2 Ιουλίου, 2022
Άρθρα Κοινωνία

Ξεπούλησαν οι φούρνοι της Χαλκιδικής, όλη την εβδομάδα θα πουλούν λαγάνες…

ΦΡΕΣΚΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ

 

Παραδοσιακή, φρέσκια και νόστιμη σαρακοστιανή λαγάνα προμηθεύτηκαν από τα τοπικά αρτοποιεία της Χαλκιδικής όλοι οι πολίτες από την Νέα Καλλικράτεια, Νέα Μουδανιά, Φώκαιες, Κασσάνδρα, Άγια Παρασκευή Νικητη, Άγιο Νικόλαο, Πολύγυρο, Αρναία και Ιερισσό. Ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας οι φούρνοι γέμισαν με κόσμο, που έσπευσε να αγοράσει τη λαγάνα, όπως επιτάσσει το θρησκευτικό έθιμο αλλά κι όπως… επιβάλλει η όρεξη. Όλη την εβδομάδα οι φούρνοι θα πουλούν λαγάνες και ενώ κάποιοι θα πουλούν όλη την Σαρακοστή.

Φούρναρης από την Αρναία δήλωσε στην Χαλκιδική «Ευτυχώς ο κόσμος μας τιμάει με την παρουσία του και παίρνει την πατροπαράδοτη λαγάνα» είπε, αναγνωρίζοντας πως η τιμή φέτος είναι «λίγο τσιμπημένη (3,5€ η μεγάλη, 1,8€ η μικρή)», αφού κι οι αρτοποιοί έχουν μεγαλύτερα έξοδα, κυρίως λόγω ρεύματος και πετρελαίου, οι τιμές των οποίων έχουν… εκτοξευτεί.

Η λαγάνα

Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος, ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «λάγανον», μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.