30 Σεπτεμβρίου, 2023
Δελτίο Τύπου Θέμα Χαλκιδικής

Ανάσα στους Δήμους της Χαλκιδικής δίνει το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

Τρέχει η υλοποίησή του, με «ψαλιδισμένο» όμως αριθμό θέσεων

Θα βοηθήσουν στην καθαριότητα και στο πράσινο

 

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι της Χαλκιδικής, όπως εξάλλου κι εκείνοι όλης της χώρας, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς προσωπικού σε υπηρεσίες που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, όπως είναι η καθαριότητα και το πράσινο.
Ωστόσο, ενόψει της θερινής περιόδου που οι απαιτήσεις στους συγκεκριμένους τομείς είναι αυξημένες, οι ΟΤΑ, θα ενισχυθούν με προσωπικό από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, η υλοποίηση του οποίου «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς.
Χθες αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση των νέων συμβασιούχων.
Για ευνόητους λόγους, οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτές επιδιώκουν και αρκετά συχνά καταφέρνουν να αλλάξουν πόστο και να βρεθούν σε πιο «εύκολες» υπηρεσίες όπως είναι οι διοικητικές. Το γεγονός αυτό και κυρίως οι συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων και η απουσία νέων μόνιμων διορισμών εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στη χώρα και των περιορισμών των μνημονίων έχουν αφήσει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες με πολλά κενά τα τελευταία χρόνια που διαρκώς αυξάνουν! Κάπως έτσι, αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και να φέρουν εις πέρας ένα έργο που συνδέεται άμεσα με το επίπεδο ποιότητας ζωής των πολιτών, με τα γνωστά αποτελέσματα, τα οποία είναι ορατά και στα Γιάννενα, όσον αφορά στην εικόνα της πόλης.
Ξεκινάει η Κοινωφελής!
Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού με συμβασιούχους είναι μία διαδικασία που βοηθάει, αρκεί αυτοί να προσλαμβάνονται σε εποχή που οι ανάγκες είναι αυξημένες όπως είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι και ο αριθμός τους να είναι επαρκής για κάθε Δήμο και Περιφέρεια.
Όσον αφορά στην πρώτη προϋπόθεση, το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, βασικός «αιμοδότης» των ΟΤΑ σε προσωπικό, υλοποιείται φέτος με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ως τα τέλη του μήνα όλα δείχνουν ότι οι συμβασιούχοι του θα τοποθετηθούν στις θέσεις τους και θα πιάσουν δουλειά, γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες. Λιγότερες θέσεις Ωστόσο, οι θέσεις είναι φέτος «ψαλιδισμένες» σε ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το 50%, τουλάχιστον για την περιοχή μας!
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας είναι αυτό που εγκρίνει τον αριθμό των θέσεων Κοινωφελούς για κάθε ΟΤΑ και στη συνέχεια εκείνοι δηλώνουν τις ειδικότητες που έχουν ανάγκη.
Οι οριστικοί πίνακες
Χθες αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), www.oaed.gr, οι οριστικοί πίνακες κατάταξης ανέργων και αποκλειομένων για τη δράση «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών /συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων». Πρόκειται για συνολικά 25.000 θέσεις σε όλη τη χώρα.
Οι συμβασιούχοι θα εργαστούν για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση στους επιβλέποντες φορείς και υπηρεσίες τοποθέτησης, όπως έχουν καθοριστεί βάσει της σχετικής Δημόσιας Πρόσκλησης, η οποία έχει εγκριθεί από τον ΑΣΕΠ. Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του προγράμματος: https://www.oaed.gr/proghramma-koinofelous-xaraktira-ghia-25000-atoma-se-dimoys-perifereies-kentra-koinonikis-pronoias-perifereiwn-kkppsinafis-foris-ypiresies-ypoyrghion-kai-allon-foreon. Οι επιτυχόντες Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ηλεκτρονική τους αίτηση και τη μοριοδότησή τους είτε από τον οριστικό πίνακα κατάταξης ανέργων με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους και σε περίπτωση αποκλεισμού τους, για το λόγο που αποκλείστηκαν, από τον οριστικό πίνακα αποκλειομένων, ή από το Μητρώο τους μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (eServices IIS) της ΔΥΠΑ στην καρτέλα της αντίστοιχης αίτησής τους. Όπως έγινε χθες γνωστό, οι επιτυχόντες δεν θα προσέρχονται στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης της ΔΥΠΑ καθώς η διαδικασία ενημέρωσης και υπόδειξής τους στους επιβλέποντες φορείς και υπηρεσίες τοποθέτησης θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
Το πρόγραμμα
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα) και απαιτείται να εργαστούν σε «προστατευμένο περιβάλλον», προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, διατηρώντας την ικανότητα απασχόλησής τους. Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων μέσω κατάρτισης. Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 188,6 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ με 132 εκατ. ευρώ και από πόρους της ΔΥΠΑ με 56,6 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.