15 Αυγούστου, 2022
Δελτίο Τύπου Κοινωνία

Τα ψέματα στο βιογραφικό έχουν συνέπειες

“Οι ψευδείς πληροφορίες στο CV σας μπορούν να καταστρέψουν την υποψηφιότητά σας ή και την ψυχολογία σας”

 

Μεγαλύτερο διάστημα εργασίας σε μια εταιρεία από το πραγματικό. Καταγραφή πτυχίου που δεν έχουμε λάβει, καθότι δεν αποφοιτήσαμε ποτέ. Κατά φαντασίαν παρακολούθηση σεμιναρίων. «Άριστη γνώση» μίας ξένης γλώσσας, ενώ ζήτημα είναι αν θυμόμαστε πέντε λέξεις από τότε που κάναμε μαθήματα.

Αυτά είναι κάποια από τα συνήθη ψέματα που επιλέγουν να γράψουν οι υποψήφιοι στο CV τους, με την ελπίδα ότι θα κάνουν καλύτερη εντύπωση και θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν τη θέση που διεκδικούν. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι κανείς δεν θα ανακαλύψει τα μικρά -ή τα μεγάλα- ψέματά τους…

Μόνο που, στην πράξη, τα ψέματα έχουν μια τάση να βγαίνουν στην επιφάνεια. Το 2017, η εταιρεία HireRight πραγματοποίησε έρευνα από την οποία προέκυψε ότι το 85% των εργοδοτών είχε πιάσει αιτούντες να ψεύδονται στο CV τους.

Ο «δημιουργικός» εμπλουτισμός του βιογραφικού με μικρές ανακρίβειες, υπερβολές, ωραιοποιήσεις ή και με απροκάλυπτα ψέματα μπορεί να φαντάζει δελεαστικός για έναν υποψήφιο που βιώνει έντονο άγχος για την εύρεση εργασίας.

Κι όμως, οι συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής, αντί να τον φέρουν πιο κοντά στον στόχο του, τον απομακρύνουν περισσότερο.
Απώλεια εμπιστοσύνης

Αυτό στο οποίο πολλοί ποντάρουν είναι πως τα ψέματά τους δεν πρόκειται να αποκαλυφθούν. Κι όμως είναι πολύ πιο εύκολο να συμβεί απ’ ό,τι κανείς φαντάζεται.

Από μία διαδικτυακή έρευνα του πιθανού εργοδότη και ένα τηλεφώνημα σε προηγούμενη δουλειά σας έως ερωτήσεις που θα σας τεθούν στη συνέντευξη, στις οποίες δεν θα είστε σε θέση να απαντήσετε ικανοποιητικά, και πιστοποιητικά που θα προκύψει ότι δεν έχετε για να προσκομίσετε, οι πιθανότητες να βρεθείτε έκθετοι είναι πολλές.

Κι αν αναρωτιέστε πόσο μπορεί να σας βλάψει ένα μικρό ψεματάκι, η απάντηση είναι πολύ. Κι αυτό διότι δημιουργεί τριγμούς στην εμπιστοσύνη που μπορούν να σας έχουν.

Σε έρευνα του 2018, το 97% των συμμετεχόντων (πάνω από 600 άτομα, εκ των οποίων τα μισά απασχολούνταν στον τομέα πρόσληψης προσωπικού) δήλωσε πως η ανακάλυψη ενός ψέματος στο CV του υποψηφίου θα τους έκανε να έχουν δεύτερες σκέψεις για την αίτησή του, αν δεν την απέρριπταν απευθείας.
Ρίσκο απόλυσης

Ακόμα και αν δεν αντιληφθούν τις ανακρίβειες στο CV σας κατά την πρώτη αξιολόγησή του ή κατά τη συνέντευξη και καταφέρετε να κερδίσετε τη θέση, τίποτα δεν σας εγγυάται ότι το ψέμα σας δεν θα αποκαλυφθεί αργότερα.

Ιδίως, αν έχετε «φουσκώσει» τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας και στην πράξη αποδειχθεί πως δεν έχετε όλα τα προσόντα που ισχυριζόσασταν ότι διαθέτετε, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να ανταποκριθείτε επαρκώς στις απαιτήσεις της νέας θέσης εργασίας σας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όχι μόνο είναι αυξημένο το ρίσκο να σας απολύσουν, αλλά και, αν συμβεί αυτό, θα αποτελέσει πλήγμα για την αξιοπιστία σας όταν ο πιθανός νέος εργοδότης σας επικοινωνήσει με τον προηγούμενο, για να λάβει πληροφορίες για εσάς.
Στρες και ψυχολογικό βάρος

Μέσα σε όλα αυτά, συνυπολογίσετε το αυξημένο καθημερινό στρες για να ανταποκριθείτε σε εργασίες που δεν έχετε την εμπειρία ή τις απαιτούμενες δεξιότητες για να το κάνετε. Επίσης, τον διαρκή φόβο ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανακαλύψουν ότι κερδίσατε τη θέση λέγοντας ψέματα.

Αυτή είναι μια πολύ επιβαρυντική συνθήκη για την ψυχολογία σας, που θα επιφέρει μείωση στην απόδοσή σας, θα κάνει την καθημερινότητά σας πιο δύσκολη και, γενικώς, θα σας βλάψει ψυχικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.