Top News Δελτίο Τύπου Θέμα Χαλκιδικής

Κομπίνα με κληρονομιά 22χρονης ορφανής

Αποστέλλουν σε Χαλκιδικιώτες μαζικά μηνύματα στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία ζητώντας βοήθεια, γιατί δήθεν η κοπέλα κινδυνεύει από τον θείο της, που θέλει να της πάρει τα χρήματα  

Νέα προσπάθεια εξαπάτησης χρηστών διαδικτύου στη Χαλκιδική με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες.. Κοπέλα ηλικίας 22 ετών ορφανή υποτίθεται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, επειδή ο θείος της θέλει να της πάρει την κληρονομιά και να τη σκοτώσει.

Η Αλις Μάρτιν ζητεί βοήθεια από τους χρήστες για να συνεχίσει τις σπουδές της στη χώρα μας και υπόσχεται ότι ως αντάλλαγμα θα δώσει το 20% των κεφαλαίων της σε εκείνον, που θα της συμπαρασταθεί. Η κληρονομιά της αφορά στο ποσό των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ!

Βεβαίως η δακρύβρεχτη ιστορία της νεαρής δεν είναι παρά ψέμα, που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και την απόσπαση χρημάτων.

Οι επιτήδειοι εξαντλούν κάθε τρόπο για να αλιεύουν προσωπικά δεδομένα και χρήματα και κάθε φορά εφευρίσκουν μία νέα ιστορία, έναν καινούργιο τρόπο για να παραπλανήσουν και να πετύχουν τον στόχο τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ λοιπόν παρακάτω σας αναφέρουν τις δηλώσεις φορέων καταναλωτών:

«Συστήνουμε στους καταναλωτές να διαγράφουν τα email, που φαίνονται ύποπτα, ανορθόγραφα, ασύντακτα, με περίεργη ή αλλοδαπή διεύθυνση αποστολέα. Να μην κοινοποιούν κωδικούς, προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία για κανέναν λόγο. Να μην απαντούν σε email από αγνώστους. Να μην επιλέγουν τα προτεινόμενα links, να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία και κυρίως αυτά με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs. Να μην πληρώνουν για κανέναν λόγο χρήματα σε αγνώστους. Να έχουν ενεργό λογισμικό προστασίας από ιούς», σημειώνει ο κ. Κουτσελίνης.

Ανάμεσα στις καταγγελίες για απάτες το τελευταίο χρονικό διάστημα περιλαμβάνονται ακόμη μηνύματα, που φαίνονται να προέρχονται από τράπεζες ή και συμβάσεις από εταιρείες φαντάσματα.

Στην πρώτη περίπτωση υποτίθεται ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ενημερώνει τους αποδέκτες ότι δήθεν έχουν μήνυμα και τους παραπέμπει σε σύνδεσμο για να αποσπάσουν οι επιτήδειοι προσωπικά δεδομένα.

Αναλυτικά στο μήνυμα αναφέρεται:

«Αγαπητέ πελάτη,

Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει μήνυμα online.

Για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο.

Κάντε κλικ ΕΔΩ

© 2022 National Bank of Greece».

Στη δεύτερη περίπτωση, υπεύθυνος πωλήσεων εταιρείας ενημερώνει για σύμβαση – συμφωνία, που αφορά σε τιμολόγιο και αντίγραφο πωλήσεων. Το μήνυμα επισυνάπτει έγγραφα, στα οποία παραπέμπει τον αποδέκτη ζητώντας του να ενεργοποιήσει την άμεση πρόσβαση σε όλα τα μηνύματα φαξ του εν κινήσει.

 

Οδηγό για προστασία των πολιτών εξέδωσε η Αστυνομία

Τα αλλεπάλληλα κρούσματα εξαπάτησης πολιτών και απόπειρας εξαπάτησης οδήγησαν τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας να εκδώσει χρήσιμο ηλεκτρονικό οδηγό για την προστασία των πολιτών. Με τίτλο «Προσοχή στις απάτες και στους επιτήδειους» η Αστυνομία ενημερώνει για τις συχνές μεθόδους, που χρησιμοποιούν οι δράστες και δίνει συμβουλές για την προστασία των πολιτών.

 

Απάτες με πιστωτικές κάρτες

Οι απάτες αυτής της μορφής πραγματοποιούνται με την αλίευση (phishing) στο διαδίκτυο των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (κυρίως στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών).

Οι μεθοδολογίες που ακολουθούνται είναι οι εξής:
Οι ίδιοι οι πολίτες ως χρήστες του διαδικτύου δίνουν άθελά τους στα στοιχεία σε κακόβουλους χρήστες.

Ειδικότερα, ο ανυποψίαστος πολίτης λαμβάνει μηνύματα ή e-mail από πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρεί λογαριασμό, με το οποίο του ζητείται να «κλικάρει» έναν υπερσύνδεσμο για λόγους π.χ. ενημέρωσης των αρχείων της τράπεζας, ειδάλλως ο λογαριασμός του θα κλείσει.

Το μήνυμα, μέσω υπερσύνδεσμου, τους οδηγεί σε μία πλασματική αληθοφανή ιστοσελίδα της τράπεζας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να πείθεται και να συμπληρώνει τα στοιχεία του (αριθμό λογαριασμού) και πιστωτικής κάρτας, κωδικό πρόσβασης κτλ).

 

Οι άλλες δύο μεθοδολογίες

Κακόβουλος χρήστης του διαδικτύου δημιουργεί μία πλασματική ιστοσελίδα και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να συγκεντρώνει στοιχεία και αριθμούς πιστωτικών καρτών χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιο διαδικτυακό κατάστημα και κάνουν τις αγορές τους.

Επίσης, επιτήδειοι καταφέρνουν να αποκτούν φυσική πρόσβαση στα στοιχεία πιστωτικών καρτών πολιτών, σημειώνοντας αυτά και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν για διαδικτυακές αγορές, καθώς και για τις αγορές αυτές δεν είναι απαραίτητη η φυσική κατοχή της πιστωτικής κάρτας, παρά μόνο τα στοιχεία αυτής.

 

Απάτες μέσω αγοραπωλησίας οχημάτων

Οι δράστες χρησιμοποιούν δύο μεθοδολογίες. Εμφανίζονται είτε σαν αγοραστές, είτε σαν πωλητές οχημάτων.

Οι δράστες που εμφανίζονται σαν πωλητές οχημάτων: Καταχωρούν μέσω διαδικτύου ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης εικονικών οχημάτων, με σκοπό την εξαπάτηση υποψήφιων αγοραστών. Σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν τα προς πώληση οχήματα σε δελεαστικές τιμές.

Το αποτέλεσμα είναι οι υποψήφιοι αγοραστές να έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και χωρίς να έχουν δει στην πλειονότητα των περιπτώσεων το προς πώληση όχημα πείθονται και συμφωνούν για την αγορά του.

Στη συνέχεια καταβάλλουν σε λογαριασμό πιστωτικού ιδρύματος που τους υποδεικνύεται από τους δράστες το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί ως προκαταβολή.

Οι δράστες εφόσον τα χρήματα έχουν καταβληθεί στον υποδεικνυόμενο από αυτούς λογαριασμό διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον υποψήφιο αγοραστή και εκταμιεύουν απευθείας το χρηματικό ποσό που κατατέθηκε στο πιστωτικό ίδρυμα.

Αντίστοιχα, οι δράστες που εμφανίζονται σαν αγοραστές οχημάτων αναζητούν μέσω διαδικτύου και βρίσκουν ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης οχημάτων, με σκοπό την εξαπάτηση των ιδιοκτητών τους.

Αφού εισέρχονται σε επικοινωνία με τους κατόχους των οχημάτων συμφωνούν για την αγορά και το αντίτιμο της συναλλαγής.

Στη συνέχεια επιδεικνύουν στον πωλητή του οχήματος είτε ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, στον οποίο φαίνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στον λογαριασμό του, είτε πλαστές βεβαιώσεις μεταφοράς εμβασμάτων στον λογαριασμό του.

Οι πωλητές των οχημάτων παραπλανούνται. Πείθονται και χωρίς να έχουν διασταυρώσει αν είναι πραγματική η μεταφορά των χρημάτων, υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις μεταβίβασης του οχήματος τις οποίες οι δράστες χρησιμοποιούν για τη μεταβίβαση στο όνομά τους.

Εχοντας στην κατοχή τους το όχημα στη συνέχεια εξαφανίζονται χωρίς να καταβάλουν το τίμημα και συνήθως προβαίνουν στην άμεση μεταπώληση του οχήματος.

Μία άλλη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι δήθεν αγοραστές οχημάτων είναι να ζητούν και να αποσπούν από το υποψήφιο θύμα τους προσωπικά οικονομικά δεδομένα με το πρόσχημα της άμεσης πίστωσης του συμφωνηθέντος ποσού.

Οι πωλητές πείθονται και προκειμένου να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία, γνωστοποιούν όλα τα στοιχεία που τους ζητούν οι δράστες.

Ακολούθως, οι απατεώνες προχωρούν σε μεταφορές ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πωλητών των οχημάτων και εκταμιεύουν απευθείας τα χρήματα.

Επισημαίνεται ότι οι ίδιοι τρόποι με τις απάτες με τις αγοραπωλησίες οχημάτων χρησιμοποιούνται και για τις αγοραπωλησίες άλλων αντικειμένων μέσω διαδικτύου, όπως κινητά, laptop, ηλεκτρικά εργαλεία, οτιδήποτε.

 

Απάτες σε βάρος επιχειρήσεων με το πρόσχημα λανθασμένης κατάθεσης

Οι δράστες τηλεφωνούν σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων παρουσιαζόμενοι σαν υπαρκτά – αναγνωρίσιμα πρόσωπα της περιοχής (μέλη τοπικής αυτοδιοίκησης, ιατροί, φαρμακοποιοί) και προβαίνουν σε παραγγελίες προϊόντων, ζητώντας παράλληλα αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να καταβάλουν τα συμφωνηθέντα χρήματα για την αγορά αυτών.

Για να γίνουν πιστευτοί συνήθως αποστέλλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλων διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας πλαστά αποδεικτικά μεταφοράς χρημάτων (εμβάσματα), στα οποία φαίνονται μεταφορές μεγαλύτερων χρηματικών ποσών από τα συμφωνηθέντα αντίτιμα των παραγγελιών.

Ακολούθως τηλεφωνούν εκ νέου στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και τους πείθουν ότι έχουν καταθέσει λανθασμένα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά από την αξία των προϊόντων που αγόρασαν, ζητώντας να τους επιστραφεί η υποτιθέμενη χρηματική διαφορά.

Συνήθως ισχυρίζονται ότι κατά την πληκτρολόγηση του ποσού πάτησαν ένα μηδενικό παραπάνω. Για παράδειγμα αντί για ποσό 100 ευρώ, υποτίθεται ότι καταθέτουν 1.000 ευρώ ή αντί για 1.200 ευρώ ποσό 12.000 ευρώ.

 

Οι συμβουλές της Αστυνομίας

Σε κάθε περίπτωση η Αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες:

-Να αποφεύγουν τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων, όπως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (PIN), αριθμούς πιστωτικών καρτών.

-Να επαληθεύουν τις κινήσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή και να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν χρήματα, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση οικονομικών στοιχείων.

-Σε περίπτωση ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων σε υποψήφιο πωλητή να διασταυρώνουν τα στοιχεία του ως δικαιούχου του υποδεικνυόμενου λογαριασμού (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ).

-Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές τους οποίους δεν γνωρίζουν ακόμη και αν αυτοί αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.

-Να αποφεύγουν κατά προτίμηση τις συναλλαγές με πρόσωπα τα οποία παρέχουν στοιχεία της επικοινωνίας εκτός Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.