2 Ιουλίου, 2022
Top News Δελτίο Τύπου Πολιτική & Οικονομία

Μέτρα – «ανάσα» τον Απρίλιο για δοκιμαζόμενα νοικοκυριά!

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα καταβληθεί η «επιταγή ακρίβειας»

Ποιες άλλες ενισχύσεις έρχονται

Χρ. Σταϊκούρας: Θα στηρίξουμε την κοινωνία για όσο χρειαστεί…

 

Ανάμεσα σε «συμπληγάδες» βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν αφενός την ακρίβεια που εντείνεται και αφετέρου τη σφοδρή ενεργειακή κρίση.
Για την ανακούφισή τους η Πολιτεία επιστρατεύει μία σειρά από μέτρα, τα οποία θα ξεδιπλωθούν μέσα στον Απρίλιο. Βασικότερο όλων το έκτακτο δώρο Πάσχα, το οποίο θα καταβληθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Σ’ αυτό θα πρέπει να προστεθούν και όλες οι υπόλοιπες ενισχύσεις που έχει θεσμοθετήσει η Κυβέρνηση όπως η διπλή δόση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το ενισχυμένο επίδομα παιδιού, η προσαύξηση στη σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και τα μέτρα για ταξί, κτηνοτρόφους και αγρότες.
Σ’ όλα τα παραπάνω αναφέρθηκε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεσμευόμενος πως η βοήθεια στην κοινωνία θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.

Έκτακτο δώρο Πάσχα
Mία «ανάσα» εν μέσω απανωτών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, καύσιμα και ενέργεια θα προσφέρει το έκτακτο δώρο Πάσχα, γνωστό και ως «επιταγή ακρίβειας», το οποίο θα δοθεί σε 1,7 εκατ. πολίτες. Δικαιούχοι είναι, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή, ευάλωτοι συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχοι επιδόματος παιδιού.
Με τα μέτρα ενίσχυσης ωφελούνται περίπου 1,4 εκατ. νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη, προκειμένου αυτά να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας.

Τα κριτήρια
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χορηγείται εφόσον συντρέχουν σωρευτικά μία σειρά από προϋποθέσεις. Καταρχήν, το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα των δικαιούχων για το φορολογικό έτος 2020 δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους τις 14.400 ευρώ.
Παράλληλα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2021 δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται ανά δικαιούχο στο ποσό των 200 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε αυτή καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.
Η έκτακτη ενίσχυση προβλέπεται να καταβληθεί μέχρι τις 21 Απριλίου και θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Άλλες ενισχύσεις
Εξάλλου, διπλή δόση εγγυημένου εισοδήματος με στόχο τη στήριξη των ωφελουμένων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, θα χορηγηθεί τον Απρίλιο στους περίπου 240.000 δικαιούχους του. Η επιπλέον δόση θα καταβληθεί άπαξ και θα προηγηθεί της τακτικής που θα καταβληθεί στις 30 Απριλίου.
Προβλέπεται επίσης εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για τον Απρίλιο των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση του επιδόματος. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά.
Εξάλλου, προβλέπεται ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 200 ευρώ στους περίπου 35.000 δικαιούχους. Και σε αυτή την περίπτωση η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ έως τις 21 Απριλίου.
Τέλος, όσον αφορά στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους περίπου 167.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι για τον Απρίλιο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 200 ευρώ. Η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ το αργότερο έως τις 21 Απριλίου. Θα προηγηθεί δηλαδή της τακτικής καταβολής της μηνιαίας προνοιακής παροχής που θα λάβει χώρα στις 30 Απριλίου.

Ο Υπ. Οικονομικών
Για τις ελαφρύνσεις και τις επιδοτήσεις που αναμένονται μέσα στον Απρίλιο μίλησε χθες στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθάει την κοινωνία για όσο χρειαστεί. Όπως είπε, η ελληνική κοινωνία αυτόν το μήνα θα πάρει πάνω από 1 δισ. ευρώ άμεσα ή έμμεσα.
Εκτός από τα 200 ευρώ του έκτακτου δώρου Πάσχα, αναφέρθηκε στα 200 ευρώ που θα δοθούν στα ταξί. Μέσω της πλατφόρμας mybusiness της ΑΑΔΕ θα υποβάλλονται οι δηλώσεις, ενώ οι πληρωμές αναμένονται περί τα μέσα Απριλίου.
Επίσης, μίλησε για την κάρτα για τα καύσιμα, η οποία θα ενεργοποιηθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου, ενώ είπε πως η επιδότηση για το πετρέλαιο θα καταβληθεί νωρίτερα, η μείωση της τιμής θα έχει φανεί μέχρι Τρίτη – Τετάρτη και ισχύει αναδρομικότητα αν αλλάξει κάτι στην τιμολόγηση.

Κτηνοτρόφοι – αγρότες
Ο Υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην επιδότηση για το ρεύμα σε 4,2 εκατ. φυσικά πρόσωπα και σε 1,2 εκατ. επιχειρήσεις για τον Απρίλιο, λέγοντας πως οι φοιτητές θα υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους για να επιδοτηθούν αναδρομικά από τις αρχές του έτους. Αναφερόμενος στην επιδότηση προς τους κτηνοτρόφους, σημείωσε ότι θα πληρωθούν το 2% του τζίρου του 2021 που αντιστοιχεί σε 47 εκατ. μέχρι τις 15 Απριλίου. Τόνισε, επίσης, ότι και για φέτος αναστέλλεται το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.