2 Δεκεμβρίου, 2023
Δελτίο Τύπου Κοινωνία Υγεία

Η Όμικρον2 «φουντώνει» τα κρούσματα κορωνοϊού

«Φούντωσε» και δε λέει να «πέσει» η πανδημία του κορωνοϊού, χωρίς προς το παρόν να είναι ανησυχητική η κατάσταση στα νοσοκομεία. Για άλλη μια ημέρα τα κρούσματα ξεπέρασαν το «φράγμα» των 20.000, επιβεβαιώνοντας την αντιστροφή της τάσης αποκλιμάκωσης που υπήρχε προ της αποκριάτικης περιόδου.
Ένα άλλο στοιχείο που παρατηρείται με μεγάλη προσοχή είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας, το Rt που για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται στο 1.04, που επιβεβαιώνει την πολλαπλασιαστική μεταδοτική τάση.

Οι αιτίες
Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι βασικοί λόγοι της νέας έξαρσης κρουσμάτων είναι η χαλάρωση των μέτρων, στην οποία συνέβαλε και η κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η σταδιακή επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον2, η οποία έχει μεγαλύτερη κατά 30% μεταδοτικότητα. Αρκετοί επιστήμονες- με δεδομένη την έξαρση που παρατηρείται σε πολλές χώρες- δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο για την έλευση του 5ου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ήδη ξεκίνησε η συζήτηση για την 4η δόση εμβολίου. Η κατάσταση που δημιουργείται έχει οδηγήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιήσει ότι η πανδημία δεν έχει φθάσει στο τέλος της.
Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, προκύπτει η μεγάλη διασπορά στις μικρές ηλικίες. Συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 35.275, αποτελώντας το 27% (-10% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Pfizer μόνο  στο Εμβολιαστικό
Εν τω μεταξύ από τις 28 Μαρτίου σταματούν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της εμβόλιο Pfizer στο Πανεπιστημιακό αλλά και στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα. Όλες οι εμβολιαστικές γραμμές για το συγκεκριμένο εμβόλιο μεταφέρονται στο Mega εμβολιαστικό. Από τις 21 Μαρτίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δίνεται η δυνατότητα για ραντεβού στα δύο νοσοκομεία, ενώ ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί μετά τις 28 Μαρτίου στα νοσοκομεία θα μεταφερθούν στο Εμβολιαστικό Κέντρο. Στα δύο νοσοκομεία θα διατηρηθούν οι παιδιατρικές εμβολιαστικές γραμμές όπως και οι γραμμές της Johnson.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.