2 Δεκεμβρίου, 2022
Δελτίο Τύπου Θεσσαλονίκη

ΑΠΘ: «Όχι» αστυνομικών στην εγκατάσταση Ειδικών Φρουρών-«Θα σημειωθούν άσχημα γεγονότα»

Την αντίθεσή της για την εγκατάσταση αστυνομικών δυνάμεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης -και σε κάθε ΑΕΙ- δηλώνει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. «Δεν είναι δυνατόν να μην εφαρμόζει τίποτα το ΑΠΘ από την ισχύουσα νομοθεσία και απλά να τα φορτώνουμε όλα στην ΕΛΑΣ» επισημαίνει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος της Ένωσης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Η υλοποίηση του προγράμματος για τη στελέχωση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στα ΑΕΙ «σήκωσε» εξ’ αρχής έντονες αντιδράσεις, τόσο σε πολιτικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Πέρυσι τον Ιούλιο, άλλωστε, κατετέθη στο ΣτΕ προσφυγή από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (ερευνητές, διδακτικό προσωπικό, διοικητικούς υπαλλήλους και εργαζόμενους) και μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή για το «πράσινου φως» στην εγκατάσταση αστυνομικών δυνάμεων σε ΑΕΙ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ) Θεόδωρος Τσαϊρίδης τονίζει στο ThessToday.gr ότι πρέπει πρωτίστως τα Πανεπιστήμια Ιδρύματα να εφαρμόσουν την ισχύουσα νομοθεσία με την ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και μετέπειτα να εξεταστεί το ενδεχόμενο μόνιμης εγκατάστασης αστυνομικών δυνάμεων. «Ειδικά στη Θεσσαλονίκη οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποδείξει ότι όποτε χρειάστηκε, επενέβησαν, συνέλαβαν τους παραβάτες και τους οδήγησαν στη δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα πρώτα πρέπει η Πανεπιστημιακή Κοινότητα να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται στο νέο ν/σ και μετά να εξετάσουμε αν χρειάζεται η ΕΛΑΣ. Δεν είναι δυνατόν να μην εφαρμόζει τίποτα το ΑΠΘ από την ισχύουσα νομοθεσία και απλά να τα φορτώνουμε όλα στην ΕΛΑΣ», ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Τσαϊρίδης συνεχίζοντας έκανε λόγο για διακύβευμα που ουσιαστικά «ρίχνει λάδι στη φωτιά», διότι, όπως δήλωσε: «όλοι αντιλαμβανόμαστε τι θα σημαίνει η ύπαρξη αστυνομικών δυνάμεων σε πανεπιστημιακούς χώρους, μετά τα όσα έχει βιώσει όλα αυτά τα χρόνια η χώρα μας και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν από συγκεκριμένες ομάδες μέσα εντός των ΑΕΙ».

«Θεωρούμε ότι θα σημειωθούν άσχημα γεγονότα»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επεσήμανε ότι οι επιλαχόντες για τις συγκεκριμένες θέσεις είναι ειδικοί φρουροί οι οποίοι μόλις εξέλθουν από τις σχολές και χωρίς την παραμικρή αστυνομική εμπειρία θα τοποθετηθούν στα ΑΕΙ. «Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών γεγονότων αλλά θεωρούμε ότι θα υπάρξουν άσχημα γεγονότα έτσι όπως πάει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα -δεν ξέρουμε ακόμα πώς 100%.

Η τοποθέτηση 100 – 200 ειδικών φρουρών, οι οποίοι θα βγουν τώρα από τις σχολές τους και θα έχουν συγκεκριμένο ρόλο, θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα αναγκάσει εμάς τις αστυνομικές δυνάμεις που θα βρισκόμαστε πέριξ των πανεπιστημίων να εγκατασταθούμε εμείς για να τους προστατεύουμε», εξήγησε χαρακτηριστικά.

«Μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει προσφύγει στο ΣτΕ»

Ερωτήματα εγείρονται σύμφωνα με τον κ. Τσαϊρίδη αναφορικά με την προσφυγή πανεπιστημιακών στο ΣτΕ ενάντια στη στελέχωση των ομάδων ΟΠΠΙ. «Το οξύμωρο είναι ότι μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει προσφύγει στο ΣτΕ. Πάει να εφαρμοστεί ένα μέτρο στο οποίο υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ίδιων των πανεπιστημιακών. Όταν η Πανεπιστημιακή Κοινότητα που πάει να συνδράμει η ΕΛΑΣ -γιατί τα Πανεπιστήμια έχουν αυτοδιοίκητο- μέρος της διαφωνεί με αυτόν τον θεσμό δημιουργούνται και άλλα ερωτήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά, με τον ίδιο να προσθέτει ότι η ΕΛΑΣ δεν μπορεί να κατέχει ρόλο «εξιλαστήριου θύματος για τα όσα δεινά συμβαίνουν στα Πανεπιστήμια εδώ και 40 χρόνια».

«Γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί που δημιουργούν τα προβλήματα, ας προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ των υπαρχόντων δυνάμεων και όχι με την τοποθέτηση δυνάμεων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ.

Σημειώνεται ότι το ThessToday.gr επικοινώνησε με τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκο Παπαϊωάννου, με τον ίδιο να επαναλαμβάνει ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία εμπεδώνει αίσθημα ασφαλείας στο campus και αναγεννά την πανεπιστημιακή ζωή.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Kathimerini.gr «παγώνει» η διαδικασία πρόσληψης 600 επιλαχόντων κατόπιν νεότερης διαταγής που εξέδωσε η ηγεσία της αστυνομίας, με συνέπεια να δημιουργηθεί ένα διογκούμενο κύμα δυσαρέσκειας από εκατοντάδες κατ’ αρχήν επιτυχόντες του διαγωνισμού και τις οικογένειές τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.