11 Αυγούστου, 2022
Δελτίο Τύπου Οικονομία

Τα φαινόμενα κερδοσκοπίας απαιτούν αυξημένη εγρήγορση

Στην ανεξέλεγκτη ανοδική πορεία των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων αναφέρεται ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κρούοντας «καμπανάκι» προς πάσα κατεύθυνση για την ασφυκτική πίεση που ασκεί στα ατομικά και οικογενειακά εισοδήματα η δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα φαινόμενα κερδοσκοπίας.
Ήδη όπως έχει γίνει γνωστό η Κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων για την στήριξη των πολιτών που έχουν γονατίσει από την ακρίβεια.

Σε μία συνεχή δοκιμασία
Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Λευτ. Ζαγορίτης, αναφέρει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του: «Η πανδημική κρίση του κορωνοϊού, που συνεχίζεται αλλά και ο διεξαγόμενος, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πόλεμος που έχει εκτοξεύσει τις τιμές στην ενέργεια, τα καύσιμα και άλλα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες της καθημερινότητας σε άνευ προηγουμένου επίπεδα, θέτουν σε μία συνεχή δοκιμασία ανυπολόγιστων προεκτάσεων τις αντοχές και τα όρια της κοινωνικής και της οικονομικής ζωής των καταναλωτών».
Γι’ αυτό και ζητά η Πολιτεία να δείξει σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρά αντανακλαστικά, να θέσει όρια και να καταπολεμήσει τα κερδοσκοπικά φαινόμενα, που παρατηρούνται, επιδοτώντας κρίσιμους τομείς της αγοράς και χαμηλά εισοδήματα, που πλήττονται περισσότερο από τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

Ανεξέλεγκτη πορεία…
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Ανεξάρτητη Αρχή «η ενέργεια και τα καύσιμα, τα δύο περισσότερο επηρεαζόμενα βασικά αγαθά της καθημερινότητας του καταναλωτή αλλά και των επιχειρήσεων, ακολουθούν μια ανεξέλεγκτη ανοδική πορεία που στο πέρασμά της συμπαρασύρει το κόστος πλειάδας άλλων αγαθών και πιέζει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η εμφάνιση φαινομένων κερδοσκοπίας και αδιαφανών πρακτικών επιτάσσει την αυξημένη εγρήγορση και τον έλεγχο της τήρησης της νομοθεσίας από τους αρμόδιους θεσμούς της Πολιτείας και τις Ανεξάρτητες Αρχές. Η τήρηση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας των βασικών αρχών τιμολόγησης του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, επιβάλλεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Τα τιμολόγια βεβαίως πρέπει να αντανακλούν το πραγματικό κόστος προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.