18 Απριλίου, 2024
Δελτίο Τύπου

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην Πορεία Μνήμης

20/03/2022

 

«Σήμερα, όλοι μαζί δίνουμε ένα δυνατό ‘παρών’, ένα ‘παρών’ μνήμης, αλλά και ουσίας. Σήμερα κάνουμε μία πορεία που ξεκινάει από το παρελθόν, όμως τα βήματά της εκτείνονται στο μέλλον. Σήμερα στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση το ισχυρό μήνυμα: ότι μαζί, ενωμένοι όσο ποτέ, υψώνουμε ένα αδιαπέραστο τείχος απέναντι στην επανάληψη οποιασδήποτε θηριωδίας, απέναντι στους θιασώτες του μίσους και της βίας, απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Και την ίδια στιγμή χτίζουμε μία μεγάλη γέφυρα, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, για να σταθούμε δίπλα σε εκείνους που δοκιμάζονται σκληρά, στους συνανθρώπους μας, που τόσο άδικα και τόσο απροκάλυπτα δέχονται επίθεση».

Αυτό το κεντρικό μήνυμα έστειλε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στον χαιρετισμό του στην κεντρική εκδήλωση για την «Πορεία Μνήμης – Ποτέ Ξανά. 73 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπιρκενάου».

Αυτό, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, είναι και το μήνυμα που στέλνει όχι μόνο η Κεντρική Μακεδονία, αλλά όλες οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης, σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

«Αυτό είναι το ισχυρό μήνυμα πρέπει να μεταδώσουμε στις νέες γενιές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η αντιμετώπιση της βίας και του μίσους, μάς αφορά ακόμη κι όταν δεν στρέφονται απευθείας εναντίον μας. Σας διαβεβαιώνω, για ακόμα μία φορά ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που κρατούν ζωντανή τη μνήμη, που αναδεικνύουν την Ιστορία αυτού του τόπου. Το Πάρκο Μνήμης που θα δημιουργηθεί στην πλατεία Ελευθερίας, αλλά και το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, που θα συγχρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα αποτελούν ζωντανό μάθημα της Ιστορίας του τόπου μας και του Εβραϊκού Ελληνισμού, αλλά και καθημερινή υπενθύμιση του καθήκοντος μας να μην ξεχνάμε, να μην αδιαφορούμε, να μην κλείνουμε τα μάτια, να μην σιωπούμε. Να στεκόμαστε με θάρρος απέναντι στο ‘τέρας’ της μισαλλοδοξίας, λέγοντας καθαρά και δυνατά: ‘Ποτέ ξανά’», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε μάλιστα τη Θεσσαλονίκη ως την «πλέον μαρτυρική πόλη της Ευρώπης, αναλογικά με τον πληθυσμό της». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Στις 15 Μαρτίου 1943, στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το πρώτο τρένο της φρίκης για το Άουσβιτς, με 2.800 συμπατριώτες μας εβραϊκής καταγωγής στοιβαγμένους σε μια πορεία θανάτου, χωρίς επιστροφή. Συνολικά 50.000 Εβραίοι συμπολίτες μας εστάλησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αποτελώντας τα αθώα θύματα ενός απάνθρωπου εγκλήματος, που σφράγισε ανεξίτηλα τη Θεσσαλονίκη, την πλέον μαρτυρική πόλη της Ευρώπης, αναλογικά με τον πληθυσμό της».

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.