29 Ιανουαρίου, 2023
Δελτίο Τύπου Πολιτική & Οικονομία

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Να σταματήσουν τα ορυκτά καύσιμα να πυροδοτούν τους πολέμους και την κλιματική κατάρρευση

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ συντάσσεται με την δράση που ανέλαβε η Greenpeace ώστε να σταματήσουν τα ορυκτά καύσιμα να πυροδοτούν τους πολέμους και την κλιματική κατάρρευση.
Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει προκαλέσει ή επιδεινώσει συγκρούσεις με διάφορους τρόπους, ενώ καταστρέφει το κλίμα και τη ζωή μας.
Τα ορυκτά καύσιμα χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτούν εμφύλιους πολέμους και διενέξεις, αλλά και για αυτό στο οποίο γινόμαστε μάρτυρες σήμερα: ως μοχλός διαπραγμάτευσης σε έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Το αέριο, το πετρέλαιο και ο λιγνίτης πυροδοτούν τον πόλεμο και επιδεινώνουν την κλιματική κρίση. Για αυτόν τον λόγο, δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να διαφημίζουν τα προϊόντα τους και να χορηγούν την αγαπημένη ομάδα ή τα αγαπημένα μας μουσεία ή πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δεν συμφωνείς;
Αν θέλουμε να τους σταματήσουμε από το να προμοτάρουν τον πόλεμο και την κλιματική κατάρρευση, θα πρέπει να μην τους αφήσουμε να προμοτάρουν τίποτα γενικώς.
Είναι επείγον να φανούμε γενναίοι και να σπάσουμε τα δεσμά με όλα τα ορυκτά καύσιμα. Για την ειρήνη, για το κλίμα και για την προστασία όλης της ζωής στη Γη, πρέπει να απαγορεύσουμε τις διαφημίσεις τους.
Καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθετική πράξη της ΕΕ, η οποία:
θα απαγορεύει τη διαφήμιση των ορυκτών καυσίμων, καθώς και των αεροπορικών, οδικών και πλωτών μεταφορών (πλην των μεταφορικών υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος) που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα·
θα απαγορεύει τη διαφήμιση οποιωνδήποτε επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται στην αγορά ορυκτών καυσίμων, ειδικότερα στην εξόρυξη, διύλιση, προμήθεια, διανομή ή πώληση ορυκτών καυσίμων·
θα απαγορεύει χορηγίες από τις επιχειρήσεις που ορίζονται στο σημείο 2 ανωτέρω και χορηγίες με τη χρήση εμπορικών σημάτων ή ονομασιών που χρησιμοποιούνται για ορυκτά καύσιμα.
Ένας τέτοιος νόμος θα ενέπιπτε στην αρμοδιότητα της ΕΕ, καθώς πρόκειται για ρύθμιση της εσωτερικής αγοράς που στοχεύει στη βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών, καθώς και σε ένα υψηλό επίπεδο δημόσιας υγείας και περιβαλλοντικής προστασίας.
Η εν λόγω νομοθεσία θα μπορούσε μάλιστα να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σχετικά με προϊόντα και τεχνολογίες που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή και άλλες αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία. Ως εκ τούτου, θα επιδίωκε στόχους, οι οποίοι προβλέπονται στις πολιτικές της ΕΕ για το περιβάλλον και την προστασία των καταναλωτών, μέσω της εναρμόνισης των κανόνων που διέπουν τη διαφήμιση και τις χορηγίες ορυκτών καυσίμων. Το εν λόγω ζήτημα θα ενέπιπτε στις συντρέχουσες αρμοδιότητες (βλ. άρθρο 4 ΣΛΕΕ), μεταξύ άλλων στους τομείς της εσωτερικής αγοράς, του περιβάλλοντος και της προστασίας των καταναλωτών.

Ο Συμπρόεδρος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Το Πράσινο Κίνημα βρίσκεται διαρκώς μπροστά σε τέτοιες δράσεις και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτήν. Συμφωνούμε απόλυτα ότι το αέριο, το πετρέλαιο και ο λιγνίτης πυροδοτούν τον πόλεμο και επιδεινώνουν την κλιματική κρίση. Για αυτόν τον λόγο, δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να διαφημίζουν τα προϊόντα τους.”
Ψηφίζουμε εδώ για να απαγορευτούν οι διαφημίσεις ορυκτών καυσίμων!

Το μήνυμα για τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η φύση δεν γνωρίζει σύνορα
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ υπενθυμίζει ότι σήμερα 24 Μαΐου είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων, η οποία διοργανώνεται από την Europarc, την Ομοσπονδία των Εθνικών Δρυμών και Πάρκων της Ευρώπης.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, διότι στις 24 Μαΐου του 1909, η Σουηδία ανακήρυξε τα πρώτα 9 εθνικά Πάρκα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στη συνέχεια το παράδειγμα ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πλέον υπάρχουν εθνικά πάρκα σε όλη την Ευρώπη.
Η Ομοσπονδία EUROPARC είναι το μεγαλύτερο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Προστατευόμενων Περιοχών και εκπροσωπεί εκατοντάδες υπεύθυνες αρχές και χιλιάδες Προστατευόμενες Περιοχές σε 35 χώρες.
Στο μήνυμά της η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου ανέφερε: “Η 24η Μαΐου έχει ανακηρυχθεί ως η μέρα προστασίας των φυσικών πάρκων και ξεκίνησε το 1909 από τη Σουηδία. Στη συνέχεια το παράδειγμα ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πλέον υπάρχουν εθνικά πάρκα σε όλη την Ευρώπη.
Τα εθνικά πάρκα δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να έρθει πιο κοντά στη φύση και να δει φυτά και ζώα πολλά από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τους αρμόδιους φορείς.”

Στην Ελλάδα υπάρχουν τα εξής εθνικά πάρκα:
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
Εθνικό Πάρκο του Σχινιά – Μαραθώνα
Πάρκο Υγροτόπων των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και των Μακεδονικών Τεμπών
Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων
Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου
Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης
Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Δέλτα Έβρου
Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού
Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου
Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς
Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα
Εθνικό Πάρκο Πρεσπών
Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης
Εθνικό Πάρκο Χελμού, Βουραïκο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.