2 Ιουλίου, 2022
Δελτίο Τύπου Θεσσαλονίκη

Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας: «Χρέος μου να θυμόμαστε τη μέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος»

«Η διαδρομή ήταν περίπου δύο εβδομάδες. Το χειρότερο από όλα, η δίψα. Τα παιδιά κλαίνε, οι γυναίκες κυριεύονται από υστερία. Είχαμε έναν νεκρό μαζί μας. Του βάλαμε τον έναν πάνω στον άλλον. Ζούσαμε σε μια νάρκη».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Με τα λόγια του Α15429, του Ζακ Μεναχέμ, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Ισραηλινής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ. «Χωρίς να μας δώσουν φαγητό ή νερό, χωρίς κουβέρτες και χωρίς αέρα μπήκαμε πολύ περισσότεροι από όσους χωρούσαμε σε βαγόνια που παλιά μετέφεραν άλογα».

Ο πρόεδρος διερωτήθηκε τον λόγο που βρισκόμαστε σήμερα εδώ απαντώντας πώς είναι το χρέος του να θυμόμαστε πως δεν περιορίζεται σε μία ημέρα. «Όπως γίνεται εννέα χρόνια τώρα οι Θεσσαλονικείς είναι εδώ και φέρνουν μαζί τους τα παιδιά τους που πρέπει να ξέρουν πως ο,τι έγινε τότε ήταν έργο ανθρώπων», σημείωσε, ενώ τόνισε πως το ολοκαύτωμα δομήθηκε πάνω σε λέξεις όπως συναίνεση, συνεργασία, σιωπή.

«Περπατάμε μαζί κάθε χρόνο καθώς πρέπει να θυμόμαστε ότι η απώλεια για εμάς τους απογόνους των επιζώντων δεν χρήζει επετειακών υπομνήσεων. Το πάρκο μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας, το μουσείο Ολοκαυτώματος θα είναι δύο σημεία αναφοράς για την πόλη για να μην ξεχάσει κανείς», πρόσθεσε.

«Θεωρούμε χρέος μας να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, πρώτοι εμείς γνωρίζουμε την ανάγκη».

Δείτε φωτογραφίες:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.