7 Φεβρουαρίου, 2023
Δελτίο Τύπου

Με αυστηρούς όρους η κατοχή και χρήση των κυνηγετικών όπλων

Για να μη θρηνούμε συνεχώς ανθρώπινα θύματα…

Επιτακτική ανάγκη η επιμόρφωση όσων κυνηγούν τριχωτά θηράματα

 

Η Αστυνομία ενημερώνει ότι θα πρέπει να ανανεωθεί η ισχύς των αδειών κατοχής των όπλων, όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι η χρήση τους, τόσο κατά τη διάρκεια των κυνηγετικών περιόδων, όσο και στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, που κάτοχοί τους τα χρησιμοποιούν παράνομα ως μέσο «αυτοάμυνας» ή και για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τραγική αρκετές φορές κατάληξη.
Σε άλλες περιπτώσεις καβγάδες, στους οποίους οι θερμόαιμοι βγάζουν από τις θήκες τους τα κυνηγετικά όπλα, έχουν καταλήξει με ανθρώπινα θύματα και αυτό επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο.
Αν όμως στις περιπτώσεις αυτές κάνει… κουμάντο ο θυμός, δεν συμβαίνει το ίδιο με όσους χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, όταν κυνηγοί αντί για θηράματα σημαδεύουν φίλους και συναδέλφους τους.
Έχουν όμως καταγραφεί και περιπτώσεις στις οποίες κυνηγετικά όπλα χρησιμοποιούν είτε ανήλικοι, είτε ανίδεοι επίσης με τραγική κατάληξη.
 Απαιτούνται παρεμβάσεις
Τα αλλεπάλληλα αυτά συμβάντα θέτουν επιτακτικά δύο ζητήματα: Το πρώτο έχει να κάνει με τους συστηματικούς και αυστηρούς ιατρικούς ελέγχους που πρέπει να γίνονται για όσους πρόκειται να κυνηγήσουν, αλλά και για όσους κατέχουν άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου, ακόμη και αν δεν εκδίδουν άδεια θήρας. Γιατί πολλά συμβάντα έχουν την αφετηρία τους σε ψυχολογική διαταραχή κατόχων κυνηγετικών όπλων, που σε περιπτώσεις φιλονικιών χρησιμοποιούνται ως μέσο… πειθούς. Το δεύτερο αφορά εκείνους που εκδίδουν άδειες θήρας. Οι ιατρικές εξετάσεις είναι για όλους απαραίτητες, όμως υπάρχει και ένα μεγάλο κενό, που αφορά την έλλειψη εκπαίδευσης ειδικά όσων κυνηγούν τριχωτά θηράματα, ήτοι αγριογούρουνα. Σε αυτό θα μπορούσαν να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο οι κυνηγετικές οργανώσεις, ενώ θα πρέπει να απαγορευτεί η συμμετοχή ανήλικων στις κυνηγετικές εξορμήσεις, έστω και αν είναι άοπλοι.
Με δεδομένο ότι για την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου (20 Αυγούστου) μεσολαβεί ένα τρίμηνο, υπάρχει χρόνος ώστε και η Πολιτεία και οι Κυνηγετικοί σύλλογοι να δραστηριοποιηθούν ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επιμορφώσεις που, όπως αποδεικνύεται, είναι απολύτως αναγκαίες ώστε να μη μετατρέπονται τα κυνηγετικά όπλα σε φονικά όπλα κατά ανθρώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.