2 Ιουλίου, 2022
Editorial Top News

Οι Προεδρικές εκλογές της Γαλλίας και  ο “κόκκινος” Μελανσόν…

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης

Κάθε 5 χρόνια η ίδια κουβέντα για τις Γαλλικές εκλογές. Οι Έλληνες μάλιστα με τον ίδιο στόμφο φανατίζονται υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Ταυτίζονται με θέσεις και πολιτικές υποστηρίζοντας πότε τον Μακρόν, πότε την Λεπέν, πότε τον Μελανσόν και πότε τον Ζεμούρ.  Κανείς όμως δεν μπορεί να καταλάβει πως σήμερα η συζήτηση πρέπει να είναι διαφορετική  και βαθιά Ευρωπαϊκή. Το τέλμα στο οποίο έχει φτάσει η Ευρώπη είναι χαρακτηριστικό. Σε κάθε μεγάλο ή μικρό ζήτημα το οικοδόμημα αυτό δείχνει πως δεν μπορεί να αντιδράσει. Δεν έχει τα αντανακλαστικά να αλλάξει το ρου της ιστορίας. Δεν μπορεί να δώσει λύσεις στους πολίτες.

Σήμερα η ιδεολογία που κυριαρχεί σε αρκετούς είναι ο Μακρονισμός στην Ευρώπη… Αν όμως ανοίξει κανείς το περιτύλιγμα εύκολα θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μια πανσπερμία ανεφάρμοστων προτάσεων που στόχο έχουν μόνο την διαιώνιση της κρίσης της Ευρώπης και όχι την μείωση του χάσματος ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά και το φτωχό Νότο. Η ακόμη περισσότερο στην απόΓερμανοποίηση της Ευρώπης.

Σήμερα λοιπόν θα πρέπει να ξεκινήσει μια βαθιά συζήτηση για την τύχη της Ευρώπης η οποία αν μείνει στάσιμη ή κάνει βήματα πίσω τότε είναι δεδομένο ότι θα διαλυθεί. Άρα η μόνη λύση είναι τα βήματα εμπρός με την ενοποίηση της και την δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Η σύζευξη των Κρατών στην δημοσιονομική πολιτική καθώς και η ενιαία πολιτική στην οικονομία, στην παιδεία, στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου και δυναμικού Ευρωστρατού που θα αποτελεί το αντίπαλο δέος απέναντι στις υπερδυνάμεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Σήμερα που ο πόλεμος έφτασε στην γειτονία μας, ο Βασιλιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γυμνός.  Όσο για τις πολιτικές που θα πρέπει να ισχύσουν από την τρομερή ακρίβεια, την εκτίναξη των κοστολογίων και την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, η Ε.Ε. λέει να λάβουν τα μέτρα τους τα Κράτη μέλη. Τύφλα να έχει ο Πόντιος Πιλάτος….

Εν κατακλείδι οι Προεδρικές εκλογές στην Γαλλία κατέδειξαν την ένδυα αξιόπιστου πολιτικού λόγου από όλες τις παρατάξεις. Οι παραδοσιακές παρατάξεις των Ρεμπουπλικανών και των Σόσιαλδημοκρατών καταποντίστηκαν και επί της ουσίας  διαλύθηκαν. Η Λεπέν με τα πισωγυρίσματα της προκάλεσε κλαυσίγελο στους πολίτες. Ο Μακρόν με μια αλαζονική πολιτική ουσιαστικά έχασε από τον εαυτό του. Ο Μεγάλος νικητής αδιαμφισβήτητα είναι ο Ζαν Λυκ Μελανσόν που τυγχάνει να είναι πολιτικός του συνομιλητής. Ο ίδιος με μια υποδειγματική προεκλογική καμπάνια ανέδειξε την ουσία και κατάφερε να αποτελέσει την μόνη αξιόπιστη και διαφορετική φωνή απέναντι στον λαϊκισμό και στον ελιτισμό.

Ο Μελανσόν κινήθηκε εύστοχα έχοντας σαφείς ατάκες και αναφορές για την κοινωνική πολιτική τονίζοντας πως δεν πρέπει να αποτελεί φετίχ  η έξοδος από την Ευρωζώνη και η επιστροφή στον φράγκο. Ο ίδιος δεν είναι ούτε σόσιαλ δημοκράτης ούτε Κουμουνιστής αλλά έχει αποκυρήξει τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ κατά το παρελθόν…

Η αλήθεια είναι ότι αν αυτός ήταν στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν θα την είχε πολύ άσχημα. Του έλειψε μόλις 1,23% για να πάει στον δεύτερο γύρο…  Αυτή τη φορά ο συμπαθής και μαχητικός φίλος, ο κόκκινος Ζαν λυκ έχασε από συντροφικά μαχαιρώματα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τρεις υποψήφιοι(Κουμουνιστές, Αριστεροί, οικολόγοι) κατάφεραν να αποσπάσουν ένα 6% του εκλογικού σώματος. Αν αυτοί είχαν επιστρατευτεί με την Ανυπότακτη Γαλλία του πάντα μαχητικού και αειθαλούς Μελανσόν σήμερα θα μιλούσαμε για έναν διαφορετικό πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών… Με τα αν όμως δεν γράφεται η ιστορία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.