Πού «ποντάρουν» επιχειρηματίες και κάτοικοι για την ανάκαμψη της Βόρειας Εύβοιας-Ο ρόλος του τουρισμού
Μετά από οκτώ σχεδόν μήνες κάτοικοι και επιχειρηματίες της βόρειας Εύβοιας μετρούν ακόμη τις πληγές τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2021 παρατηρώντας καθημερινά την καμένη και «μαύρη» γη. Το ενδιαφέρον και η ζήτηση των εγχώριων τουριστών για τους καλοκαιρινούς μήνες δείχνουν ότι επιθυμούν να στηρίξουν με τη διαμονή τους τις περιοχές που έχουν πληγεί ενώ, παράλληλα, οι δήμοι «ποντάρουν» στις εκδηλώσεις και τα πρότζεκτ που αναμένονται να πραγματοποιηθούν τους θερινούς μήνες στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων για περισσότερους επισκέπτες.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι τοπικοί φορείς της βόρειας Εύβοιας στο ThessToday.gr ο χειμώνας ήταν μια δύσκολη περίοδος επιβίωσης τόσο για τους κατοίκους όσο και για τις επιχειρήσεις. Με την οικονομική στήριξη του κράτους και τις αποζημιώσεις που έλαβαν έως και 70% κατάφεραν να κρατηθούν όρθιοι και να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους ώστε να γεμίσουν ξανά με τουρίστες το καλοκαίρι. Η καταστροφή του δάσους στέρησε από πολλούς τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις δουλειές τους ενώ για να επανέλθει το πράσινο τοπίο θα χρειαστούν αρκετά χρόνια.
Οι πληρότητες στα τουριστικά καταλύματα
Η εορταστική περίοδος του Πάσχα έκλεισε με πλήθος κόσμου σε όλη τη βόρεια Εύβοια στα καταλύματα Airbnb (πληρότητα έως 80%) και στα καταστήματα εστίασης αλλά με χαμηλές κρατήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες (πληρότητα έως 55-60%) με τους περισσότερους επισκέπτες να είναι ετεροδημότες ενώ για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς η ζήτηση κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Από τα 150 περίπου ξενοδοχεία, περίπου 30 είναι σε λειτουργία με τα υπόλοιπα να ανοίγουν από αρχές Ιουνίου. Φέτος, μάλιστα, το επίκεντρο των φορέων στρέφεται στους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Αγίας Άννας-Μαντουδίου-Λίμνης καθώς έχουν πληγεί σημαντικά από τις πυρκαγιές του Αυγούστου με στόχο να αναγεννηθούν.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευβοίας και Σκύρου, Μιλτιάδης Χέλμης τόνισε ότι «Αρκετές περιοχές της βόρειας Εύβοιας έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τις φωτιές με αποτέλεσμα οι κρατήσεις μέχρι στιγμής να κινούνται σε μέτρια επίπεδα με την ελπίδα ότι τους επόμενους μήνες θα αυξηθούν. Στην Αγία Άννα – από τις πιο πληγείσες περιοχές- οι κρατήσεις το Πάσχα ήταν σε χαμηλά επίπεδα ενώ σε Αιδηψό και Πευκί άγγιξαν το 55-60%. Ένα ποσοστό, μάλιστα, των ξενοδοχείων που είχε υποστεί ζημιές από τις φωτιές ακόμη δεν έχει ανοίξει μιας και οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να τα επισκευάσουν. Για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση συγκριτικά με Κεντρική και Νότια Εύβοια. Τα επίπεδα του 2019 δεν φαίνεται πως θα αγγίξουν φέτος οι τουριστικές περιοχές όπως η Αγία Άννα».
Ο πυλώνας της τοπικής οικονομίας
Αυτήν τη στιγμή οι περιοχές της βόρειας Εύβοιας στηρίζονται αποκλειστικά στον τουρισμό ο οποίος αποτελεί και τον πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Τον χειμώνα οι κάτοικοι στηρίζονται στο δάσος το οποίο δυστυχώς έχει χαθεί-520.000 καμένα στρέμματα- όπως και πολλές δουλειές των κατοίκων που συνδέονται άμεσα με αυτό. «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει πλέον το δάσος και έχει χαθεί ότι έχει σχέση με την οικονομία της γης, όλες οι περιοχές στηρίζονται στον τουρισμό. Ακόμη και το κάμπινγκ της Αγίας Άννας που κάηκε ολοσχερώς, θα καταφέρει και θα ανοίξει φέτος το οποίο φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Η Αγία Άννα έχει δυστυχώς καταστραφεί. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για να επανέλθουν αλλά δεν είναι ορατές ακόμη. Φαίνεται, ωστόσο, το τελευταίο 15νθήμερο ότι υπάρχει έντονη ζήτηση για τους καλοκαιρινούς μήνες σε όλη την βόρεια Εύβοια. Δεχόμαστε καθημερινά τηλεφωνήματα από εγχώριους επισκέπτες ελπίζοντας ότι θα έχουμε και ένα καλό ποσοστό στις κρατήσεις», δήλωσε στο ThessToday.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αιδηψού, Θεόδωρος Ρουμελιώτης.
Εκδηλώσεις και δράσεις στις καμένες περιοχές
Στις πληγωμένες από τις φωτιές περιοχές καταφθάνουν συνεχώς οι σχολικές εκδρομές και θα συνεχιστούν μέχρι 23 Μαΐου. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να υλοποιηθούν στη βόρεια Εύβοια περαιτέρω στοχευμένες εκδηλώσεις και δράσεις με απώτερο σκοπό να προσελκύσουν τουρίστες. Συγκεκριμένα, από 15 έως 19 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το «Evia Film Project» σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με προβολές στους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Αγίας Άννας-Μαντουδίου-Λίμνης και έλευση 500 ατόμων.
Παράλληλα, θα γυριστούν ταινίες μικρού μήκους οι οποίες θα δώσουν πνοή στις συγκεκριμένες περιοχές ενώ τον Ιούλιο θα γίνει ο κολυμβητικός μαραθώνιος στην περιοχή Πευκί. Τον Σεπτέμβριο, στο δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού θα φιλοξενηθεί μια αποστολή 400 ατόμων από τη Ρουμανία για ένα φεστιβάλ χορού. Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκονται διάφορα προγράμματα σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της χώρας για επίσκεψη. «Εκτός από τις εκδηλώσεις, αναμένουμε τα προγράμματα του ΟΑΕΔ με τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη, ένα κίνητρο για διαμονή μέχρι 12 διανυκτερεύσεις σε όλη την βόρεια Εύβοια με 100% επιδότηση», σχολίασε ο κ. Ρουμελιώτης.
«Ανάσα» για τους επιχειρηματίες της εστίασης
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εστίασης Ευβοίας, Βασίλης Ευθυμίου σημείωσε στο ThessToday.gr ότι τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης στη βόρεια Εύβοια απέκτησαν ζωντάνια το Πάσχα καθώς παρατηρήθηκε αυξημένη ροή με αρκετούς Έλληνες. «Η εικόνα που αντικρίζει κανείς από τις καμένες εκτάσεις, ειδικά στην Αγία Άννα δεν είναι ευχάριστη, ωστόσο, αρκετοί προτίμησαν να στηρίξουν τη βόρεια Εύβοια. Τους προηγούμενους μήνες η κίνηση ήταν μειωμένη εκτός από κάποια Σαββατοκύριακα όπου έρχονταν γκρουπ απ’ όλη την Ελλάδα για να στηρίξουν τις περιοχές όπως στο δήμο Μαντουδίου-Λίμνης. Αισιοδοξούμε ότι το καλοκαίρι θα είναι εξίσου καλό ώστε να δουλέψουν οι επιχειρηματίες που τόσο έχουν πληγεί από τις φωτιές και το ενεργειακό κόστος, να ξεχάσουμε το παρελθόν και όσα περάσαμε. Οκτώ με δέκα επιχειρήσεις βέβαια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πυρκαγιές. Αν δεν υπάρχουν τουρίστες, θα μαραζώσει η τοπική οικονομία», υπογράμμισε.
Η ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας και η εγκατάλειψη
Οι υποδομές στην Αγία Άννα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και στην Αιδηψό είναι ακόμη στο στάδιο των μελετών. Κανένα έργο πνοής που βοηθά επίσης τον τουρισμό δεν έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς, οι τελικές μελέτες θα παραδοθούν τον Σεπτέμβριο του 2022 και τα έργα θα δημοπρατηθούν από Ιανουάριο του 2023. Το Υδροθεραπευτήριο Λουτρών Αιδηψού ΕΟΤ δεν λειτουργεί ακόμη. Πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει μετά τις φωτιές τις περιοχές όπως την Κοκκινομηλιά στον δήμο Ιστιαίας Αιδηψού με τους εναπομείναντες να ποντάρουν στον τουρισμό. Υπάρχει, παράλληλα, και η ανοικοδόμηση με σκοπό να καταφέρουν να επιστρέψουν σταδιακά όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.
«Το στοίχημα, βέβαια, όλων είναι να γίνει η ανασυγκρότηση που έχει σχεδιαστεί. Τα Ιαματικά Λουτρά, το δάσος, το Υδροθεραπευτήριο είναι μέρη που συνδέονται άμεσα με τη βόρεια Εύβοια. Το κίνημα από Έλληνες που έρχονται για να τη στηρίξουν δεν αρκεί. Χρειάζονται πρόσθετες και στοχευμένες ενέργειες για την πλήρη ανάκαμψη της περιοχής», είπαν από κοινού ο πρόεδρος της εστίασης και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αιδηψού.