβγαλε στον αέρα διαγωνισμό. Τρέξαμε με ταχύτητα, όπως άλλωστε μας έχουν μάθει οι αθλητές και οι αθλήτριες που εξυπηρετούνται σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Μελέτες, εφαρμοστικές του Master Plan που έχουμε παρουσιάσει με τον Πρωθυπουργό εδώ στο ΟΑΚΑ, πριν ακριβώς από ένα χρόνο, που και αυτές εξελίσσονται με ταχύτατο ρυθμό ώστε το Master Plan να εφαρμοστεί άμεσα με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΟΑΚΑ να είναι προσβάσιμο όχι μονάχα για την αθλητική οικογένεια αλλά για τους χιλιάδες πολίτες που αποφασίζουν να ψυχαγωγηθούν, αθλούμενοι.

Περιβάλλον χώρος:

Συνδέεται με την αθλητική ψυχαγωγία Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να ενισχύσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το πετυχαίνουμε την αύξηση κατά 20% έως 30% των χώρων του πρασίνου και αυτό προβλέπεται μέσα από τις εφαρμοστικές μελέτες που δουλεύουμε αυτή την ώρα για το Ταμείο Ανάκαμψης. Την ανάπλαση όλων των ανοιχτών χώρων που διαθέτουμε και τη δημιουργία νέων χώρων, διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής. Παράλληλα με την αντικατάσταση υλικών, φιλικών με το περιβάλλον, φωτοαπορρόφησης και ενεργειακής εξοικονόμησης.

Είναι ξεκάθαρο, φίλες και φίλοι, μέλη της αθλητικής οικογένειας της χώρας μας, κορυφαίοι αθλητές του στίβου ότι θέλουμε να προσελκύσουμε επιπλέον πολίτες σε αυτό εδώ το τοπόσημο, αθλητισμού, πολιτισμού, τουρισμού, αλλά και πολλά νέα παιδιά μιας και έχουμε αυξήσει συνειδητά τον αριθμό των επισκέψεων σχολείων, στο χώρο αυτό. Να πάρουν μια γεύση, μια μυρωδιά από την αύρα που εκπέμπει αυτός ο χώρος, αλλά και λίγη από τη δόξα που καλλιεργήθηκε και συνεχίζει να καλλιεργείται σε αυτήν εδώ την εγκατάσταση που ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

Φίλες και φίλοι, το ΟΑΚΑ αλλάζει, αλλά και ο Στίβος αναβαθμίζεται με το σημερινό πολύ σημαντικό έργο που κληθήκαμε σήμερα να υπογράψουμε τις προγραμματικές μαζί με τον Περιφερειάρχη Αττικής.

Το ραντεβού μας κύριε Περιφερειάρχη είναι το επόμενο διάστημα με αφορμή το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο. Δεν έχουμε ξεχάσει τη δέσμευσή μας, ήταν μία από τις δέκα που κάναμε ως υπουργείου αθλητισμού, ως καινούργια ηγεσία, μόλις ανέλαβα το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Ήταν η 10η και δυσκολότερη. Μεταξύ μας, είχα αμφιβολία αν θα τα καταφέρουμε, αλλά τα καταφέραμε χάρη στη στενή συνεργασία που αναπτύξαμε με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και με τον Δήμο Ραφήνας. Και έτσι 32 εκατομμύρια πλέον ΦΠΑ είναι ο προϋπολογισμός του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου, ένα όνειρο ζωής για εκατοντάδες αθλητές με αναπηρία. Πάγιο αίτημα της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και των αθλητών που ασχολούνται συστηματικά με τον αθλητισμό, αλλά και αυτοί οι οποίοι θα κληθούν και θα προκληθούν να ενεργοποιηθούν ώστε να μπουν και εκείνοι στη μεγάλη οικογένεια των αθλητών με αναπηρία. Συνεπείς λοιπόν στις δεσμεύσεις μας προχωράμε.

Επίσης μία ακόμη κουβέντα σε ότι αφορά το ΣΕΓΑΣ. Είχαμε πει, ότι πρέπει να βρούμε τρόπο και τον βρήκαμε έτσι ώστε να υπάρξει πάγια σταθερή χρηματοδότηση μέσα από τον νέο τρόπο φορολόγησης των στοιχηματικών εταιριών για τις ομοσπονδίες και κατ’ επέκταση για τους αθλητές των εθνικών μας ομάδων. Το είπαμε, το κάναμε πράξη. Έτσι, την 1η Ιουνίου θα καταβληθούν σε όλες τις ομοσπονδίες, ολυμπιακές και μη ολυμπιακές και ομοσπονδίες που ανήκουν στην Παραολυμπιακή Επιτροπή 10.5 εκατομμύρια ευρώ, ο ΣΕΓΑΣ θα εισπράξει στο ταμείο του έκτακτη χρηματοδότηση ένα και πλέον εκατομμύριο ευρώ και το δεύτερο πολύ σημαντικό, πάγιο αίτημα του ΣΕΓΑΣ, εγώ το βρήκα στα χαρτιά μου 15 χρόνια διαρκώς να αναφέρεται αλλά να μην υλοποιείται, όμως το είπαμε και το κάναμε πράξη.

 • Το Σπίτι του Στίβου στην Παιανία. Όταν το επισκεφτήκαμε μαζί με τους συνεργάτες μου, δεν σας κρύβω ότι επέστρεψα στο γραφείο μου και είχα μια στεναχώρια έως κατάθλιψη, γιατί αυτή η εικόνα ντροπής που αντίκρισα και γω και οι υπόλοιποι που επισκεφτήκαμε το χώρο αυτό, δεν αρμόζει στη χώρα μας. Στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι μελέτες με χρηματοδότηση ιδιώτη σε συνεργασία με την Περιφέρεια αλλά και του Δήμου Παιανίας πάλι στενή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση είμαστε σε θέση να σας πούμε ότι το επόμενο διάστημα τριών εβδομάδων περίπου, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε λεπτομέρειες χρονοδιάγραμμα και για το κλειστό το «Σπίτι του Στίβου» στην Παιανία και για το «Σπίτι του Βόλεϊ» στην Παιανία.

Με αυτά λοιπόν εγώ ολοκληρώνω λέγοντας και από τη δική μου πλευρά ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Διοίκηση και τους εργαζόμενους του ΟΑΚΑ, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους προέδρους και τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών που αφού ξεπεράσαμε τα πρώτα στάδια των εντάσεων και των συγκρούσεων, πάνε αυτά είναι παρελθόν, σήμερα έχουμε ένα εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας τόσο με τον πρόεδρο και τη διοίκηση της ΕΟΕ όσο και με της Παραολυμπιακής Επιτροπής όσο και με τις Ομοσπονδίες όλων των αθλημάτων Ολυμπιακών και μη.

Κάνουμε πράξη αυτό που είχα δεσμευτεί από τη αρχή -που πολλοί με αμφισβητήσατε, δεν πειράζει μαθημένος είμαι- ότι δεν θα υπηρετούμε ως Υφυπουργείο Αθλητισμού το ποδόσφαιρο. Στόχος μας είναι να υπηρετούμε όλο τον αθλητισμό χωρίς καμία διάκριση. Όλα τα αθλήματα Ολυμπιακά και μη. Είμαι λοιπόν περήφανος που συνεργαζόμαστε με τις Ομοσπονδίες και καταφέραμε -στοχευμένοι στην εξωστρέφεια- να προκαλέσουμε, να διεκδικήσουμε και να διοργανώσουμε και πολύ μεγάλα αθλητικά events που βεβαίως έγραψαν ιστορία!

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στα δύο κορυφαία που έγιναν και στο τρίτο που έρχεται. Το πρώτο κορυφαίο και πρόσφατο ήταν ο ΔΕΗ Διεθνής ποδηλατικός γύρος της χώρας μας, που έγραψε ιστορία. Ήταν μια πολύπλοκη και απαιτητική διοργάνωση σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ποδηλασίας και την Οργανωτική Επιτροπή που συστήσαμε. Από τη Κρήτη μέχρι τα Ιωάννινα η χώρα μας έδειξε εικόνες μοναδικές, ανέδειξε τις ομορφιές της Ελλάδας, πέρα από το σπουδαίο μήνυμα πως η χώρα μας μπαίνει με αξιώσεις στον δύσκολο χώρο της αγωνιστικής ποδηλασία δρόμου.

Επίσης καταφέραμε συνεργαζόμενοι με την Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού μετά από 8 ολόκληρα χρόνια να επαναφέρουμε στο επίπεδο που πραγματικά αξίζει το Ράλλυ Ακρόπολις και το Σεπτέμβρη θα είμαστε εδώ! Ραντεβού με όλους σας, σε μια μοναδική διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις μέσα στομ αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ, που θα κάνει τον γύρο του κόσμου!

Και βέβαια μια επίσης μεγάλη διεθνής διοργάνωση σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Χάντμπολ έρχεται τις επόμενες μέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης. Διεθνής διοργάνωση Μπιτς Χάντμπολ Ανδρών-Γυναικών Εφήβων-Νεανίδων και η προσπάθεια και ο αγώνας για εξωστρέφεια συνεχίζεται.

Στις 1-3 Ιουλίου θα έχουμε εδώ στο ΟΑΚΑ μια επίσης μεγάλη διοργάνωση, Πανευρωπαϊκή αυτή τη φορά από μια νέα αλλά εξαιρετικά εξελισσόμενη Ομοσπονδία του Τσιρλίντινγκ, με περίπου 4.000 αθλητές και αθλήτριες.

Υπηρετούμε όλα τα αθλήματα στηρίζουμε όλο τον αθλητισμό.

Κυρίες και κύριοι το ΟΑΚΑ αλλάζει, ο στίβος εξελίσσεται και αναβαθμίζεται.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.