4 Δεκεμβρίου, 2022
Δελτίο Τύπου Επιμελητήριο Χαλκιδικής Θέμα Χαλκιδικής

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – NEWSLETTER No 20_(18.05.2022)

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του:

Διοργάνωση συνέντευξης τύπου για ενημέρωση προγραμματισμένων δράσεων από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Την Δευτέρα 23/05/2022, στις 12:00, στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής (Πολυτεχνείου 58, Πολύγυρος) προγραμματίζεται να δοθεί συνέντευξη τύπου με θέματα:

 1. Ψηφιακή Αναβάθμιση Επιμελητηρίου Χαλκιδικής

 2. Το Βαρόμετρο οικονομικής συγκυρίας της Χαλκιδικής

Επίσης θα ανακοινωθούν:

α) Φιλοξενία Γ.Σ. Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (27-29/05/2022)

β) 2ο TASTE Halkidiki Festival στο Νέο Μαρμαρά 19/06/2022

γ) Βραβεία Επιχειρηματικότητας 2022

δ) Νέα οπτική εικόνα Επιμελητηρίου Χαλκιδικής

Στη συνέντευξη θα παρίσταται και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας

Συμμετοχή εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στις Βρυξέλλες

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής συμμετείχε σε ειδική εκδήλωση ενημέρωσης, που διοργάνωσε η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη στις Βρυξέλλες, αναφορικά με το ευρωπαϊκό σύστημα διατροφικής σήμανσης – Nutriscore και τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Κουφίδης και ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Στυλιανός Χούτας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από Επιμελητήρια της Μακεδονίας. Η επίσκεψη της αποστολής στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε από 10 έως 12 Μαΐου 2022 μετά από επίσημη πρόσκληση της κας Σπυράκη.

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στην 2η Έκθεση Premium Real Estate Expo

Στο εκθεσιακό κέντρο MEC Παιανίας διοργανώθηκε από 13 έως 15 Μαΐου 2022 η μοναδική έκθεση για το Real Estate στην Ελλάδα, η 2η Premium Real Estate Expo. Στην έκθεση οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις τάσεις της αγοράς, τις διεθνείς εξελίξεις, το μέλλον των ακινήτων, τις αλλαγές στις φοροτεχνικές διαδικασίες και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Στην 2η Premium Real Estate Expo 2022 συμμετείχαν 62 εταιρείες από τον κλάδο του Real Estate όπως μεσιτικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα καταγράφηκαν περισσότεροι από 5.000 επαγγελματίες του real estate, τεχνικά γραφεία, επενδυτές από Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στην έκθεση συμμετείχε από τη Χαλκιδική η επιχείρηση της κας Βαλοδήμου Αικατερίνης με το διακριτικό τίτλο «REMAX METRON» , όπου το Επιμελητήριο επιδότησε το κόστος συμμετοχής της.

Στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής η 51η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.)

Από 27 έως 29 Μαΐου 2022 θα διεξαχθεί η 51η ΓΣ του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), που θα φιλοξενηθεί στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής. Το Επιμελητήριο της Χαλκιδικής αποτελεί το 20ο μέλος του Ομίλου από τον Δεκέμβριο του 2020 όπου στην χωροταξική αρμοδιότητά του ανήκει το κατοικημένο νησί Αμμουλιανή.

Προγραμματισμός συμμετοχής του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων – Ποτών «SIAL PARIS 2022»

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προτίθεται να λάβει μέρος στη Διεθνή Έκθεση SIAL PARIS 2022 που θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Πάρκο PARIS NORD VILLEPINTE το χρονικό διάστημα 15 έως 19 Οκτωβρίου 2022, στην Ελληνική συμμετοχή με την Enterprise Greece. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις καλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, αποστέλλοντας την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής, που είναι αναρτημένη στο site του Επιμελητηρίου στο link : https://www.epichal.gr/chalkidiki/articles/article.jsp?context=103&categoryid=6998&articleid=14061 , στην υπηρεσία του Επιμελητηρίου, στο e-mail info@epihal.gr .

Το κόστος των περιπτέρων είναι 500,00€/ τ.μ. . Επιπλέον κόστος εγγραφής για κάθε εκθέτη 530,00€. Τα ποσά επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. 24% . Οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν τη δαπάνη μεταφοράς των προϊόντων. Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής θα επιδοτήσει μέρος του κόστους συμμετοχής. Ο αριθμός των διαθέσιμων περιπτέρων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία, τηλ. 23710-24200 εσωτ. 5.

Δράσεις προώθησης φρέσκων φρούτων, λαχανικών, οίνων, ελαιολάδου και τυροκομικών

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), υλοποιεί, σε συνεργασία με εταίρους άλλων κρατών-μελών της ΕΕ στον τομέα προώθησης φρέσκων φρούτων και λαχανικών τα παρακάτω έργα :

1.REFRESH: Ενημερωτικό πρόγραμμα για την προώθηση φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά (Γερμανία, Πολωνία και Τσεχία):

2.European Quality Basket – Πρόγραμμα προώθησης καλαθιού προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ και βιολογικών στις ΗΠΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ και ΝΟΡΒΗΓΙΑ:

3.EU Fruit Deal

4.EU Org deal

Σε αυτά μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις/συνεταιριστικές οργανώσεις καθώς και επιχειρηματίες/στελέχη επιχειρήσεων μελών των Επιμελητηρίων, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εμπορία και διάθεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε στο: https://www.epichal.gr/chalkidiki/articles/article.jsp…

και τηλεφωνικά στο 23710 24200 εσ. 4 κ. Δημήτρης Μήντος.

Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβληθούν στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής μέχρι την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 στο press@epihal.gr .

Επιμελητήριο Χαλκιδικής πάντα κοντά στον επαγγελματία!

Χρηματοδοτικές δράσεις

 Παράταση ημερομηνίας υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης στη Δράση «Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστήριου και σχολής χορού»

Δημοσιεύθηκε η δεύτερη (2η) τροποποίηση της Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης στη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστήριου και σχολής χορού», σύμφωνα με την οποία η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 και ώρα 15:00, από την Παρασκευή 15 Απριλίου και ώρα 15:00 όπως ίσχυε.

 Με την τροποποίηση της Πρόσκλησης προστίθενται και οι ΚΑΔ:

 • 77.39.19.03 «Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων»

 • 90.02.19 «Αλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες των τεχνών του θεάματος»

 • 90.04 «Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες»

Η Δράση αφορά στην ενίσχυση επιχειρήσεων των κλάδων παροχής υπηρεσιών οργάνωσης συνεδρίων/εμπορικών εκθέσεων, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, εστίασης/διασκέδασης/ψυχαγωγίας, γυμναστηρίων και σχολών χορού, οι οποίες αντιμετωπίζουν ανεπαρκή ρευστότητα, αλλά υφίστανται επίσης σημαντική οικονομική ζημία, λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19.

React EU – Η Δράση χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της απόκρισης της Ένωσης στην πανδημία COVID-19.

Η 2η τροποποίηση της πρότασης είναι αναρτημένη στο Link : http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/2h_trop_prosklhshs_plhttomenes.pdf

Δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης χρηματοδότησης για ωφελούμενους που απορρίφθηκαν στη Δράση «Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Παροχής Λογιστικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών»

Δημοσιεύθηκε η δεύτερη (2η) τροποποίηση της Πρόσκλησης της Δράσης «Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Παροχής Λογιστικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών» του ΕΠΑνΕΚ, σύμφωνα με την οποία ωφελούμενοι, των οποίων η αίτηση χρηματοδότησης που υποβλήθηκε έως την καταληκτική ημερομηνία και ώρα της Δράσης,  13/05/22 και ώρα 15:00 απορρίπτεται, έχουν τη δυνατότητα μετά την έκδοση της σχετικής απορριπτικής Απόφασης να υποβάλουν επόμενη αίτηση χρηματοδότησης. Η αίτηση αυτή μπορεί να υποβληθεί μέχρι και την Τετάρτη 21/09/2022 και ώρα 15:00

Η Δράση αφορά στην ενίσχυση Αυτοαπασχολούμενων Λογιστών – Φοροτεχνικών, καθώς και Νομικών Προσώπων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών, προκειμένου να ανταποκριθούν άμεσα σε ανάγκες ψηφιακού εκσυγχρονισμού τους, λόγω των διευρυμένων και διαρκών αναγκών χρήσης ψηφιακών εφαρμογών για την παροχή των υπηρεσιών τους. Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους. Δείτε την 2η τροποποίηση της πρόσκλησης στο link : http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/20220512_2h_trop_prosklhshs_logistes.pdf

Ελλάδα 2.0: Σε λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής επενδυτικών σχεδίων

Σε λειτουργία τίθεται από την Τρίτη 10/5 η πλατφόρμα που υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή των επενδυτικών σχεδίων για δανειακή χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η νέα πλατφόρμα επιτρέπει, πλέον, στις υποβολές επενδυτικών σχεδίων να γίνονται και ηλεκτρονικά και αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα αξιολογηθούν για να λάβουν την ιδιαίτερα ευνοϊκή χρηματοδότηση, χάρη στους δανειακούς πόρους του «Ελλάδα 2.0».

Είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, ώστε να παρέχει ταχύτητα και επαρκή ενημέρωση των επενδυτών – χωρίς άλλες παρεμβάσεις – και να δίνει δυνατότητα γρήγορων εκταμιεύσεων. Επιπρόσθετα, είναι έτσι διαμορφωμένη, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και πληροφόρηση των επενδυτών. Μέσω της πλατφόρμας γίνεται έλεγχος και για τα ζητήματα σώρευσης. Οι επενδυτές μπορούν, πλέον, να ανεβάζουν τα επενδυτικά τους σχέδια και μέσω της πλατφόρμας, ενώ από 1η.6.2022 καθίσταται υποχρεωτική η χρήση της για την κατάθεση των επενδυτικών σχεδίων. Επισημαίνεται ότι το δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0», ύψους 12,7 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, μέσα στα επόμενα χρόνια, επιτρέποντας τη διατήρηση ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και νομικής μορφής, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν για την επένδυσή τους έως το 50% του κόστους από πόρους του «Ελλάδα 2.0», με σταθερό επιτόκιο που σήμερα είναι 0,35%, όπως ορίζεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση. Οι επενδύσεις του «Ελλάδα 2.0» επικεντρώνονται στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, δεδομένου ότι το 37% των δαπανών τους θα αφορούν στο κλίμα και το 20% στην προώθηση της ψηφιακής μετάβασης των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Το τελικό ύψος της χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου, από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπολογίζεται σύμφωνα με την ύπαρξη προϋπολογισμού επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στους πέντε πυλώνες του δανειακού σκέλους του «Ελλάδα 2.0», καθώς και με την κάλυψη συγκεκριμένων κριτηρίων ανά πυλώνα (Κριτήρια Αξιολόγησης της Επιλεξιμότητας).

H πλατφόρμα υποβολής επενδυτικών σχεδίων είναι διαθέσιμη προς τις επιχειρήσεις στον παρακάτω ιστότοπο: https://rrf-gobeyond.gr/welcome.

Υπενθυμίζεται πως, προς το παρόν, στο Πρόγραμμα συμμετέχουν επτά εγχώριες Τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank, Παγκρήτια Τράπεζα και Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων) και δύο διεθνείς (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» : Αρχές Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών

Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» στην οποία θα ενταχθούν 350.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Κυριακή (8/5) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Το πρόγραμμα αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και πιο συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέα. Οι παλιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50% ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου. «Δεν υπάρχει πλαφόν ή όριο, απλά η επιδότηση έχει να κάνει με το εισόδημα, άρα όσο πιο μεγάλο μειώνεται η επιδότηση και όσο πιο αδύναμος, αυξάνεται η επιδότηση», εξήγησε ο κ. Σκρέκας. Εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη και οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.

Έρχεται «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις»

Το φθινόπωρο δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις», ένα σχέδιο που θα επιτρέπει -μεταξύ άλλων- την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτιρίων τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το νέο «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις» θα χρηματοδοτεί: -την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και την αντικατάσταση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης (κλιματιστικά).

-την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, ώστε να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης.

-την αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης για μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ολοκλήρωση της υποβολής του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» στην Ε.Ε.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 9 Μαΐου 2022, η υποβολή του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα»  2021-2027  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σημειώνεται ότι είναι το πρώτο Πρόγραμμα της Ελλάδας που υποβάλλεται στο πλαίσιο του  ΕΣΠΑ 2021-2027. Η έγκρισή  του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.

Δράσεις αντιμετώπισης της ανεργίας

Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης 25.000 ανέργων: Νέοι προσωρινοί πίνακες αναρτήθηκαν μετά από μηχανογραφικό σφάλμα

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αναφέρεται ότι :

«Οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων και επιλαχόντων για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης που είχαν αναρτηθεί στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) www.oaed.gr τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου 2022 περιείχαν, εξαιτίας μηχανογραφικού σφάλματος της αναδόχου εταιρίας, ωφελούμενους προηγούμενων προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης (2017-2020) που υπέβαλαν αίτηση ενώ δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής, σύμφωνα με τη Δημόσια Πρόσκληση Νο2/2022 και την με αριθμ. 1.5613/14.12.2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 5895/Β/16-12-2021), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Σήμερα, Τρίτη 26 Απριλίου 2022, αναρτήθηκαν νέοι, διορθωμένοι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων, επιλαχόντων και αποκλειομένων για τη δράση «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων» με 25.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η Διοίκηση της ΔΥΠΑ ζητάει συγγνώμη για την αναστάτωση και ταλαιπωρία που προκάλεσε το μηχανογραφικό λάθος.

Ο προσωρινός πίνακας κατάταξης ανέργων περιλαμβάνει τους ωφελούμενους που θα εργαστούν για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση στους Επιβλέποντες Φορείς ή/και στις Υπηρεσίες Τοποθέτησης, όπως έχουν καθοριστεί βάσει της Δημόσιας Πρόσκλησης. Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στη διεύθυνση:

https://www.oaed.gr/proghramma-koinofelous-xaraktira-ghia-25000-atoma-se-dimoys-perifereies-kentra-koinonikis-pronoias-perifereiwn-kkppsinafis-foris-ypiresies-ypoyrghion-kai-allon-foreon

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα στο Link : https://www.oaed.gr/anartithikanneoiprosorinipinakesghiatoproghrammakoinofelousapaskholisis-25000-anerghoneksaitiasmikhanoghrafikousfalmatos

Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων-Ιδιαίτερα αυξημένα κίνητρα-Ενίσχυση των κινήτρων & στο «Πρώτο Ένσημο»

Ένα νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων έως 29 ετών, 100% επιδοτούμενο από τον
Οργανισμό και με αποζημίωση διαρκείας επτά μηνών ίση για κάθε μήνα με τον κατώτατο μισθό για τους ωφελούμενους
εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ενίσχυση των κινήτρων του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» του Υπουργείου Εργασίας –που «τρέχει» από τις αρχές του έτους και απευθύνεται σε νέους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία- ώστε η επιδότηση που προβλέπει να είναι τουλάχιστον αντίστοιχη με αυτή του νέου προγράμματος του ΟΑΕΔ. Οι αλλαγές στο «Πρώτο Ένσημο» θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα οδηγήσουν σε σημαντική ενδυνάμωση των κινήτρων που δίνονται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο που προβλέπει επιδότηση 1200 ευρώ για έξι μήνες – που κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη- για
κάθε νέα θέση με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η εξειδίκευση των ρυθμίσεων για το «Πρώτο Ένσημο» θα
ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Αναλυτικότερα στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ στο
link: https://www.oaed.gr/neoproghrammatoyoaedghiatinapaskholisi-10000-neonanerghonidiaiteraauksimenakinitraeniskhisitonkinitronstoprwtoensimo

Τουρισμός

Γαλάζιες Σημαίες 2022 : Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα _ Πρωταθλήτρια η Χαλκιδική στην Ελλάδα

Πεντακόσιες ογδόντα μία ελληνικές ακτές, δεκαπέντε μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος Γαλάζιες Σημαίες. Η Ελλάδα για ακόμα μία φορά βρίσκεται στη 2η θέση παγκοσμίως, μετά την Ισπανία, ανάμεσα σε 53 χώρες, όπως ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Πρώτος στην Ελλάδα σε αριθμό συνολικών βραβεύσεων αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 96 σημαίες, ενώ ακολουθούν η Αττική, η Κρήτη και η Ρόδος. Ειδικότερα, η διεθνής επιτροπή βράβευσε 4.194 ακτές, 732 μαρίνες και 116 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο, ενώ η χώρα μας κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών. Μάλιστα, φέτος, η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 35 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Προγράμματα «Τουρισμός για όλους» μέχρι το 2025

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή καθορίζεται ότι μέχρι το 2025 μπορούν με υπουργικές αποφάσεις να διαμορφώνονται ετήσια προγράμματα για την τόνωση της ζήτησης στον τουρισμό. Επίσης ρυθμίζονται θέματα με περιβαλλοντικές μελέτες για κύρια καταλύματα, αλλά και για την χωροθέτηση τουριστικών λιμένων. Παράλληλα, δίνεται το πλαίσιο για τα καζίνο σε μαρίνες. Δείτε τη σχετική τροπολογία στο link : https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/11960842.pdf

Τροποποίηση της απόφασης για τα νέα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων θα λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις & τα camping στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID – 19

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2134Β_30.04.2022 η απόφαση Αριθμ. 8646 «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 6632/16.04.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 1881/29.05.2020 κοινής υπουργικής απόφασης ’’Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού
περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19’’ (Β΄ 2084), όπως τροποποιήθηκε με τις υπ΄ αρ. 8958/15.06.2020 (Β΄ 2370), 9418/23.06.2020
(Β΄ 2498) και 16192/2020 (Β΄ 4687) όμοιες αποφάσεις» (Β’ 1632 και διόρθωση σφάλματος Β’ 1996)». Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο
Link : https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/FEK2134V_30_F28973.04.2022TROP.YGEION.PROT.LEITOURGIASTOURIS.EPICHEIRISEON.pdf

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για τις προϋποθέσεις , τους όρους και τις αναγκαίες λεπτομέρειες για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού , παραλίας , όχθης κλπ που θα ισχύει για το 2022

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1952Β_19.04.2022 η απόφαση «Τροποποίηση της υπό στοιχεία 47458 ΕΞ 2020/15-05-2020 (Β΄ 1864) κοινής υπουργικής απόφασης περί καθορισμού όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, όπως αυτή τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία 56468ΕΞ2020/05-06-2020 (Β΄ 2198), 66404ΕΞ2020/29-06-2020 (Β΄ 2697), 77616 ΕΞ2020/16-07-2020 (Β΄ 3072), 51872 ΕΞ 2021/28-04-2021 (Β’ 1798) και 78157 ΕΞ 2021/30-06-2021 (Β’ 2872),όμοιες». Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «Οι Δήμοι στη χωρική τους αρμοδιότητα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τόσο τις απευθείας μισθώσεις έκτασης αιγιαλού και παραλίας, όσο και τις μισθώσεις μέσω δημοπρασιών έως την 29/07/2022. Από 01/08/2022 έως 31/08/2022 οι μισθώσεις παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας θα διενεργούνται αποκλειστικά από τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες. Οι Δήμοι οφείλουν να αποστείλουν όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις, για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης μέχρι 29/07/2022 από αυτούς, στις αρμόδιες κατά χώρο Κτηματικές Υπηρεσίες έως τις 05/08/2022». Επιπλέον για το έτος 2022 το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του υπολογισθέντος ανταλλάγματος».

Επιχειρηματική & οικονομική επικαιρότητα

Τα μέτρα που ισχύουν στην επικράτεια από τη Δευτέρα 16 Μαΐου έως και την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ 2369Β_14.05.2022 η απόφαση  Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 27397 με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 που ισχύουν στο σύνολο της επικράτειας από Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 και ώρα
06:00 έως και την Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022 και ώρα 06:00. Με τη νέα ΚΥΑ, αίρονται όλες οι απαγορεύσεις που ίσχυαν πλην της χρήσης της μάσκας. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η αναστολή της επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης, η επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%, η αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας. Ενώ, ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και
τις ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή – Προθεσμίες

Αμέσως μετά την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, η ΑΑΔΕ πρόκειται να προχωρήσει τις διαδικασίες για την έκδοση του «λογαριασμού» της επιστρεπτέας προκαταβολής για 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Η Ανεξάρτητη Αρχή σπεύδει να προλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία με τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς οι φορολογούμενοι που έλαβαν το άτοκο κρατικό δάνειο την περίοδο της πανδημίας θα πρέπει μέχρι τις 31 Μαΐου 2022 να αποφασίσουν εάν:

Θα εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή που προκύπτει μετά το κούρεμα έως και 75% της οικονομικής ενίσχυσης προκειμένου να κερδίσουν επιπλέον έκπτωση 15% ή Θα αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε 8 χρόνια, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα κληθούν να επιστρέψουν οι φορολογούμενοι στο κράτος θα εμφανιστούν στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myAADE/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Τέλος η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα – Έρχεται το Ενιαίο Πιστοποιητικό

Δυνατότητα έκδοσης Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, θα έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Επί της ουσίας καταργούνται τα χωριστά πιστοποιητικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, γίνονται ένα και αντικαθίστανται από το Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας.  

Η έκδοση οικονομικής ενημερότητας μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης διαμέσου της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, gov.gr, προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το Κτηματολόγιο, στο οποίο ενσωματώνονται και διατάξεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  

Mε το άρθρο 22 προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, που περιλαμβάνει τα στοιχεία τόσο της φορολογικής όσο και της ασφαλιστικής ενημερότητας του αιτούντος, είναι έγκυρο για κάθε προβλεπόμενη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από φορείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, όπου κατά νόμο απαιτείται.

Φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις 800.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

Φορολογικά κίνητρα για την μεγέθυνση των 800.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων φέρνει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, διευκολύνοντας τις συνενώσεις, συνεργασίες και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Με την έκπτωση 30% ή 50% του φόρου επί των κερδών έως και 9 χρόνια, οι νέες επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν θα φορολογούνται με συντελεστή 15,5 ή 11% από 22% και θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό ενώ, εδώ και 10 χρόνια, όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, δεν κατάφερναν να περάσουν την πόρτα των τραπεζών εξαιτίας της χαμηλής τους πιστοληπτικής τους ικανότητας. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει απαλλαγή από την πληρωμή φόρου εισοδήματος κατά 30% ή 50% (για αγρότες) για έως και 9 χρόνια τόσο στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων, μετατροπής ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων, όσο και στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων.

Αυξημένος ο τζίρος των επιχειρήσεων το 1ο τρίμηνο του έτους

Για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2022 ανήλθε σε 88.283.509 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 33,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2021, που είχε ανέλθει σε 66.112.030 χιλ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η επίδοση είναι κάτω από τους τζίρους των δύο προηγούμενων τριμήνων, ωστόσο, κινείται πάνω από τα επίπεδα σε αντίστοιχες χρονικές περιόδους του 2019. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2021 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία κατά 315,1%.

Πιο κοντά στην έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία – Τέλος του έτους η δόση που εκκρεμεί

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η 14η και από ότι φαίνεται η τελευταία, έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Μια έκθεση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι θετική, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στο Eurogroup του Ιουνίου να πάρει την απόφαση για εκταμίευση της δόσης από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων (SMP’s & ANFA’s) ύψους 744 εκατ. ευρώ. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα αποφασιστεί η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στα τέλη Αυγούστου. Όσον αφορά την μία δόση που εκκρεμεί από το 2019 αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι πλέον μετατίθεται για τα τέλη Δεκεμβρίου.

Στην έκθεση θα προτείνονται οι όροι εξόδου της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο. Μάλιστα σχετικό αίτημα αναμένεται να καταθέσει στο Eurogroup στις 16 Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Παρά το γεγονός ότι θα είναι θετική, θα υπάρξουν ορισμένα από τα προαπαιτούμενα τα οποία δεν θα έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό όμως δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην Ελλάδα, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, καθώς αφού καθοριστούν με ακρίβεια ποια είναι αυτά, θα τεθεί ένας νέος «οδικός χάρτης» για την ολοκλήρωση τους.

«Φρένο» σε νέα μέτρα στήριξης

Παρά την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, που έκλεισαν τον Απρίλιο 500 εκατ. ευρώ πάνω από τον μηνιαίο στόχο, το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι αυτή τη στιγμή έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης.

Όπως εξηγούσαν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η θετική πορεία που αποτυπώθηκε στο 4μηνο τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και στο σκέλος των εσόδων, ουσιαστικά έχει προεξοφληθεί. Πρακτικά, η μέχρι τώρα υπεραπόδοση «χρηματοδοτεί» τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως την επιταγή ακρίβειας, τα μέτρα στήριξης για τα ακριβά καύσιμα και φυσικά τον μηχανισμό συγκράτησης των τιμών ενέργειας με τις επιδοτήσεις του διμήνου Μαΐου-Ιουνίου, αλλά και τον μόνιμο μηχανισμό που αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τον Ιούλιο.

Συνολικά, τα μέτρα στήριξης που χρηματοδοτούνται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς να έχουν ενσωματωθεί σε αυτόν από τις αρχές του χρόνου, εκτιμώνται ήδη σε πάνω από 1,7- 1,8 δισ. ευρώ. Πάντως, επειδή ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη και επειδή το εισόδημα των νοικοκυριών εξακολουθεί να πλήττεται κυρίως από τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, η πίεση προς το οικονομικό επιτελείο για πρόσθετη στήριξη αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Στην κυβέρνηση δεν αμφισβητούν ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στήριξης. Ωστόσο, συνδέουν την όποια επιπλέον στήριξη με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού από εδώ και πέρα, αλλά και με την τιμή του φυσικού αερίου. Αν η τελευταία διατηρηθεί κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα για σημαντικό χρονικό διάστημα, τότε θα χρειαστεί λιγότερος δημοσιονομικός χώρος από αυτόν που έχει ήδη δεσμεύσει η κυβέρνηση προκειμένου να επιδοτηθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα χρειαστούν ακόμη αρκετές εβδομάδες προκειμένου να φανεί αν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Σε αυτές τις εβδομάδες θα αποσαφηνιστεί επίσης και το αν θα υπάρξει κάποιο κοινό ευρωπαϊκό πακέτο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

ΕΦΚΑ : Εκτινάχθηκαν σε 43 δισ. τα χρέη του, αποτυχία οι 72 δόσεις

Κατά 1,8 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ μέσα σε ένα τρίμηνο, εκτινάσσοντας τη συνολική οφειλή σε 42,83 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2022 από την αύξηση αυτή, τα 1,35 δισ. ευρώ αφορούν νέες κύριες οφειλές, ενώ τα υπόλοιπα 459,57 εκατ. ευρώ αφορούν πρόσθετα τέλη. Τα στοιχεία, αποτελούν καμπανάκι για την διοίκηση του ΕΦΚΑ και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καθώς η αύξηση των οφειλών δημιουργεί μεγάλο πονοκέφαλο όσον αφορά τα έσοδα του Φορέα από την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και κατά συνέπεια της οικονομικής βιωσιμότητας του ταμείου. Στο τέλος Μαρτίου, οι συνολικές εισπράξεις του ΚΕΑΟ για το 2022 ανέρχονταν 395,39 εκατ. ευρώ, ενώ από την έναρξη της λειτουργίας του έχουν εισπραχθεί συνολικά 8,2 δισ. ευρώ. Οι ενεργές και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ήταν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους 863.033 και αφορούσαν συνολικές οφειλές ύψους 6,6 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι πλέον, δυνατότητα διακανονισμού του χρέους τους έχουν οι οφειλέτες μόνο μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων.

Αναλυτικά, τα στοιχεία της έκθεσης του ΚΕΑΟ δείχνουν ότι το 61% των εισπράξεων του 2022 ήτοι τα 239,42 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν από οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Το 42,3%, 167,36 εκατ. ευρώ προήλθαν από επιχειρήσεις (οφειλέτες του πρώην ΙΚΑ). Σε επίπεδο ρυθμίσεων, τα μεγαλύτερα ποσά εισπράξεων απέφερε η Πάγια των 12 δόσεων (94.243.346 ευρώ) και έπονται οι 120 δόσεις (91.926.933 ευρώ), ενώ αξιοσημείωτα χαμηλή ήταν η συμμετοχή στην ρύθμιση των 72 δόσεων, καθώς εντάχθηκαν σε αυτήν 61.918 οφειλέτες, για τον διακανονισμό 688,56 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ενεργές είναι πλέον 54.788 για ποσά ύψους 679,74 εκατ. ευρώ. Συνολικά, έχουν ολοκληρωθεί μόλις 6.425 ρυθμίσεις από την κατηγορία των 72 δόσεων, που αφορούν οφειλή της τάξης των 5,52 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, η ρύθμιση των 120 δόσεων έχει ακόμα 275.653 ενεργές περιπτώσεις με ποσό που υπερβαίνει τα 2,56 δισ. ευρώ. Έως τώρα, έχουν ρυθμιστεί 126.295 υποθέσεις και έχουν εισπραχθεί ποσά 466,51 εκατ. ευρώ.

e-ΕΦΚΑ : Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κλάδου επικουρικής ασφάλισης από 1.6.2022

Με το Γενικό Έγγραφο 226245/17-05-2022 του e-ΕΦΚΑ υπενθυμίζεται ότι, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 97 του ν. 4387/2016, όπως ισχύουν, από 01.06.2022 επέρχεται μείωση στις εισφορές του κλάδου επικουρικής ασφάλισης για μισθωτούς και μη μισθωτούς ασφαλισμένους, ως εξής: 

Α) Μισθωτοί (Παλαιοί και Νέοι – ν.2084/1992) ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΙΔΑΧ- ΙΔΟΧ)

Το συνολικό ποσοστό εισφορών διαμορφώνεται/μειώνεται σε 6% (από 6,50%), επιμεριζόμενο εξίσου (από 3%) σε ασφαλισμένο και εργοδότη. Η εν λόγω μεταβολή αφορά και τους υπαγόμενους στην ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α.

Β) Μη Μισθωτοί (Αυτοαπασχολούμενοι, Ελεύθεροι Επαγγελματίες & Αγρότες)

Τα ποσά εισφορών Κλάδου Επικουρικής ασφάλισης για:

α) Αυτοαπασχολούμενους & Ελ. Επαγγελματίες,

β) Ασφαλισμένους στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) και

γ) Μη μισθωτούς ασφαλισμένους (Υγειονομικούς – Αυτοαπασχολούμενους και ασφαλισμένους του π. ΟΓΑ) που υπάγονται προαιρετικά στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής από 1/1/2021 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν. 4670/2020.

e-ΕΦΚΑ : Προσωρινά εκτός λειτουργίας οι υπηρεσίες για 4 ημέρες

Προσωρινά μη διαθέσιμες θα είναι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του φορέα. Από την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022, στις 15:00, έως τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, στις 7:00, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα είναι προσωρινά μη διαθέσιμες, προκειμένου να διεξαχθούν εργασίες μετάπτωσης εφαρμογών και δεδομένων στις υποδομές του Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης .

e-ΕΦΚΑ: Mόνο με ηλεκτρονικό ραντεβού η εξυπηρέτηση, χωρίς ταλαιπωρία, από τον φορέα

Μέσω του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, χωρίς ταλαιπωρία και καθυστερήσεις, από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, όπως αναφέρει η διοίκηση του φορέα σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το μέτρο των ηλεκτρονικών ραντεβού μονιμοποιήθηκε, πριν από λίγους μήνες, καθώς επιτυγχάνει την εξάλειψη των πολύωρων καθυστερήσεων και τις ουρές στα γκισέ των υποκαταστημάτων και ταυτόχρονα διευκολύνει το έργο των υπαλλήλων.

Οι συναλλασσόμενοι μπορούν, μέσω της εθνικής δικτυακής πύλης (gov.gr) ή του δικτυακού τόπου της υπηρεσίας του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr/rv), να εισέλθουν με τους κωδικούς Taxis στην υπηρεσία των ηλεκτρονικών ραντεβού. Με απλά βήματα επιλέγουν την υπηρεσία και το τμήμα που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν και κλείνουν αυτόματα το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού. Την ημέρα του ραντεβού αρκεί να προσέλθουν λίγα μόνο λεπτά νωρίτερα και να εξυπηρετηθούν άμεσα και με ασφάλεια.

Όπως επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ, ενδεικτικό της μεγάλης αποδοχής που είχε το μονιμοποιημένο μέτρο των ηλεκτρονικών ραντεβού αποτελεί το γεγονός ότι, κατά το προηγούμενο έτος (2021), 1.082.324 χρήστες έκλεισαν χρηστών που έκλεισαν ηλεκτρονικά ραντεβού με τις υπηρεσίες του φορέα.

Τέλος, τονίζεται πως οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και χωρίς το κλείσιμο ηλεκτρονικού ραντεβού κατ’ εξαίρεση μόνο:

– σε έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις κατά την κρίση του επικεφαλής της μονάδας,

– εφόσον αυτό είναι δυνατόν με βάση τα πραγματικά δεδομένα κατά την ώρα προσέλευσης του πολίτη και εφόσον δεν υπάρχουν κλεισμένα ραντεβού εκείνη την ώρα.

Παράταση της προθεσμίας υποβολής του εντύπου Ε4 έως 31.7.2022 λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2294/Β/10.5.2022 η απόφαση 42792/2022 του υπουργείου εργασίας για την παράταση της προθεσμίας υποβολής του εντύπου Ε4 (Πίνακας Προσωπικού), συμπληρωμένου μόνο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Η απόφαση προβλέπει αναλυτικά :

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής του εντύπου Ε4 (Πίνακας Προσωπικού), όπως ορίζεται στην παρ. 5.19 του άρθρου 5 της υπό στοιχεία 40331/Δ1.13521/13-9-2019 απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» (Β’ 3520)», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για κάθε μεταβολή αποδοχών που προκύπτει από την υπ’ αρ. 38866/21.4.2022 απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Καθορισμός κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας» (Β’ 2030), έως 31/7/2022.

Διεθνής οικονομική επικαιρότητα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επενδύσεων στη βιώσιμη ανάκαμψη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 2 δισ. ευρώ, που αποσκοπεί στην παροχή στήριξης των επενδύσεων για βιώσιμη ανάκαμψη. Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου, καθεστώς ύψους 2 δισ. ευρώ που αποσκοπεί στην παροχή στήριξης των επενδύσεων για βιώσιμη ανάκαμψη. Στο πλαίσιο του μέτρου αυτού, η ενίσχυση θα λαμβάνει τη μορφή δανείων με επιδοτούμενα επιτόκια. Η δημόσια στήριξη θα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία, με σκοπό να διευκολύνεται η ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στους στρατηγικούς πυλώνες του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ιδίως της πράσινης μετάβασης, της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας (Ε & Α).

Η Ελλάδα θα διασφαλίζει ότι οι χρηματοδοτούμενες επενδύσεις είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες, σύμφωνα με την ταξινομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσό της μεμονωμένης ενίσχυσης δεν θα υπερβαίνει καταρχήν τα 15 εκατ. ευρώ ανά δικαιούχο. Το καθεστώς αναμένεται να ωφελήσει περίπου 250 εταιρείες. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Ειδικότερα, i) το ποσό της ενίσχυσης ανά δικαιούχο δεν θα υπερβαίνει το 1% του συνολικού προϋπολογισμού· ii) η ενίσχυση θα ωφελεί επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία, αλλά όχι χρηματοοικονομικές επενδύσεις· iii) τα επιτόκια των δανείων θα τηρούν τα ελάχιστα επίπεδα που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο και iv) η δημόσια στήριξη θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Κομισιόν: 3,5% ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022 και 6,3% πληθωρισμός

Ανάπτυξη 3,5% το 2022 και 3,1% το 2023, μετά την έκρηξη του 8,3% το 2021, προβλέπει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές οικονομικές της προβλέψεις. Η Επιτροπή αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 και το 2023, σε σύγκριση με αυτές του Φεβρουαρίου (4,9% για το 2022 και 3,5% για το 2023). Στην έκθεσή της για την Ελλάδα, η Επιτροπή τονίζει: «Μετά την ταχεία ανάκαμψη από την πανδημία και ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα τους πρώτους μήνες του έτους, ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας έχει θολώσει τις προοπτικές για την Ελλάδα. Η ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει αλλά να παραμείνει σταθερή, κυρίως λόγω της πλήρους ανάκαμψης του τουρισμού μέχρι το τέλος του προβλεπόμενου ορίζοντα (2023)».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο υψηλός πληθωρισμός αναμένεται να επιβαρύνει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά αυτό μετριάζεται εν μέρει από τα κρατικά μέτρα στήριξης. Τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα πρόκειται να λήξουν το 2022 και αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023.

Κομισιόν : Έκτακτο σχέδιο της για ενδεχόμενο ενεργειακού μπλακάουτ

Ανατροπές στην καθημερινότητα των πολιτών της ΕΕ φέρνει το έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν που έχει στόχο να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια των νοικοκυριών και κομβικών δημοσίων υπηρεσιών. Το έκτακτο σχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στις 18 Μαΐου με στόχο την αντιμετώπιση μιας πιθανής απότομης διακοπής των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- (α) μείωση στη χρήση των ΙΧ & κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους , (β) τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα με σκοπό τον περιορισμό των μετακινήσεων, (γ) Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα , (δ) Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις ακόμα και περιορισμούς στα ταξίδια.

Eurostat : Ετήσια ανάπτυξη 5,1% στην ευρωζώνη το α’ τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,4% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat. Το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,1% στην ευρωζώνη και κατά 5,2% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2022, έπειτα από +4,7% στην ευρωζώνη και +4,9% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από +1,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2021). Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,6% (μετά από +5,5% το προηγούμενο τρίμηνο).

Επίσης ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,5% στην ευρωζώνη και κατά 0,4% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το τέταρτο τρίμηνο του 2021, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,4% τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,6% στην ευρωζώνη και κατά 2,5% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2022, μετά από +2,1% και στις δύο περιοχές το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Ανταποδοτικές υπηρεσίες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής προς τα μέλη του

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προστατεύει τα μέλη του

Συμφωνία με εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των Συμβούλων Επιχειρήσεων υπέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, για την παροχή εμπορικών και οικονομικών πληροφοριών στα μέλη του, που σχετίζονται με την συναλλακτική συμπεριφορά (π.χ. ακάλυπτες επιταγές, συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις). Στην ανωτέρω συμφωνία προχώρησε το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης των μελών του και στην προσπάθειά του να προστατέψει και να προασπίσει τις επιχειρήσεις – μέλη του από κινδύνους εμπορικού ρίσκου.

Τα οικονομικά ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου θα μπορούν εντελώς δωρεάν, συμπληρώνοντας μια φόρμα εντύπου, να ζητάνε πληροφορίες αναγράφοντας την επωνυμία, τη διεύθυνση και το Α.Φ.Μ. του υποψήφιου πελάτη τους. Το συμπληρωμένο έντυπο θα το μεταβιβάζουν στη συνέχεια στο Επιμελητήριο μέσω e mail , και το Επιμελητήριο, από τη στιγμή που θα μεταβιβάσει το αίτημά του μέλους του στην εταιρία, θα απαντάει σε αυτά, άμεσα, με e mail. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που θα λαμβάνουν τα μέλη από το Επιμελητήριο, είναι εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιούνται μόνο για ενδοεπιχειρησιακή χρήση. Το έντυπο (Εντολή Ζήτησης) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου στο παρακάτω link :

https://www.epichal.gr/xalkidikiimages/entoli_zitisis_meGDPO2020_F3552.pdf.

Ψηφιακές υπηρεσίες

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις έχει αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες με σύγχρονες υψηλής προστιθέμενης αξίας, τις οποίες παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων.

Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες:

1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (ebooking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη.

2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (eshop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr .

3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν.

4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά.

Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις.

Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, email: press@epihal.gr.

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι διευθύνσεις e-mail του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής άλλαξαν.

Στόχος μας είναι η καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των μελών. Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής διαχωρίστηκαν ανά υπηρεσία, ενώ έχει προστεθεί σε αυτά και η νέα κατάληξη –epihal.gr.

Η αλλαγή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων αποτελεί μέρος από μια σειρά ενεργειών, που στόχο έχουν την ανανέωση της εταιρικής εικόνας και την αναβάθμιση της επικοινωνίας με το Επιμελητήριο.

Βρείτε παρακάτω όλα τα νέα e-mail που μπορείτε να χρησιμοποιείτε από εδώ και στο εξής.

 • Συναλλαγές για Ατομικές Επιχειρήσεις, Πιστοποιητικά Επιμελητηρίου, Συνδρομές, Πιστοποιητικά Καταγωγής: mitroo@epihal.gr

 • Συναλλαγές για ΟΕ – ΕΕ – ΥΜΣ : gemi1@epihal.gr
 • Συναλλαγές για ΑΕ – ΕΠΕ – ΙΚΕ : gemi2@epihal.gr
 • Συναλλαγές για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές: asfalistes@epihal.gr

 • Δημόσιες σχέσεις & Γραφείο Προέδρου: pr@epihal.gr

 • Ενημέρωση & πληροφόρηση από τον Ειδικό Σύμβουλο: simvoulos@epihal.gr

 • Συναλλαγές που αφορούν τις προμήθειες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: logistirio@epihal.gr

 • Διοικητικός Προϊστάμενος: manager@epihal.gr

 • Οποιαδήποτε άλλο ζήτημα ή συναλλαγή: info@epihal.gr

Μείνετε συνδεδεμένοι με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και στα social networks: facebook | linkedin| instagram

Η λειτουργία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σας ενημερώνει ότι, η εξυπηρέτηση κοινού στο Επιμελητήριο γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά ΚΥΑ , απαραίτητα με:

Ι. Πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή ΙΙ. Πιστοποιητικού νόσησης, ή ΙΙΙ.  Αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας. 

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά και, κατόπιν συνεννόησης, να αποστείλουν με e-mail τα απαραίτητα έγγραφα για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης τους, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των μελών μας.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιοδήποτε διευκρίνιση. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.