3 Δεκεμβρίου, 2022
Top News Άρθρα Κόσμος Οικονομία

ΒΑΡΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Αν και τελικά πρώτα οι Ρώσοι θα υποστούν τις επιπτώσεις του…

Σύσσωμος ο ελεύθερος κόσμος καταδικάζει τις αιματηρές εχθροπραξίες που συνεχίζονται στην Ουκρανία

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Απειλείται η γεωπολιτική σταθερότητα και η ενεργειακή ισορροπία

 

• Σύσσωμος ο ελεύθερος κόσμος καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τις συνθήκες που έχει υπογράψει.
Αργά χθες βράδυ και ενώ η Ρωσική επίθεση εκδηλωνόταν σχεδόν σε όλη την Επικράτεια της Ουκρανίας και όχι μόνο στις δύο περιοχές που είχαν αυτοανακηρυχθεί «Λαϊκές Δημοκρατίες» και για λογαριασμό τους υποτίθεται έγινε η επέμβαση, η Ρωσική Κυβέρνηση δήλωσε πρόθυμη για διάλογο, που στην ουσία είναι πρόταση για άνευ όρων παράδοση της Ουκρανίας. Στην άκρως υπεροπτική συμπεριφορά της Ρωσικής ηγεσίας και προσωπικά του Πρόεδρου της Πούτιν συνέβαλε και η μηδενική σχεδόν αντίσταση που προέβαλλαν τα Ουκρανικά στρατεύματα.
Η χθεσινή νύχτα ήταν αγωνιώδης για τους κατοίκους της Ουκρανίας, με τις πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών και αμάχων να παραμένουν συγκεχυμένες.
Από χθες τα ξημερώματα και με την είδηση της εισβολής των Ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας, άρχισε να χτυπά «κόκκινο» η αγωνία και η ανησυχία σε όλο τον κόσμο για τις επιπτώσεις του Ρωσικο-Ουκρανικού πολέμου.

Βαρύ το τίμημα
Όλοι καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα: Αν και οι Ρώσοι θα υποστούν πρώτοι τις επιπτώσεις της πολεμοχαρούς πολιτικής του Πούτιν από τα μέτρα που άρχισαν να λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία κ.α., το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ για την παγκόσμια οικονομία. Ήδη χθες μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων εκτινάχτηκαν περαιτέρω οι τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ενέργεια και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει σε τι επίπεδα θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες και ενόσω οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον ενεργειακό τομέα αντιμετωπίζει η Ευρώπη που είναι άμεσα εξαρτημένη από το Ρώσικο Φυσικό αέριο. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στην έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), καταδίκασε απερίφραστα τη Ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, από την οποία, όπως είπε, απειλείται η γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη, αλλά και η διεθνής ενεργειακή ισορροπία.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στους ομογενείς που ζουν στην Ουκρανία και ειδικότερα στην περιοχή της Μαριούπολης (που ειρήσθω εν παρόδω στο παρελθόν επί πρυτανείας του αείμνηστου Δ. Γλάρου είχαν υπάρξει ανταλλαγές και συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), ενώ σημείωσε ότι η Κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται. Ανέφερε ότι έχει εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργάζονται σενάρια για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών ενέργειας.
Στους Έλληνες της Ουκρανίας αναφέρθηκε λίγο αργότερα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, λέγοντας ότι σε αυτούς είναι στραμμένο το βλέμμα της χώρας μας και ότι θα τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή.

Ενεργειακή κρίση
Η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια είναι η πιο άμεση επίπτωση που έχει η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Εάν συνεχιστεί για ημέρες η ανοδική τάση στις αγορές φυσικού αερίου και πετρελαίου, τότε θα εκτροχιαστούν οι προϋπολογισμοί κρατών και νοικοκυριών.
Ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει είναι η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων στον τομέα της Ενέργειας, την οποία συγκάλεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Εξασφαλισμένη  η επάρκεια, αλλά…
Σε πρώτο στάδιο, όπως είπε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με LNG και φυσικό αέριο από άλλες πηγές, κάτι που ναι μεν μπορεί να εξασφαλίσει επάρκεια, δεν αντιμετωπίζει όμως το υψηλό κόστος προμήθειας και διάθεσής του. «Το ενεργειακό πρόβλημα -σημείωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος- και η έκρηξη στις τιμές ενέργειας είναι πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κάτι που θα θέσει και ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες. Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων».

Ντόμινο ανατιμήσεων
Το ενεργειακό κόστος «τρομάζει» τους Έλληνες καταναλωτές καθώς προεξοφλούν ότι η πολυπόθητη μείωση των λογαριασμών που υπολόγιζαν να υπάρξει από τον επόμενο μήνα και με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, πάει… περίπατο ελέω Πούτιν. Ταυτόχρονα όμως διαβλέπουν και ένα «ντόμινο» αυξήσεων σε όλα τα καταναλωτικά είδη, που ήδη είναι εμφανείς από τις αρχές του χρόνου, αλλά αναμένεται να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες και ενόσω η Ουκρανική κρίση εξακολουθεί να μαίνεται.
Κάποιοι βέβαια ευελπιστούν ότι τυχόν άμεση επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ανεξάρτητα των όρων αυτής- που προεξοφλούνται ότι θα είναι ταπεινωτικοί για τους Ουκρανούς που θέλησαν να ενταχθούν στον ελεύθερο κόσμο – ίσως οδηγήσει σε σταδιακή εκτόνωση της αλματώδους αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου που συμπαρασύρει όλες τις μορφές ενέργειας.

Κυνικότητα Πούτιν
Πάντως ούτε η διεθνής κατακραυγή, ούτε και τα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας από Ευρώπη και Αμερική στάθηκαν ικανά – μέχρι χθες το βράδυ τουλάχιστον- να «πείσουν» τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν να βάλει τέλος στις αιματηρές εχθροπραξίες. Αντίθετα δια του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου εμφανίστηκε ακόμη πιο κυνικός.
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε ότι «η επιχείρηση έχει τους στόχους της που πρέπει να επιτευχθούν! Ο Πρόεδρος είπε ότι όλες οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και οι στόχοι θα επιτευχθούν». Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων και θα εμπλακεί μόνο «εάν η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να μιλήσει γι’ αυτό», δηλαδή επί της ουσίας να γίνει διαπραγμάτευση για τους όρους παράδοσης. Μεταξύ αυτών που θέτει η Ρωσική πλευρά είναι η εξασφάλιση της εγγύησης του «ουδέτερου» καθεστώτος και η υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφος της Ουκρανίας.

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση στη Βουλή για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας οφείλονται σε στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς καθώς και της έκρηξης / αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και των τιμών (CO2) στο Χρηματιστήριο ρύπων. Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν λανθασμένη την πολιτική πρόσδεσης στο φυσικό αέριο, ενώ σημειώνουν ότι η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στην ακρίβεια της χονδρικής τιμής ενέργειας, παραβλέποντας ότι το αντίστροφο συμβαίνει με την λιανική τιμή που ενδιαφέρει τους καταναλωτές. Επίσης ζητούν να πληροφορηθούν το σύνολο των οφειλών που έχουν προς ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ και ΟΤΑ οι ενεργειακές εταιρίες στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.