27 Ιανουαρίου, 2023
Top News Θεσσαλονίκη Κοινωνία

Θεσσαλονίκη-Γυμναστήρια: «Ανθυγιεινή η μάσκα την ώρα της γυμναστικής»-Βραχνάς τα αυστηρά μέτρα

Βαρυγκομούν τα γυμναστήρια της Θεσσαλονίκης προσπαθώντας να ορθοποδήσουν, εν μέσω του μεγάλου κύματος ακρίβειας που ταλανίζει όλη τη χώρα, αλλά και με τα αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού, που δυσκολεύουν πολλές φορές τη διαδικασία της άσκησης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Μολονότι τα προηγούμενα χρόνια η άνοιξη ήταν επικερδής εποχή καθώς όλοι κατέφευγαν στα γυμναστήρια για να φροντίσουν την υγεία αλλά και την εικόνα τους πριν το καλοκαίρι, πλέον η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.

«Η άνοιξη ήταν το 40% του ετήσιου τζίρου μας. Υπάρχει τρομερό πρόβλημα πλέον με τους λογαριασμούς και με τις υποχρεώσεις. Δυστυχώς είμαστε από τα πιο πληττόμενα επαγγέλματα της πανδημίας. Περιμέναμε να πάμε προς το τέλος της πανδημίας αλλά η συνδρομή μας “έγινε” ρεύμα και αέριο. Η ακρίβεια χτύπησε. Αιτία του κακού είναι πλέον κατά 40% η πανδημία και κατά 60% η κρίση. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έρχεται και να μην έχει να πει για το ρεύμα, για το αέριο, για το σούπερ μάρκετ και για την βενζίνη του. Όλα αυτά έχουν ανέβει ενώ οι μισθοί είναι σταθεροί. Είναι δύσκολο για όλους. Και ενώ έρχεται η άνοιξη το πρόβλημα της ενέργειας δεν μας αφήνει να γευτούμε αυτή τη χαρά», αναφέρει στο ThessToday.gr ο κ. γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, κ. Κώστας Κοπαρανίδης, κάνοντας λόγο για πτώση του τζίρου κατά 50%, συγκριτικά με την άνοιξη του 2019.

Δεν θα αυξηθεί η τιμή των συνδρομών στα γυμναστήρια

Ερωτηθείς σχετικά με το αν πρόκειται να δούμε αυξήσεις και στις τιμές των συνδρομών των γυμναστηρίων, ο ίδιος απάντησε πως δεν θα γίνουν, ωστόσο οι γυμναστηριούχοι ζητούν την άμεση, οικονομική ενίσχυση της πολιτείας ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Προσθέτοντας ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την αυστηρότητά της όσον αφορά τα μέτρα κατά της Covid-19 στα γυμναστήρια, τονίζοντας παράλληλα πως η μάσκα συγκεκριμένα την ώρα της άσκησης είναι ανθυγιεινή. Όπως επεσήμανε: «Αυτή τη στιγμή ο κόσμος πρέπει να κάνει γυμναστική με μάσκα όπου όλος ο πλανήτης ξέρει ότι είναι ανθυγιεινό να γυμνάζεσαι με μάσκα. Είναι ένας πνιγμός και είναι λάθος τη στιγμή που η κυψελίδα από τον πνεύμονα χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο. Δηλαδή οποιοδήποτε γιατρό και να ρωτήσετε θα σας πει ότι είναι λάθος. Θα σας πει φορέστε μάσκα αλλά όχι όταν γυμνάζεστε».

Άσκηση μετ’ εμποδίων – «Είναι πράγματα που κάποτε δεν μας απασχολούσαν καν»

Η γενικότερη εικόνα στα γυμναστήρια, συμπλήρωσε, είναι πολύ διαφορετική και θέτει εμπόδια σε όσους θέλουν να κάνουν τη γυμναστική τους. «Πρέπει να έχεις κάνει κράτηση, να κλείσεις το ραντεβού, το αγαπημένο σου μάθημα πιθανόν να είναι γεμάτο και να μη βρεις θέση, στα βάρη πρέπει να φοράς μάσκα. Με τον γυμναστή σου είσαι σε απόσταση. Από τους γνωστούς σου δεν βρίσκεις άτομα για να κάνετε παρέα τη γυμναστική. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Είναι κάποια πράγματα που κάποτε δεν μας απασχολούσαν καν. Όποτε ήθελες έκανες τη γυμναστική σου και όλα λειτουργούσαν άψογα».

Πόλεμος κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού και των παράνομων χώρων γυμναστικής – Δόθηκαν τα πρώτα πρόστιμα

Ο κ. Κοπαρανίδης επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αθέμιτο ανταγωνισμό, αφενός στους αμφιβόλου προέλευσης και κατάρτισης personal trainers που κάνουν γυμναστική στο σπίτι, και αφετέρου στα διάφορα ινστιτούτα, σχολές χορού, συλλόγους κ.λπ που παρέχουν υπηρεσίες γυμναστικής χωρίς να έχουν την απαραίτητη άδεια.

«Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός ακόμη κι απ’ το ίδιο το προσωπικό. Μπαίνει το γυμναστήριο σε αναστολή και ο άλλος παίρνει το δικό σου το πελατολόγιο και κάνει personal training σε σπίτια. Επίσης ο κάθε τυχάρπαστος γυμναστής βαφτίζεται personal. Είναι απίστευτο, είναι τρομερά άδικο και αντιεπαγγελματικό. Φυσικά δεν τηρείται κανένα μέτρο κατά του κορωνοϊού και κανένα μέτρο φορολογικό. Όταν εγώ περνάω δηλαδή έξι υπηρεσίες για να σας κάνω γυμναστική, για το πάτωμα, για το ύψος, για τον εξαερισμό, για τα υγειονομικά, για τον εξοπλισμό, δε γίνεται να γίνει το ίδιο πράγμα στο χαλί του σπιτιού σας ή σε έναν χώρο πάρκινγκ».

Μάλιστα υπάρχει κινητοποίηση από την πολιτεία ώστε να εντοπιστούν οι παράνομοι χώροι εκγύμνασης και να δοθούν πρόστιμα. «Ο σύλλογος έχει κάνει βήματα, σε συνεργασία με την αστυνομία, με την εφορία, με την περιφέρεια και με τις αντίστοιχες επιτροπές. Έχουν όλα δρομολογηθεί σύμφωνα με τη νόμιμη οδό και έχουν αρχίσει οι πρώτες καταγγελίες, οι πρώτοι έλεγχοι και τα πρόστιμα. Υπάρχει κινητοποίηση γιατί οι περισσότεροι χώροι που παρέχουν υπηρεσίες γυμναστικής δεν είναι γυμναστήρια. Είναι παράνομοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.