2 Ιουλίου, 2022
Top News Δελτίο Τύπου Θεσσαλονίκη

Παπανικολάου: Από το 2016 ζητούσαν με έγγραφα τη βελτίωση του συστήματος πυρανίσχνευσης

Δραματικές είναι οι συνθήκες στο νοσηλευτικό ίδρυμα «Παπανικολάου», το οποίο φαίνεται να «πάσχει» από την έλλειψη σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα συμβάντα όπως η χθεσινή μεγάλη πυρκαγιά. Ο τραγικός απολογισμός της ήταν ο θάνατος δύο ασθενών, με τον πρώτο να εντοπίζεται απανθρακωμένος μέσα στο νοσοκομείο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Η απουσία των συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας στο νοσοκομείο ήταν καταστροφική καθώς, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές του ThessToday.gr, το συγκεκριμένο συμβάν θα μπορούσε να μην είχε εξελιχθεί σε τραγωδία. «Τα δύο αυτά συστήματα τις περισσότερες φορές έχουν τον κυρίαρχο ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις. Στο Παπανικολάου δεν υπάρχουν σύγχρονα μηχανήματα. Οι αλλαγές και οι βελτιώσεις που έχουν γίνει δυστυχώς είναι ελάχιστες» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ThessToday.gr, στην Β’ Πνευμονολογική Κλινική που εκδηλώθηκε η φωτιά, η επικοινωνία μεταξύ των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού με τους ασθενείς είναι δύσκολη, καθώς οι πόρτες είναι κλειστές λόγω απομόνωσης του κορωνοϊού. Σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε στο θάλαμο, ο χρόνος αποτελεί τον πρώτο εχθρό, αφού τα περιστατικά δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά. «Φυσικά είναι πάρα πολύ επικίνδυνο ασθενείς με κορωνοϊό να έρχονται αντιμέτωποι με μία πυρκαγιά, λόγω των αναπνευστικών βλαβών που ενδέχεται να υποστούν, όπως και συνέβη. Από μία φωτιά μπορούν να καούν τα πάντα, οπότε κάθε δευτερόλεπτο που περνάει είναι σημαντικό».

 

Από το 2016 έως σήμερα έχουν αποσταλεί δεκάδες έγγραφα στα αρμόδια υπουργεία, που αναφέρουν αναλυτικά τις αλλαγές που είναι απαραίτητες να πραγματοποιηθούν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», αλλά όπως φαίνεται «σκόνταψαν» στη γραφειοκρατία αλλά και στην έλλειψη χρημάτων. Από την προηγούμενη διοίκηση έχουν γίνει πολλαπλές προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπως η απόκτηση της πιστοποίησης ISO.

Όπως εξηγούν νοσοκομειακές πηγές, στο πλαίσιο αυτής της πιστοποίησης ανήκουν η πυρανίχνευση όπως και η πυρασφάλεια. «Η κλινική υπηρεσία έχει κάνει ανάλογες εισηγήσεις και παλαιότερα για τα συγκεκριμένα συστήματα, καθώς αποτελούν μία πολύ σοβαρή έλλειψη. Υπήρξαν και υπάρχουν χιλιάδες προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν, και σίγουρα η λύση σε μία πυρκαγιά δεν είναι οι πυροσβεστήρες. Η μεγάλη ποσότητα καπνού που εισπνέεις είναι τόσο ισχυρή στον οργανισμό που δεν μπορείς να κάνεις ούτε βήμα, πόσω μάλλον να σώσεις κάποιον».

«Να μη περάσει έτσι γιατί θα ξανασυμβεί»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, προχώρησε άμεσα σε καταγγελίες για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και στοίχισε τη ζωή ενός ασθενή.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε πως δεν εφαρμόστηκε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, για την οποία πρέπει να γίνονται σχετικές ασκήσεις. Επίσης, κατήγγειλε πως δεν επενέβη η καθορισμένη ομάδα πυρασφάλειας, με αποτέλεσμα το νοσηλευτικό προσωπικό να προσπαθεί επί μία ώρα να απεγκλωβίσει τους ασθενείς από τα δωμάτια στο διάδρομο της κλινικής.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιαννάκο, η πόρτα της κλινικής ήταν κλειδωμένη και η πυροσβεστική την άνοιξε μετά από 45 λεπτά, που είχε ως συνέπεια οι ασθενείς να εισπνέουν ισχυρή ποσότητα καπνού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.