Δελτίο Τύπου

Ο Α. Τζιτζικώστας στα έργα ανάπλασης των εργατικών κατοικιών της Δαβάκη και του 4ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων

31/03/2022

 

Σε φάση ολοκλήρωσης μπαίνει μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις αστικής αναγέννησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην περιοχή των εργατικών κατοικιών του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για την περιοχή των εργατικών κατοικιών Δαβάκη – Παπαφλέσσα – Γευγελή – Ν. Πλαστήρα, την οποία επισκέφτηκαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, συνοδευόμενοι από την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Καθαριότητας, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Βασίλη Μανωλόπουλο.

Επίσης επισκέφτηκαν ακόμη ένα έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στους Αμπελόκηπους και αφορά στην ανάπλαση της αυλής του 4ου Γυμνασίου.

Εργατικές κατοικίες

Στην περιοχή των εργατικών κατοικιών, που είναι συνολικής έκτασης 37 στρεμμάτων, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί μια συνολική παρέμβαση ανάπλασης και αναβάθμισης του χώρου, με ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους άνω των 2 εκ. ευρώ.

Η ανάπλαση και αναβάθμιση των εργατικών κατοικιών Δαβάκη – Παπαφλέσσα – Γευγελή – Ν. Πλαστήρα περιλαμβάνει:

-Την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής με την βελτίωση του πρασίνου και των φυτεύσεων γενικότερα (θάμνοι, δέντρα, φυσικός χλοοτάπητας).

-Την ενίσχυση της διαπερατότητας των εδαφών με την αύξηση των ημι-διαπερατών ή πλήρως διαπερατών επιφανειών κατά τρόπο που θα βελτιωθούν οι ικανότητες ανάπτυξης βλάστησης, απορρόφησης των υδάτων και θα μειωθεί (με την χρήση φυσικών υλικών) η απορρόφηση θερμότητας.

-Τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και των ατόμων με αναπηρία μέσω της κατάλληλης διαμόρφωσης των πεζοδρομίων για την ασφαλή και πλήρη προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στην περιοχή παρέμβασης (έργου).

-Την οργάνωση των θέσεων στάθμευσης και τη διευκόλυνση της κίνησης των αυτοκινήτων.

-Την εγκατάσταση του απαραίτητου αστικού εξοπλισμού.

-Τη διαμόρφωση μονοπατιών και πεζοπορικών διαδρομών με νέες δαπεδοστρώσεις εντός της περιοχής αναβάθμισης.

-Την εγκατάσταση φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

-Tη διαμόρφωση θέσεων ξεκούρασης με την τοποθέτηση νέων καθιστικών.

4ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων

Στο 4ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για τη βελτίωση του αύλειου χώρου του σχολείου, προκειμένου να καταστεί προσβάσιμη σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, να βελτιωθούν οι υφιστάμενες υποδομές ως προς τις δυνατότητες άθλησης των μαθητών και να ενισχυθεί ο θεσμός του «ανοικτού σχολείου», αξιοποιώντας τις σχολικές εγκαταστάσεις.

Στο πλαίσιο του έργου κατασκευάζονται ράμπες με κατάλληλες κλίσεις σε όλη την αυλή, εγκαθίσταται ανελκυστήρας για άτομα με αναπηρίες και γίνονται παρεμβάσεις προσβασιμότητας ώστε όλοι οι χώροι του 4ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων να είναι προσβάσιμοι και φιλικοί, συμβάλλοντας στην κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία.

Επίσης, στο πλαίσιο της παρέμβασης βελτιώνεται ο υπαίθριος αθλητικός εξοπλισμός του σχολείου με τη δημιουργία πολυγηπέδου, κατάλληλου για μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ και χάντμπολ, με εγκατάσταση των κατάλληλων εστιών, καθώς και κατάλληλη ελαστική επίστρωση του χώρου του γηπέδου, προκειμένου να αποφευχθούν, κατά το δυνατόν, τυχόν τραυματισμοί των παιδιών από πτώση.

Δηλώσεις

Μετά το πέρας της επίσκεψης στις εργατικές κατοικίες και στο σχολείο ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: “Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων στους Δήμους της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο τα αστικά κέντρα της περιοχής να γίνουν πιο βιώσιμα, πιο ανθρώπινα, πιο σύγχρονα για όλους τους συμπολίτες μας. Στην περιοχή των εργατικών κατοικιών του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης υλοποιούμε ένα έργο πνοής, ένα έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής, που είναι πάνω από 25.000. Αναβαθμίζουμε έναν χώρο, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών δεν θα θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν. Ο δημόσιος χώρος και το πράσινο είναι στον πυρήνα της παρέμβασής μας, με στόχο η περιοχή των εργατικών κατοικιών και τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα να ζουν σε καλύτερες συνθήκες, αλλά και να εξυπηρετούνται στην καθημερινότητά τους ακόμα περισσότερο. Ανάλογης σπουδαιότητας είναι και το δεύτερο έργο που χρηματοδοτούμε στο 4ο Γυμνάσιο των Αμπελοκήπων, όπου η παρέμβαση δεν αφορά απλώς στη βελτίωση των συνθηκών προαυλισμού των μαθητών, αλλά στην κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών με αναπηρίες, αποτρέποντας συνθήκες αποκλεισμού και περιθωριοποίησης. Οι αστικές αναπλάσεις για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι έργα βιτρίνας, αλλά παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, παρεμβάσεις για να γίνουν οι οικισμοί μας πιο σύγχρονοι, βιώσιμοι και ανθρώπινοι”.

Ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε ότι “η παρέμβαση που υλοποιούμε Περιφέρεια και Δήμος στην περιοχή των εργατικών κατοικιών είναι από τις σημαντικότερες στη Θεσσαλονίκη. Μια περιοχή 37 στρεμμάτων πλέον θα αποτελεί έναν πυρήνα αστικού πρασίνου, τον οποίο θα χαίρονται χιλιάδες συμπολίτες μας. Το έργο έχει μπει σε φάση ολοκλήρωσης και η περιοχή αναβαθμίζεται ουσιαστικά, αποκτώντας μάλιστα υποδομές, που έλλειπαν επί χρόνια. Σε ό,τι αφορά στον αύλειο χώρο του 4ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων γίνεται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, προκειμένου αφενός να αυξήσουμε τη συμμετοχή των παιδιών με αναπηρίες στις καθημερινές δραστηριότητες του σχολείου και να μη νιώθουν περιθωριοποιημένα, αφετέρου να δημιουργήσουμε καλύτερους και ασφαλέστερους χώρους άθλησης για όλους τους μαθητές, αλλά και τους πολίτες, σε ένα σχολείο, που λόγω των υψομετρικών διαφορών τα προβλήματα ήταν πολλά και οι μετακινήσεις των παιδιών με αναπηρία εξαιρετικά δύσκολες. Η καινούργια αυλή του σχολείου θα είναι έτοιμη για την επόμενη σχολική χρονιά. Πρόκειται για δυο έργα με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα, με μεγάλη συνεισφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των δημοτών μας”.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.