6 Φεβρουαρίου, 2023
Top News Δελτίο Τύπου Θεσσαλονίκη Κοινωνία

Άνθηση στις εκδόσεις βιβλίων μέσα στην πανδημία – Ποια είδη προτιμούν οι Θεσσαλονικείς αναγνώστες

Στροφή στην ανάγνωση βιβλίων έκαναν εν μέσω του κορωνοϊού οι Θεσσαλονικείς, με τους εκδότες και τους βιβλιοπώλες να βλέπουν 30% πιο αυξημένη κίνηση στον χώρο του βιβλίου από την έναρξη της πανδημίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

«Ο κόσμος διάβασε πολλά βιβλία μέσα στην πανδημία», αναφέρει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος των εκδοτών Βορείου Ελλάδος, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο οποίος μίλησε για τις αναγνωστικές συνήθειες των Θεσσαλονικέων που δείχνουν την αγάπη τους στον κόσμο των βιβλίων.

«Οι Θεσσαλονικείς προτιμούν ιστορία και ιστορική λογοτεχνία, που αφορά τις ρίζες και τις αλησμόνητες πατρίδες. Η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα των προσφύγων, όπως έγραψε και ο αείμνηστος Γιώργος Ιωάννου. Η πόλη έχει έντονο το προσφυγικό στοιχείο και γι’ αυτό τα συγκεκριμένα είδη συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών».

Ο ίδιος επεσήμανε πως τα τελευταία χρόνια από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ο χώρος του βιβλίου δέχτηκε σοβαρά πλήγματα. «Τη δεκαετία του 1980 οι Θεσσαλονικείς ήταν πρώτοι στην Ελλάδα όσον αφορά την ανάγνωση βιβλίων. Μετά από την οικονομική κρίση, κρίση περνάει και το βιβλίο. Γι’ αυτό έκλεισαν πολλά βιβλιοπωλεία την προηγούμενη δεκαετία. Και είχαμε πολλά στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

Ενώ ερωτηθείς για τη νέα γενιά συγγραφέων, ο κ. Μπαρμπουνάκης σημείωσε πως υπάρχουν πολλά νέα ταλέντα. «Πολλοί συγγραφείς είναι καλοί και αξιόλογοι. Πρέπει να δούμε όμως πώς θα τους βοηθήσει η πολιτεία και το αναγνωστικό κοινό. Εκδοτικοί οίκοι υπάρχουν πολλοί έτσι κι αλλιώς και υπάρχει πληθώρα εκδόσεων. Τα νέα παιδιά έχουν μέλλον».

«Οι νέοι γράφουν βιβλία που έχουν να κάνουν με τον κοινωνικό προβληματισμό»

Πολλοί νέοι, όπως επισημαίνει ακολουθούν τον δρόμο της αυτοέκδοσης, ενώ όσον αφορά το αν μπορούν να βιοποριστούν αποκλειστικά από τη συγγραφή, δήλωσε: «Ποτέ δεν γινόταν αυτό. Τα τελευταία μόνο χρόνια, τις τελευταίες δυο δεκαετίες κάποιες συγγραφείς γυναικείας λογοτεχνίας, είχαν στα βιβλία τους αυξημένη κίνηση και οικονομική ανταπόδοση».

Αναφορικά με τα είδη με τα οποία καταπιάνονται οι νέοι συγγραφείς, ο κ. Μπαρμπουνάκης σημείωσε πως αυτά έχουν να κάνουν με την ποίηση, τα διηγήματα και τη λογοτεχνία. «Οι νέοι γράφουν βιβλία που έχουν να κάνουν με τον κοινωνικό προβληματισμό. Έτσι η νέα γενιά προσδιορίζει και τον εαυτό της και τα πιστεύω της».

«Ο ελληνικός λαός είναι ποιητικός λαός – Τα μόνα Νόμπελ που πήρε η Ελλάδα ήταν από την ποίηση»

Μιλώντας για το κοινό που διαβάζει ποίηση και τη σχέση που έχουν οι Θεσσαλονικείς με το συγκεκριμένο, ιδιαίτερο είδος, ο πρόεδρος των εκδοτών ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο ελληνικός λαός είναι ποιητικός λαός». Όπως είπε: «Ανέκαθεν διάβαζαν ποίηση και έγραφαν ποιήματα. Το 30 – 40% των βιβλίων που κυκλοφορούν είναι ποιήματα και το 50% των Ελλήνων γράφει ποιήματα, ασχέτως αν τα εκδίδουν ή όχι. Τα έχουν στα συρτάρια τους. Αρκετοί τολμούν και τα εκδίδουν. Μη ξεχνάμε ότι κατέχουμε δύο Νόμπελ ποίησης, από τον Σεφέρη και τον Ελύτη. Τα μόνα Νόμπελ που πήρε η Ελλάδα ήταν από την ποίηση. Ο Καβάφης αυτή τη στιγμή θεωρείται παγκόσμιος ποιητής. Στην ορκωμοσία του Μπάιντεν απήγγειλαν Καβάφη».

Όσον αφορά τους εκδοτικούς οίκους στη Θεσσαλονίκη, οι ενεργοί είναι περισσότεροι από 30 και εκδίδουν έργα συγγραφέων όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, αλλά και απ΄όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρά την πληθώρα συσκευών και gadget που μας έφερε η τεχνολογική εξέλιξη, όπως είπε ο κ. Μπαρμπουνάκης, «το βιβλίο δείχνει ότι αντέχει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.