2 Δεκεμβρίου, 2023
Δελτίο Τύπου Θεσσαλονίκη

Άναψε η «Φλόγα της Μνήμης» για τη Γενοκτονία των Ποντίων – «Κάθε χρόνο βιώνουμε έναν εσωτερικό θρήνο» (VΙD)

«Κάθε χρόνο τέτοια μέρα βιώνουμε έναν εσωτερικό θρήνο». Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε μια συγκινητική τελετή το βράδυ της Τετάρτης όπου άναψε η «Φλόγα της μνήμης» για την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Στην πλατεία Αγίας Σοφίας ακούστηκαν ποντιακές μελωδίες, σε κλίμα κατάνυξης ενώ μετά το άναμμα της φλόγας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς της γενοκτονίας.

«Είμαστε εδώ στο κέντρο της προσφυγομάνας Θεσσαλονίκης, όπου ξεκινάει ένας κύκλος τιμής και μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προσθέτοντας: «103 χρόνια φέτος, από την γενοκτονία 363.000 Ποντίων αδερφών και 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, που άλλαξαν την ροή της ιστορίας, που ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες Μικρασιατών να εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη και να αναζητήσουν την πατρίδα τους σε αλλά μέρη. Θυμόμαστε τους εκατοντάδες χιλιάδες που σφαγιάστηκαν».

«Αποτίουμε φόρο τιμής στους νεκρούς μας»

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και η Χριστίνα Σαχινίδου, πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ποντιακών σωματείων η οποία τόνισε για ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας. «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι καθώς με απόφαση της ΚΕΔΕ τιμούμε σήμερα σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας την ημέρα γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και αποτίουμε φόρο τιμής στους νεκρούς μας.  Κάτι που χαρακτήριζε την πρώτη γενιά των προσφύγων ήταν η σιωπή η οποία έγινε φωνή. Η φωνή έγινε κραυγή. Αυτό που φωνάζουμε προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι θα πρέπει να δικαιωθούν οι νεκροί μας. Φτάνει πια το κλάμα και ο πόνο. Όχι στην υποχώρηση αλλά ναι στον δυναμισμό και στους αγώνες να επιτευχθεί η διεθνοποίηση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».

«Ο αγώνας μας συνεχίζεται»

Ανάλογη ήταν και η στάση του Παύλου Γαλεγαλίδη, μέλους του ΔΣ της πανποντιακής ομοσπονδίας Ελλάδος αλλά και προέδρου της περιφέρειας νομού Θεσσαλονίκης. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμμετάσχουμε σήμερα σε μια εκδήλωση, ενταγμένη στη γενική πρόθεση του δικτύου των πόλεων με ποντιακές κοινότητες σε όλη την επικράτεια να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των αδικοχαμένων προγόνων μας. Δηλώνουμε παρών και ενεργά μαζί σε ό,τι χρειαστεί. Ο αγώνας μας συνεχίζεται για τη διεθνή αναγνώριση και την ευόδωση των στόχων που είχαμε βάλει».

«Είναι καιρός πια τα ποντιακά σωματεία και η πολιτεία να κάνουν κινήσεις για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας»

Ενώ και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ιωάννης Αμανατίδης, υποστηρίζοντας πως «είναι καιρός πια και τα ποντιακά σωματεία και η πολιτεία να κάνουν κινήσεις, πέρα από την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης. Να προχωρήσει το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων αλλά και των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής».

Την εκδήλωση επιστέγασαν μέλη του τμήματος ελληνικών χορών του δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία χόρεψαν μπροστά από την Αγία Σοφιά ποντιακά μοιρολόγια, αποσπώντας δυνατό χειροκρότημα. Σημειώνεται πως αύριο θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία της Αγίας Σοφίας εκδηλώσεις στις 18.30.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.