4 Φεβρουαρίου, 2023
Ανακοινώσεις Δελτίο Τύπου Κόσμος Πολιτική & Οικονομία

Γαλλία: Τα τελικά αποτελέσματα – ξανά πρόεδρος ο Μακρόν

Επικράτησε στο β’ γύρο των εκλογών έναντι της Μαρίν Λε Πεν

 

Την Κυριακή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν νίκησε την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν. Ο Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας το 58,5% των ψήφων, σύμφωνα με την τελική επίσημη ανακοίνωση του γαλλικού Υπουργείου Εσωτερικών, μετά την καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων. Η Λε Πεν έλαβε το 41,45% των ψήφων, ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά.

Το ποσοστό του Μακρόν είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από τις περισσότερες δημοσκοπικές εκτιμήσεις, όμως η Λε Πεν περιόρισε την «ψαλίδα» που είχε καταγραφεί το 2017. Για του λόγου το αληθές, στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017, τα ποσοστά ήταν 66,1% για τον Μακρόν και 33,9% για την Λε Πεν.

Η συμμετοχή ανήλθε στο ιστορικό χαμηλό 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Να σημειωθεί, τέλος, πως στον πρώτο γύρο των εκλογών, τη 10η Απριλίου, τα δύο παραδοσιακά γαλλικά κόμματα εξουσίας –οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι– καταποντίστηκαν, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά ποσοστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.