Top News Δελτίο Τύπου Κοινωνία

Το ψωμί ψωμάκι θα πούμε στην Χαλκιδική

Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για νοικοκυριά και μικρομεσαίους

Έρχεται νέα αύξηση στο ψωμί, «τσουρουφλίζουν» τα καύσιμα και η ενέργεια

• Στην Ουκρανία μαίνεται ο πόλεμος και στην Ευρώπη μαίνεται η ακρίβεια. Τα Ελληνικά νοικοκυριά διανύουν τη μεγαλύτερη περίοδο αβεβαιότητας των τελευταίων δεκαετιών καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τη χρονική διάρκεια της σύνθετης κρίσης που αφορά βασικά την ενέργεια, αλλά επεκτείνεται και σε άλλα βασικά προϊόντα και ειδικά στα πρώτης ανάγκης.
Αναμφισβήτητα το εντονότερο πρόβλημα υπάρχει με τις τιμές ενέργειας, με τα νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και με τα υγρά καύσιμα η τιμή των οποίων έχει εκτοξευθεί σε απίστευτα -μέχρι πριν λίγες ημέρες- ύψη. Το πετρέλαιο θέρμανσης ξέφυγε ακόμη και πάνω από το 1,60 ευρώ το λίτρο, ενώ εκείνη που «καίει» είναι η αμόλυβδη βενζίνη που σε αρκετά πρατήρια έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο.
Τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ το ένα μετά το άλλο παίρνουν την ανηφόρα, ενώ ζήτημα ημερών είναι η νέα αύξηση στο ψωμί.
Αύξηση που είναι αναπόφευκτη, καθώς από τη μία υπάρχει η μεγάλη επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους και από την άλλη η αύξηση των αλεύρων που συμπαρασύρονται από το γεγονός ότι το 35% περίπου εισάγεται από τις χώρες που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη. Συγκεκριμένα το 20% του μαλακού σιταριού εισάγεται από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το 5% από τη Μολδαβία.
Αυξήσεις ήδη έχουν γίνει στα γαλακτοκομικά, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες στο άμεσο μέλλον, τόσο για αυτά, όσο και για τα πτηνοτροφικά και εν γένει κτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς έχει εκτιναχθεί περαιτέρω το κόστος των ζωοτροφών, που φτάνουν και το 30%. Αυξήσεις καταγράφονται επίσης και στα λαχανικά, που έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
«Θύμα» των τρελών αυξήσεων πέφτει και το παραδοσιακό σουβλάκι, η τιμή του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 ευρώ, ενώ αναλογικά μεγάλη θα είναι και η αύξηση των άλλων ειδών του (με πίτα κλπ). Πολύ μεγάλες αυξήσεις αναμένονται και σε είδη που χρησιμοποιούν ηλιέλαιο και γενικά όσα είδη εισάγονταν από εμπόλεμες περιοχές.

Αποκλιμάκωση  του πετρελαίου
Προς το παρόν και εφόσον συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Στο «θολό» τοπίο των ημερών, χθες υπήρξε και μια αισιόδοξη είδηση που αφορά την πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου κάτω από 100 δολάρια το βαρέλι, που αν διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες, θα οδηγήσει σε μερική αποκλιμάκωση των τιμών στα πρατήρια.
Η μείωση της τιμής των υγρών καυσίμων, αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί έναν «πρόσθετο» πονοκέφαλο για την Κυβέρνηση (όχι μόνο την Ελληνική) καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ερχόμενη καλλιεργητική περίοδος και εάν παραμείνουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα οι τιμές, αρκετές καλλιέργειες θα καταστούν ασύμφορες, εκτινάσσοντας τις τιμές την περίοδο συγκομιδής, αλλά και προκαλώντας ελλείψεις που επίσης θα οδηγήσουν σε αυξήσεις. Πρόκειται για ένα «φαύλο κύκλο» που θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να λυθεί.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί κουπόνι για τα καύσιμα στους καταναλωτές, κάτι που δεν απέκλεισε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας «πως ούτε το κομμάτι των καυσίμων δεν θα μείνει εκτός από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης».

Αναμένονται ανακοινώσεις
Με την ακρίβεια να αποτελεί το υπ’ αριθμ. ένα πρόβλημα στην Ελληνική κοινωνία την τρέχουσα περίοδο, η Κυβέρνηση προετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων για ανακούφιση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. Τα μέτρα επεξεργάζεται ήδη το Κυβερνητικό επιτελείο και εκτός απροόπτου θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Στόχος, όπως είπε, είναι να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τις υπέρογκες αυξήσεις και τον πληθωρισμό που χτυπά την Ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν θα είναι οριζόντιες, θα εστιάζουν πρώτιστα σε όσους πολίτες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και σε όσους βρίσκονται στην παραγωγή.
Έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι δεν υπάρχουν απεριόριστες οικονομικές δυνατότητες και θα υπάρξει σεβασμός στη δημοσιονομική σταθερότητα. «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας απέναντι σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που δημιουργεί ο πόλεμος και οι συνέπειές του.
Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε την προσπάθεια εξαντλώντας κάθε διαθέσιμο μέτρο που μπορεί να αποδώσει πρωτίστως γιατί η κοινωνία χρειάζεται στήριξη, αλλά και γιατί αυτός ο δρόμος είναι που θα εμποδίσει το λαϊκισμό και τις δήθεν αντισυστημικές κορώνες να βρουν ξανά πρόσφορο έδαφος στον τόπο μας», κατέληξε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.