1 Ιουλίου, 2022
Δελτίο Τύπου

Προτομή του Ι. Καποδίστρια να στηθεί έξω από τη Βουλή!

Kορυφαία μορφή του Απόδημου Ελληνισμού και από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού κατά την προεπαναστατική περίοδο υπήρξε ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος Κυβερνήτης του νεότερου ελληνικού Κράτους. Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και 160 ετών από τη δολοφονία του σπουδαίου πολιτικού, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

και η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, απευθύνουν κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα προτείνοντας να αναλάβει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τους βουλευτές των Επτανήσων, ιδιαίτερης πατρίδας του Καποδίστρια, για τη φιλοτέχνηση και ανέγερση ανδριάντα του ο οποίος θα στηθεί στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου!

Διεθνής αναγνώριση
Στην επιστολή τους προς τον  Πρόεδρο της Βουλής (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Ελευθέριος Ζώλας και ο Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Γιώργος Γκόντζος και ο Πρόεδρος Παναγιώτης Τσαμάτος και ο Γεν. Γραμματέας της Ε.Λ.Σ.Η. Χάρης Λεοντάρης), οι δύο φορείς περιγράφουν την πορεία και τις διεθνείς διακρίσεις που έχει αποσπάσει ο Ι. Καποδίστριας.
Όπως αναφέρουν, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως πτυχιούχος και αριστούχος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, ενός από τα παλαιότερα Πανεπιστήμια της Ιταλίας, το οποίο τον κατέταξε ανάμεσα στις 40 μεγαλύτερες προσωπικότητες του κόσμου που είχαν αποφοιτήσει από αυτό.
Ως υπουργός Εξωτερικών της Τσαρικής Ρωσίας αναγνωρίστηκε ως ο πιο φωτισμένος διπλωμάτης της Ευρώπης. Εξασφάλισε την ακεραιότητα της Γαλλίας, συνέταξε το Σύνταγμα της Ελβετίας με το οποίο καθιέρωσε το Ομοσπονδιακό Κράτος της χώρας, εξασφάλισε την διεθνή ουδετερότητά της, και την κατέστησε Κράτος — πρότυπο σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό και η Ελβετία τον έκανε Ελβετό υπήκοο και τον θεωρεί μέχρι σήμερα «ευεργέτη» και «σωτήρα» και έστησε προς τιμή του αγάλματα και προτομές. Όπως εξάλλου κάνουν γνωστό, στη Ρωσία, το 2003, στα πλαίσια του εορτασμού για τα 300 χρόνια από την ίδρυση της Πετρούπολης, υπήρξε τιμώμενο πρόσωπο και στο κέντρο της Πετρούπολης στήθηκε, σε συνεργασία με την UNESCO, μεγαλοπρεπής ανδριάντας.
Όσο για το έργο του στην Ελλάδα ως πρώτος κυβερνήτης, σημειώνουν πως θέλησε να της δώσει μορφή κράτους, να χτυπήσει τις χωριστικές τάσεις των κοτζαμπάσηδων και των Φαναριωτών μυστικοσυμβούλων τους, να υποτάξει τους καπεταναίους στην κεντρική διοίκηση, να πατάξει την πειρατεία, να περιθάλψει τις χήρες και τα ορφανά των αγωνιστών του 21. Και ενώ είχε αρχίσει το δημιουργικό του έργο, τον δολοφόνησαν. «Ζωσιμάδες» και Ε.Λ.Σ.Η. επικαλούνται μάλιστα τα λόγια του ορκισμένου αντιπάλου του του Αυστριακού καγκελάριου Μέττερνιχ, ο οποίος είχε πει για τον Καποδίστρια τα εξής: «Ο μόνος αντίπαλος που δύσκολα ηττάται, είναι ο απόλυτα έντιμος άνθρωπος. Και τέτοιος είναι ο Καποδίστριας». Παράλληλα, επαναλαμβάνουν τη φράση που είχε πει, ολοκληρώνοντας τον πανηγυρισμό της ενώσεως των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα, ο Κων/νος Τσάτσος, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έκανε πράγματι τη Μεγάλη Ελλάδα. Αλλά την Ελλάδα την έκανε ο Καποδίστριας»!

«Τιμή για όλους…»
Καταλήγοντας τονίζουν: «Κρίνουμε ότι πολύ σωστά το Εθνικό Κοινοβούλιο αποφάσισε, το έτος 2000, να στήσει τον ανδριάντα του Ελευθέριου Βενιζέλου στο προαύλιο της Βουλής. Θεωρούμε όμως αναγκαίο στον ίδιο χώρο να στηθεί και ο ανδριάντας του Ιωάννη Καποδίστρια». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, απευθυνόμενοι στον Πρόεδρο της Βουλής, «θα αποτελέσει μια τέτοια ενέργεια, ιδιαίτερη τιμή, όχι μόνο για τον άνθρωπο που “έκανε την Ελλάδα”, αλλά και για το Κοινοβούλιο και για σας προσωπικά».

Για την Επανάσταση…
Με εκδόσεις τίμησαν την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες» και η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου. Όπως αναφέρουν στην κοινή επιστολή τους προς τον Κ. Τασούλα, ο μεν Σύνδεσμος προχώρησε στη συγγραφή και έκδοση του Αναμνηστικού Τόμου με τίτλο: «Ευεργεσία και Παιδεία» και υπότιτλο «ο ρόλος τους στο Διαφωτισμό και στην πνευματική ανάταση του Υπόδουλου Γένους, που έφεραν την Εθνική Ανεξαρτησία, η συμβολή τους στην εδραίωση του Νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους και στην ακτινοβολία του απανταχού Ελληνισμού». Η δε Εταιρία Λογοτεχνών, αφιέρωσε το τεύχος 1701 του ετήσιου Περιοδικού της στην Επανάσταση με άρθρα των μελών της, με τα οποία παρουσιάζονται γεγονότα σχετικά με αυτήν, «ώστε να παραμένει ζωντανή η ιστορική μνήμη του λαού μας, από την οποία εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, η επιβίωση και η παραπέρα πορεία του Έθνους μας».
Η συγγραφή και η έκδοση αυτών των δυο Αναμνηστικών Τόμων, έδωσε την ευκαιρία στους δύο φορείς να προβούν σε ορισμένες διαπιστώσεις, ανάμεσα στις οποίες και αυτή της αναγκαιότητας να τιμηθεί από τη Βουλή ο Ι. Καποδίστριας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.