3 Οκτωβρίου, 2023
Δελτίο Τύπου Πολιτική & Οικονομία

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Συνάντηση των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ με τους Νορβηγούς Πράσινους

06/05/2022

 

Συνάντηση εργασίας είχαν στο Όσλο οι γραμματείς των Νορβηγών Πρασίνων και Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Τόρκιλ Βέντερχους και Ηλίας Παπαθεοδώρου. Συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας όπως το επερχόμενο εμπάργκο ορυκτών καυσίμων και ο ρόλος της πετρελαιοπαραγωγού Νορβηγίας, η πρόθεση της Νορβηγίας για αποστολή αμυντικών συστημάτων στην Ουκρανία και η κατάσταση στα σύνορα Νορβηγίας-Ρωσίας. Οι Νορβηγοί Πράσινοι έχουν προτείνει τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ορυκτών καυσίμων και τη δημιουργία ειδικού προγράμματος με τα χρήματα αυτά για την αρωγή της Ουκρανίας, αλλά και για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας των χωρών Ευρωπαϊκού Νότου. Στη Νορβηγία το κράτος φορολογεί την παραγωγή πετρελαίου με 70% έως 80%.

Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών και συγκεκριμένα τα προβλήματα που δημιουργούν η λανθασμένη χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών, οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και η ρύπανση των θαλασσών από τους εμπορικούς στόλους. Οι Νορβηγοί Πράσινοι έχουν προτείνει να γίνονται στην χώρα τους αποδεκτά μόνο κλειστά συστήματα ιχθυοκαλλιεργειών με ορθή χωροθέτηση. Επιπλέον, έχει προχωρήσει το πρόγραμμα ηλεκτρικών πλοίων για μικρές και μεσαίες αποστάσεις. Η Νορβηγία είναι πρωτοπόρος στη χρήση ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές.

Το Νορβηγικό Πράσινο Κόμμα συμμετέχει στην Νορβηγική Βουλή με τρεις βουλευτές και έχει εκλέξει πολλούς αντιπροσώπους στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο Όσλο είναι τρίτη πολιτική δύναμη.

Τα δύο κόμματα στο μέλλον θα συνεργαστούν στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

 

Γραφείο Τύπου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου: κ. Κατερίνα Λαδοπούλου, τηλ. 6947420016, email: cladop@yahoo.com

 Μάθετε περισσότερα για εμάς στο http://www.ecogreens.gr
Ακολουθήστε μας στο https://www.facebook.com/Oikologoi.Prasinoi/ και στο @Oikologoi.Prasinoi
Κατεβάστε το νέο μας λογότυπο εδώ: https://ecogreens.gr/logotypos/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.