25 Απριλίου, 2024
Top News Δελτίο Τύπου Θεσσαλονίκη

Απάτη σε χώρο αισθητικής: «Οι παράνομοι χώροι δυσφημούν τον κλάδο»-Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Ως μια δυσφήμιση για τον κλάδο των αισθητικών χαρακτηρίζει στο ThessToday.gr την απάτη με 87.000 ευρώ για «δήθεν» θεραπείες προκαλώντας βαριές σωματικές βλάβες σε ηλικιωμένες που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, η πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Αισθητικών Βορείου Ελλάδος, Εύη Μωϋσόγλου η οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι όλοι οι χώροι ινστιτούτα αισθητικής με την ανάλογη άδεια λειτουργίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Απαιτεί, μάλιστα, διευκρινίσεις αλλά και εξηγήσεις για το συγκεκριμένο κέντρο αισθητικής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το οποίο σύμφωνα με την ίδια δεν φαίνεται να ανήκει στα μέλη της Ένωσης. Το υπέρογκο ποσό που απέσπασαν από τις δύο ηλικιωμένες είναι εξωφρενικό και όπως τονίζει η κα Μωϋσόγλου δεν υπάρχουν υπηρεσίες στον κλάδο των επαγγελματιών αισθητικών που να αγγίζουν τέτοια κόστη. «Είναι πολύ θλιβερό να χάνει ο καταναλωτής την εμπιστοσύνη του στα κέντρα αισθητικής ώστε να κερδίζουν ορισμένοι με τέτοιο τρόπο χρήματα. Δεν έχει γίνει γνωστό προς το παρόν αν πρόκειται για ινστιτούτο αισθητικής που έχει άδεια λειτουργίας. Το θεωρώ σχεδόν απίθανο να ανήκει στη δική μας ένωση. Προφανώς οι θεραπείες που δόθηκαν ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι θεραπείες που παρέχουμε στους πελάτες μας δεν είναι τόσο ακριβές», επισήμανε.

«Δυσφημείται ο κλάδος μας, έχουμε καταγγελίες για παράνομους χώρους»

Η πρόεδρος της Ένωσης επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί αν ο χώρος που εξαπάτησε τις δύο γυναίκες πρόκειται για εργαστήριο αισθητικής ή ιατρικό κέντρο ή κάποια άλλο κέντρο που απλά παρέχει υπηρεσίες αισθητικής. «Δεν είναι όλοι οι χώροι το ίδιο και αποκαλώντας τους ως κέντρα αισθητικής, δυσφημείται ο κλάδος μας ο οποίος διαφέρει σημαντικά από τους υπόλοιπους. Τα εργαστήρια αισθητικής τα οποία είναι και μέλη της Ένωσης έχουν άδεια λειτουργίας εργαστηρίου και αισθητικής ενώ παράλληλα περνούν από υγειονομικό έλεγχο για να παρέχουν υπηρεσίες αισθητικής. Ορισμένα μπορεί να είναι νόμιμα αλλά να μην πληρούν τις προδιαγραφές ενός ινστιτούτου. Δεν έχουμε δεχθεί ποτέ καταγγελία αλλά έχουν φτάσει στα χέρια μας καταγγελίες για παράνομους χώρους όπως κέντρα περιποίησης νυχιών που παρέχουν διάφορες υπηρεσίες. Δεν πρέπει να συγχέονται οι χώροι», σημείωσε στο ThessToday.gr.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Σύμφωνα με την κα Μωϋσόγλου, όλα τα νόμιμα κέντρα αισθητικής έχουν άδεια λειτουργίας εργαστηρίου και άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. «Καλό είναι να ελέγχει ή ακόμη και να ζητά ο πελάτης από τον ιδιοκτήτη του χώρου την πιστοποίηση ότι πρόκειται για νόμιμη υπηρεσία. Τα αδειδοτημένα εργαστήρια αισθητικής ελέγχονται από το υγειονομικό και τηρούν όλα τα πρωτόκολλα. Εφιστούμε μάλιστα την προσοχή των καταναλωτών να ελέγχουν αν υπάρχει επιστημονικά υπεύθυνος στον χώρο ο οποίος κατέχει το ανάλογο πτυχίο. Ακόμη και τα ιατρικά κέντρα που παρέχουν υπηρεσίες αισθητικής, απασχολούν αισθητικούς υπό την εποπτεία του γιατρού. Τέτοια κέντρα μπορούν να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες όπως μπότοξ αλλά και υπηρεσίες πιο απλές της αισθητικής όπως τα χημικά peeling. Την ευθύνη, ωστόσο, την έχει ο γιατρός και όχι ο αισθητικός», εξήγησες προσθέτοντας παράλληλα ότι το επάγγελμα του αισθητικού αφορά ένα παραϊατρικό επάγγελμα και σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν να βλάπτουν την υγεία των πελατών τους.

Παράλληλα, η Ένωση Επαγγελματιών Αισθητικών Βορείου Ελλάδος ως προς διευκόλυνση των 400 περίπου μελών της, έχει εξασφαλίσει ένα ειδικό σήμα που πιστοποιεί ότι το ινστιτούτο αισθητικής είναι νόμιμο το οποίο συναντούν οι πελάτες στην είσοδο του εκάστοτε χώρου. Όπως τονίζει, «ένα κέντρο αισθητικής έχει στον χώρο έναν επιστημονικά υπεύθυνο και απόφοιτο αισθητικής με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος ή ο ίδιος ο ιδιοκτήτης έχει την ανάλογη άδεια».

Όσον αφορά τις τιμές, ανέφερε ότι ο τιμοκατάλογος είναι ελεύθερος και ο καθένας κοστολογεί την δουλειά  του όσο θέλει χωρίς όριο. Ο καταναλωτής επιλέγει ανάλογα με τον προϋπολογισμό του ποιο κέντρο θα επισκέπτεται. «Κανένα κέντρο αισθητικής στην ένωση μας δεν παρέχει τέτοια μεγάλα σε τιμή πακέτα αισθητικής. Είναι εξωφρενικό το ποσό των 87.000 ευρώ το οποίο δεν αφήνει μια πελάτισσα καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής της που επισκέπτεται τους χώρους μας», σχολίασε.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό περιουσιακό όφελος που αποκομίσθηκε παράνομα από τις δύο περιπτώσεις, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 87.820 ευρώ ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται ιδιοκτήτης και εργαζόμενοι, σε βάρος των οποίων, κατά περίπτωση, σχηματίστηκε σχετική δικογραφία από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.