29 Ιανουαρίου, 2023
Δελτίο Τύπου Θέμα Χαλκιδικής Οικονομία

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ενώ οι πολεοδομίες αδυνατούν ήδη να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους…

Η μεγάλη ζήτηση ανέβασε τις τιμές πώλησης και μίσθωσης Αβεβαιότητα στον κλάδο από τον πληθωρισμό και την παγκόσμια κρίση • Προτεραιότητα στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

 

Η οικονομική κρίση αρχικά και τα τελευταία δύο χρόνια η πανδημία του κορωνοϊού, είχαν πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις αυτές θα εξακολουθούν να επηρεάζουν τον κλάδο και τα επόμενα χρόνια, επιβαρυνόμενες και από τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Η οικοδομή κατά τα χρόνια της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης είχε ουσιαστικά «παγώσει». Σταδιακά από πέρυσι άρχισε και πάλι να κινείται, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τις νέες κατασκευές στην Χαλκιδική. Αυτή είναι η θετική όψη, η οποία συνδυάζεται και με την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και του κύκλου εργασιών πολλών επιχειρήσεων, που έχουν έμμεση σχέση με την οικοδομική δραστηριότητα.
Η αρνητική, έχει να κάνει με την αύξηση των τιμών των ακινήτων, η οποία δυστυχώς θα συνεχιστεί περαιτέρω μετά τις μεγάλες ανατιμήσεις των πρώτων υλών που πυροδότησαν η πρόσφατη ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που πραγματοποίησε το Pricefox το τελευταίο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, η αύξηση τιμών πώλησης στην Ήπειρο άγγιξε το 2,54% και έπονται βέβαια νέες αυξήσεις καθώς τα οικοδομικά υλικά έχουν πάρει για καλά την ανηφόρα.
Η γενική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στρέφει πολύ κόσμο αντί της αγοράς κατοικίας σε μίσθωση, που με τη σειρά της ωθεί προς τα πάνω τα ενοίκια. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι τιμές των ακινήτων προς ενοικίαση στο παραπάνω χρονικό διάστημα αυξήθηκαν κατά 8,63%!
Παρά ταύτα ένας αριθμός νοικοκυριών, μην αντέχοντας το κόστος των ενοικίων -σε συνδυασμό και με τις μηδενικές αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων- θεωρείται βέβαιο ότι μεσοπρόθεσμα θα στραφεί στην αγορά νέας κατοικίας.
Εάν δεν είχε μεσολαβήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που προκαλεί μεγάλες αυξήσεις και σε πολλά οικοδομικά υλικά, οι εκτιμήσεις των ειδικών και γενικά του τεχνικού κόσμου είναι ότι αυτή η τάση θα είχε γίνει εμφανής στο αμέσως επόμενο διάστημα, ωθώντας σε έκρηξη την οικοδομική δραστηριότητα στις μεγάλες κυρίως πόλεις της χώρας και ειδικότερα της Ηπείρου, ως επίσης και σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.
Όμως ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του «φρενάρουν» τις επενδυτικές πρωτοβουλίες για νέες κατασκευές και τελικά ένα μεγάλο μέρος της οικοδομικής δραστηριότητας την τρέχουσα περιόδου θα στραφεί στην ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων οικοδομών (Εξοικονομώ κατ΄ οίκον), με δεδομένα δύο πράγματα: Αφενός τη μείωση του ενεργειακού κόστους που έχει καταστεί μονόδρομος πλέον μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και αφετέρου την έγκαιρη προσαρμογή των ακινήτων στα κριτήρια που έχει θέσει η Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή (πράσινη προσαρμογή).

«Χάος» στις πολεοδομίες
Η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας- που όπως προαναφέραμε συνδέεται με πολλούς κλάδους της τοπικής οικονομίας -είτε αυτή αφορά νέες κατασκευές, είτε ανακαινίσεις κλπ.- είναι πολύ πιθανό να «φρενάρει» εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στις πολεοδομίες, οι οποίες ελλείψει προσωπικού αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που υπάρχουν.

Τι λέει η έρευνα
Η έρευνα του Pricefox για τις πωλήσεις ακινήτων στην Χαλκιδική σημειώνει τα εξής: Η αύξηση των τιμών πώλησης ακινήτων μέσα σε έναν χρόνο στην Χαλκιδική ανάμεσα στο 4ο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021 αγγίζει το 2.54%. Ανάλογα με τον νομό παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις. Οι τιμές μεταβάλλονται ανάλογα με την ειδικότερη τοποθεσία, αν είναι κοντά σε ΜΜΜ, αν είναι ανακαινισμένο ή ακόμα και αν έχει αυτόνομη θέρμανση.

Τα ενοίκια
Οι τιμές των ακινήτων προς ενοικίαση -αναφέρεται στην έρευνα- έχουν καταγράψει εκρηκτική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Oι ανοδικές τάσεις στις τιμές μίσθωσης ακινήτων από το 4ο τρίμηνο του 2020 έως το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 8.63% στην Χαλκιδική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.