4 Δεκεμβρίου, 2022
Δελτίο Τύπου Θεσσαλονίκη

Κεντρική Βιβλιοθήκη: Στην εποχή του λίθου λόγω… σκληρού δίσκου τα αρχεία εφημερίδων

Χωρίς πρόσβαση στους πολίτες παραμένουν ουσιαστικά τα ψηφιοποιημένα αρχεία εφημερίδων από το 1973 και μετά στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, εξαιτίας… έλλειψης σκληρού δίσκου, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί με 115.000 ευρώ από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Το 2019 η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη εισήλθε στην ψηφιακή εποχή, όταν το «Σταύρος Νιάρχος» σε συνεργασία με το Thessaloniki Convention Bureau και την επιστημονική επίβλεψη του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης χρηματοδότησε με 115.000 ευρώ τον δήμο για την ψηφιοποίηση των συλλογών εφημερίδων που διαθέτει.

Ωστόσο, η πρόσβαση ηλεκτρονικά στην πλούσια και ιστορική συλλογή της Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει μόνο έως το 1973, διότι όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ThessToday.gr δεν έχουν προμηθευτεί σκληρό δίσκο, με συνέπεια τα αρχεία από την πρώτη χρονιά της μεταπολίτευσης και έπειτα να παραμένουν ως απαρχαιωμένοι τόμοι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν διατηρούνται και στην καλύτερη κατάσταση. Οι τσαλακωμένες σελίδες και τα αποκόμματα ιστορικών εφημερίδων ενώ θα μπορούσαν να εντοπιστούν και να «ζωντανέψουν» για τους πολίτες με ένα απλό κλικ, μένουν στον… πάγο, εξαιτίας έλλειψης ενός τόσο χαμηλού κόστους εξοπλισμού.

Σύσκεψη την Τετάρτη για το ζήτημα από τον Αβαρλή

Ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αβαρλής επιβεβαίωσε στο ThessToday.gr το πρόβλημα με την ψηφιοποίηση των αρχείων, ενώ υπογράμμισε ότι έχει συγκαλέσει σύσκεψη αυτή την εβδομάδα με υπηρεσιακούς παράγοντες για να επιλυθεί το θέμα. «Πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα σχετικά με τα σχετικά με τα ψηφιοποιημένα αρχεία από το 73′ και έπειτα», δήλωσε ο κος Αβαρλής και επεσήμανε: «Γι’ αυτό έχω ήδη συγκαλέσει σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη με τους αρμόδιους για να επιλυθεί το θέμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συλλέξει το ThessToday.gr, η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων έχει πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια. Παρόλο όμως που υπάρχει και τοποθετημένος ηλεκτρονικός υπολογιστής στο υπόγειο του κτιρίου, οι πολίτες που ενδιαφέρονται για τα αρχεία του 73′ και έπειτα, αντί να τον χρησιμοποιούν, ξεφυλλίζουν αραχνιασμένους τόμους. Και όλα αυτά, τη στιγμή που για τα μελλοντικά βήματα της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης του δήμου Θεσσαλονίκης προβλέπεται να επεκταθεί η ψηφιοποίηση αρχείων, ακόμη και περιοδικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.