2 Ιουλίου, 2022
Top News Δελτίο Τύπου Θέμα Χαλκιδικής Κοινωνία Οικονομία

Τα μέτρα στήριξης δεν φτάνουν

Tα νοικοκυριά της Χαλκιδικής στα όρια τους από τις ανατιμήσεις!!!

Η ακρίβεια παίρνει την ανηφόρα

 

 Σε απόγνωση βρίσκονται ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που καλούνται να επιβιώσουν στο αβέβαιο περιβάλλον που δημιουργεί ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, με σημαντικές επιπτώσεις και στην οικονομία της χώρας! Όσο διαρκούν οι πολεμικές επιχειρήσεις, κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να φτάσει η κατάσταση με την ακρίβεια, αλλά και την επάρκεια διάφορων προϊόντων.
Οι τιμές στην Ελλάδα έχουν πάρει φωτιά μέσα σε λίγες μέρες, τόσο στην ενέργεια, όσο και σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, προκαλώντας ήδη ασφυξία στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς! Και μπορεί τα τελευταία 24ωρα να παρατηρείται μερική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών στα καύσιμα, η μείωση στην αντλία αργεί να φανεί, αλλά και πάλι εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να έχει πέσει κάθετα η κατανάλωση!
Την ίδια ώρα, ούτε ο καιρός στέκεται σύμμαχος των πολιτών, αφού στην Ελλάδα επικρατούν πολικές θερμοκρασίες για την εποχή (!) και η θέρμανση είναι ακόμη απαραίτητη για μεγάλο τμήμα της χώρας!
Αν και νωρίς ακόμη, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για την κίνηση το Πάσχα, καθώς με τα σημερινά δεδομένα, δύσκολα θα αποφασίσει κάποιος να επισκεφθεί την ύπαιθρο ή τα νησιά, παρόλο που έχουν ήδη δώσει το «πράσινο φως» οι λοιμωξιολόγοι. Πέρυσι ο κορωνοϊός κράτησε τους πολίτες μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες, φέτος η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, με αποκορύφωμα τα μεταφορικά, φαίνεται πως θα είναι η αιτία για περιορισμένες μετακινήσεις το Πάσχα.
Στο «κόκκινο» η αβεβαιότητα!
Η αβεβαιότητα στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει χτυπήσει «κόκκινο»! Η αγορά βασικών προϊόντων γίνεται πλέον με το… σταγονόμετρο, αφού μέρα με τη μέρα οι τιμές «τσιμπάνε» προς τα πάνω, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να βάζουν «κόφτη» στα ψώνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο της αγοράς. Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα έχει «παγώσει», αφού το όποιο διαθέσιμο εισόδημα δεν φτάνει πλέον ούτε για τις βασικές ανάγκες (τρόφιμα, λογαριασμοί, θέρμανση, βενζίνη).
Δεν υπάρχει σήμερα πιο αγχωτική διαδικασία από την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, στο μανάβη ή στο φούρνο, με τους καταναλωτές να προχωρούν σε ευρεία έρευνα αγοράς πριν ψωνίσουν, προκειμένου να πετύχουν καλύτερες τιμές μέσα από ειδικές προσφορές.
Μέρα με τη μέρα…
Κάποια προϊόντα όμως που επηρεάζονται άμεσα από το ουκρανικό, όπως, ηλιέλαιο, αλεύρι και ζάχαρη, ακριβαίνουν μέρα με τη μέρα. Ειδικά το ηλιέλαιο και στη χώρα μας τείνει να γίνει είδος… προς εξαφάνιση, με πολλούς επαγγελματίες εστίασης και στα Γιάννενα να ανησυχούν για το πού θα φθάσει αυτή η κατάσταση. Δεν είναι μόνο ότι ακριβαίνει, πλέον οι προμηθευτές το δίνουν με… δελτίο στα καταστήματα.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο Πρόεδρος των μικρών και μεσαίων σούπερ μάρκετ, Γιάννης Πηλίδης, «τα αποτελέσματα ενός πολέμου στα ράφια των σούπερ μάρκετ έρχονται έπειτα από 20 ημέρες καθώς υπάρχουν και αποθέματα. Όταν τελειώνουν τα παλαιότερα αποθέματα, έρχονται οι καινούριες εισαγωγές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση στο ηλιέλαιο είναι τρομακτική, καθώς τα 5 λίτρα πωλούνταν στα 8,20 ευρώ και τώρα έχει φτάσει στα 11-11,5 ευρώ και η καινούρια αγορά από προμηθευτές θα είναι στα 15 ευρώ.
Το αλεύρι, το no name, που εισάγουμε κυρίως από Βουλγαρία έχει ανέβει περίπου 15% και των επώνυμων εταιριών έχει ανέβει 30%.
Η τιμή της ζάχαρης έχει αυξηθεί κατά 10%. Σε αυτά τα τρία προϊόντα, όπως ανέφερε, οι τιμές αλλάζουν καθημερινά.
Πάντως σε δηλώσεις του ο αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης ανέφερε ότι «υπάρχει επάρκεια αγαθών. Κανένας από τους συμπολίτες μας δεν χρειάζεται να αγοράζει πέραν από τα απαραίτητα. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα και θα παραμείνουν. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και καμία έλλειψη».
Καλά τα μέτρα, αλλά δεν αρκούν!
Αναμφίβολα τα νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις (επιταγή ακρίβειας σε ευάλωτα νοικοκυριά, επιταγή καυσίμων, επιδότηση ρεύματος – φυσικού αερίου), που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του υψηλού ενεργειακού κόστους, θα τους δώσουν μια μικρή ανάσα, δεν είναι όμως αρκετά, όπως υποστηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ, για να δημιουργήσουν το ισχυρό ανάχωμα που οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στην καταιγίδα των ανατιμήσεων. Γι’ αυτό και η Συνομοσπονδία ζητά:
-Πλήρη κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
– Πλαφόν στις τιμές ενέργειας και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
– Μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και σε όλα τα τρόφιμα, με εξαίρεση τα είδη πολυτελείας.
– Αύξηση του μέρους των ενισχύσεων που αναλογεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, από το σύνολο των επιδοτήσεων.
-Έλεγχο της αγοράς σε όλη την κλίμακα (και όχι μόνο στο εμπόριο) για να εξακριβωθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να βεβαιωθεί κατά πόσο υπάρχουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.
-Μετατροπή των Επιστρεπτέων σε Μη Επιστρεπτέες Προκαταβολές για το σύνολο των οφειλών. Η περαιτέρω αύξηση της περιόδου αποπληρωμής (από 60 σε 96 δόσεις) αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά δεν το επιλύει. Απλώς για μια ακόμη φορά το μεταθέτει.
– Πάγωμα των οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Καθησυχαστικός ο  Υπ. Οικονομικών
Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η ακρίβεια προκαλεί ανησυχία στα νοικοκυριά, ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας χθες το πρωί στο OPEN τόνισε ότι η ελληνική οικονομία θα αντέξει. «Βοηθάμε όσο μπορούμε…», ανέφερε ο υπουργός και έκανε γνωστό ότι αρχές Απριλίου θ’ ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των δηλώσεων για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που είναι δικαιούχοι της επιδότησης καυσίμων.
Αναφερόμενος στην Ουκρανική κρίση υποστήριξε πως «σήμερα πράγματι έχουμε μια νέα εξωγενή κρίση που δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει και πως θα εξελιχθεί, όμως έχουμε ταμειακά αποθέματα 40 δισ. ευρώ, τα οποία με διορατικότητα έχουμε διαχειριστεί καλά ώστε να ανταπεξέλθουμε στις αναταράξεις των διεθνών αγορών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.