10 Αυγούστου, 2022
Top News Δελτίο Τύπου Θέμα Χαλκιδικής

«Μαύρος χρυσός» η βενζίνη με τη μέση τιμή στα 2 ευρώ

Νέα κούρσα ανόδου αναμένεται αυτή την εβδομάδα στα καύσιμα

Αλλεπάλληλες αυξομειώσεις παρατηρούνται στις τιμές των καυσίμων, με το μέσο όρο της αμόλυβδης στα 2 ευρώ για τη Χαλκιδική, ενώ εκφράζονται φόβοι για νέες ανατιμήσεις αυτήν την εβδομάδα.

Με την τιμή του βαρελιού να ακολουθεί ανοδική πορεία, φθάνοντας τα 119 δολάρια, η προσοχή και το ενδιαφέρον των καταναλωτών στρέφεται στην επιδότηση για ΙΧ, και τη σχετική πλατφόρμα, η οποία ανοίγει στις 10 Απριλίου.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, το ποσό της επιδότησης για τα ΙΧ ανέρχεται στα 40 ευρώ για την ηπειρωτική Χαλκιδική και 50 ευρώ για τα νησιά. Το αντίστοιχο ποσό της επιδότησης για τα μηχανάκια ανέρχεται στα 30 ευρώ, τόσο για την χερσαία, όσο και τη νησιωτική Αμουλιανή.

Με αντικρουόμενες απόψεις και την πεποίθηση ότι το ποσό της επιδότησης δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών, με δεδομένο το υψηλό κόστος διαβίωσης, η τοπική αγορά βρίσκεται σε καθεστώς ασφυξίας, περιμένοντας μια ανάσα για να καταφέρει να επιβιώσει.

«Το ποσό της επιδότησης καλύπτει τρεις μήνες. Οι πελάτες μας ρωτούν πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για να πάρουν το επίδομα και όπως αναφέρουν, είναι πενιχρό και δεν ικανοποιεί κανένα» επισημαίνει στην  Χαλκιδική πρατηριούχος.

Με τις πωλήσεις των πρατηρίων να συρρικνώνονται διαρκώς, λόγω των υψηλών τιμών σε καύσιμα και ενέργεια και του αυξημένου κόστους μετακίνησης, πρατηριούχος της περιοχής επισημαίνει ότι «η κίνηση που παρατηρείται λόγω του τριημέρου, είναι κατώτερη των προσδοκιών μας. Παίζουν ρόλο οι αυξήσεις στο κόστος μετακίνησης, στο κόστος διαβίωσης, και φυσικά η ψυχολογία. Η κατάσταση απέτρεψε τον κόσμο να βγει».

Οδυνηρή χαρακτηρίζει, παράλληλα, την κατάσταση που βιώνουν οι πρατηριούχοι, ενώ τονίζει ότι «οι πωλήσεις συρρικνώνονται μέρα με τη μέρα. Δεν υπάρχει ρευστότητα, είναι μειωμένη η αγοραστική δύναμη και το μέλλον είναι αβέβαιο». Με το αίτημα για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα να παραμένει, πρατηριούχος  επισημαίνει ότι «δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση και τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους επαγγελματίες αλλά και τους καταναλωτές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.