2 Δεκεμβρίου, 2023
Αθλητικά Δελτίο Τύπου Θεσσαλονίκη

Σε «πίστα» Formula μετατρέπεται η Αριστοτέλους-«Αποκαλύπτεται» το μονοθέσιο της ART (ΦΩΤΟ)

Σε «πίστα» της Formula ετοιμάζεται να μετατραπεί η πλατεία Αριστοτέλους το ερχόμενο Σάββατο με την φοιτητική ομάδα Aristotle Racing Team (ART) του ΑΠΘ να δηλώνει έτοιμη για τα αποκαλυπτήρια του έβδομου αγωνιστικού μονοθέσιου που θα συμμετέχει σε διεθνείς αγώνες το καλοκαίρι. Τα μέλη, ωστόσο, διατηρούν μια στάση αναμονής καθώς περιμένουν ακόμη την τελική έγκριση της εκδήλωσης από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Πολίτες και τοπικοί φορείς θα έχουν την ευκαιρία το Σάββατο, 28 Μαΐου στην εκδήλωση που  πραγματοποιείται για έκτη χρονιά με τίτλο «Thessaloniki Formula Show», από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το απόγευμα να γνωρίσουν από κοντά την ολοκλήρωση της βελτίωσης του 7ου μονοθέσιου της ομάδας το οποίο μετά από παρεμβάσεις των μηχανικών, λειτουργεί πλήρως για να τρέξει σε τέσσερις διεθνείς αγώνες. Το μονοθέσιο θα βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους κάνοντας διάφορες επιδείξεις από επαγγελματίες οδηγούς ενώ όσοι παρευρεθούν στην εκδήλωση, θα ενημερωθούν για την κατασκευή του από τους ειδικούς της ομάδας.

Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει ακόμη ένα μονοθέσιο στο οποίο θα έχει προσαρμοστεί ένα βιντεοπαιχνίδι με πεταλιέρα για τα μικρά παιδιά ώστε να δοκιμάσουν την εμπειρία της οδήγησης ενός αγωνιστικού οχήματος.

Σε δηλώσεις της στο ThessToday.gr, η Ευανθία Τσακίρη, επικεφαλής της αθλητικής ομάδας ART ανέφερε ότι όλα τα μέλη είναι έτοιμα να αποκαλύψουν τη βελτίωση του 7ου πλέον μονοθέσιου και να παρουσιάσουν στο κοινό της πόλης τις επιδόσεις του τονίζοντας ότι η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλους τους λάτρεις και μη του μηχανοκίνητου αθλητισμού. «Ο στόχος της ομάδας ήταν να βελτιώσει το 7ο μονοθέσιο που κατασκευάστηκε το 2021 καθώς λόγω των δυσκολιών από την πανδημία υπήρξαν καθυστερήσεις με τις επιδόσεις και αποδόσεις του οχήματος στο σημείο που θέλαμε. Καταφέραμε και το φτάσαμε στα όρια που είχε σχεδιαστεί από τα προηγούμενα μέλη», σημείωσε η κα Τσακίρη.

 

Σε αναμονή για τελική έγκριση από δήμο

Τα μέλη της ομάδας αναμένουν, ωστόσο, την τελική έγκριση για την διεξαγωγή της εκδήλωσης από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Κούπκα ο οποίος ζητά για πρώτη φορά ασφαλιστική κάλυψη. «Υπάρχει ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα καθώς ο αντιδήμαρχος ο οποίος είναι ενήμερος για την εκδήλωση, ζήτησε για πρώτη φορά έγγραφο για την ασφαλιστική κάλυψη. Έχουμε την έγκριση για την ασφάλεια από την Τροχαία και όσον αφορά τα μέτρα, έχουμε ζητήσει συμβουλές από αυτοκινητιστικές λέσχες και ακαδημίες cart. Η καθυστέρηση προέκυψε όταν ζήτησα σε έντυπη μορφή από τον κ. Κούπκα την υπογραφή για τις απαιτήσεις του ώστε να διεξαχθεί η εκδήλωση. Αρνήθηκε να το πράξει και αναγκαστήκαμε να βρούμε λύση μέσω του ΑΠΘ και να προχωρήσει η διαδικασία η οποία κόλλησε στη γραφειοκρατία. Όταν κάποιος επιμένει τόσο πολύ στους λόγους της ασφάλειας ενώ εμείς εξασφαλίζουμε με κάθε τρόπο να την έχουμε, τότε δυσχεραίνει την κατάσταση αντί να βοηθά», δήλωσε με δυσαρέσκεια η κα Τσακίρη, αισιοδοξώντας ότι θα τους δώσουν την τελική έγκριση.

«Εάν μέχρι και το Σάββατο το πρωί δεν υπάρξει συνεργασία με τον αντιδήμαρχο, τότε θα αναγκαστούμε να ακυρώσουμε την παρουσίαση με την αιτιολογία ότι υπήρξαν προβλήματα συνεννόησης με τον κ. Κούπκα. Μεγάλες απαιτήσεις από την πλευρά του οι οποίες δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε η επικεφαλής.

Μονοθέσιο με προδιαγραφές Formula

Το στοιχείο που ξεχωρίζει στο μονοθέσιο της ART αφορά τα ηλεκτρονικά συστήματα. Ειδικότερα, πρόκειται για το τιμόνι το οποίο είναι κατασκευασμένο με προδιαγραφές Formula. Ο οδηγός του οχήματος θα μπορεί να ελέγχει αποκλειστικά όλες τις λειτουργίες του μονοθέσιου από την οθόνη του τιμονιού. «Αυτό σημαίνει ότι η προσοχή του οδηγού δεν αποσπάται από κάποιο σημείο του οχήματος. Η αλλαγή ταχυτήτων, η πληροφόρηση και ενημέρωση για τις θερμοκρασίες και την κατάσταση στην οποία είναι το μονοθέσιο, θα βρίσκονται στο τιμόνι», εξήγησε η επικεφαλής της ομάδας.

Οι τέσσερις αγώνες το καλοκαίρι

Σε τέσσερις διεθνείς φοιτητικούς αγώνες τύπου «Formula» (Formula Student) στην Ευρώπη θα τρέξει το μονοθέσιο της ART από τρεις επαγγελματίες οδηγούς-φοιτητές. «Μετά τις διαδικασίες της πρόκρισης που έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο, η ομάδα κατάφερε να περάσει σε τέσσερις διαγωνισμούς στην Ευρώπη. Οι δοκιμαστικές πίστες έχουν ήδη ξεκινήσει ώστε να ελεγχθούν όλα τα συστήματα και τα εξαρτήματα του οχήματος και να είμαστε πλήρως έτοιμοι για το εξωτερικό», επισήμανε η κα Τσακίρη.

Ο πρώτος αγώνας είναι στην Ιταλία, 13 Ιουλίου και ακολουθεί ο διαγωνισμός της Τσεχίας με επιστροφή της ομάδας στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου για να συνεχίσει κάποιες δοκιμαστικές πίστες και να ανανεώσει το μονοθέσιο. Στις 6 Αυγούστου θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό της Ουγγαρίας και στη συνέχεια στον αγώνα της Γερμανίας με επιστροφή στην χώρα ξανά στις 23 Αυγούστου. Στους διαγωνισμούς συμμετέχουν 100 περίπου ομάδες από όλες τις χώρες και τα πανεπιστήμια ενώ συνολικά οι ομάδες που λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμό της Ευρώπης ξεπερνούν τις 300.

Πώς θα κριθεί το μονοθέσιο

Το μονοθέσιο θα κριθεί τόσο σε δυναμικά αγωνίσματα στα οποία ελέγχονται οι επιδόσεις του στην πίστα όσο και σε στατικά αγωνίσματα που ελέγχουν τις γνώσεις και την ικανότητα της ομάδας να προβάλλει το όχημα που σχεδίασε και κατασκεύασε. Η καλύτερη θέση που έχει αποσπάσει η ομάδα μέχρι στιγμής ήταν η τρίτη στη γενική κατάταξη, το 2019 στον διαγωνισμό της Ολλανδίας ενώ, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στόχος είναι η κατάκτηση του βάθρου.

Η ομάδα ART 

H ομάδα ART αποτελείται από 35 άτομα από τα οποία 29 είναι κατασκευαστές και ασχολούνται με τη μελέτη και κατασκευή του μονοθέσιου με τα υπόλοιπα 6 άτομα να ανήκουν στην ομάδα του marketing. Από το 2006 έως και σήμερα έχουν καταφέρει να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν επτά μονοθέσια ενώ στα πλάνα της ομάδας για την επόμενη χρονιά είναι να ξεκινήσει τη μελέτη του 8ου αγωνιστικού μονοθέσιου. Παράλληλα, το σημαντικό στην όλη δράση της ομάδας είναι η στήριξη που εισπράττουν από τους χορηγούς τους. Όλη η μελέτη του οχήματος και η μεταφορά από και προς τους διαγωνισμούς οφείλεται στη στήριξη από τους χορηγούς είτε πρόκειται για υλικές χορηγίες είτε για χρηματικές.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση «Thessaloniki Formula Show» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Η αφίσα της εκδήλωσης:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.