4 Ιουλίου, 2022
Top News Άρθρα Θέμα Χαλκιδικής Κοινωνία Χαλκιδική

ΧΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ…

Εκτός από ηλεκτρικό και καύσιμα, ο πόλεμος οδηγεί τώρα στα ύψη και βασικά είδη τροφίμων…

Ανησυχία στα νοικοκυριά, προβληματισμός στις επιχειρήσεις…

 

• Προβληματισμός και έντονη ανησυχία επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, λόγω των απρόβλεπτων συνεπειών που θα έχει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος.

Εκτός από την ανθρωπιστική κρίση που αποτελεί γροθιά στο στομάχι για όλο το δυτικό κόσμο, με την Ελλάδα μάλιστα να μετρά ήδη δέκα νεκρούς αμάχους ομογενείς, το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας.
Τα περιθώρια στη χώρα μας είναι πολύ στενά, καθώς οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα, έχουν ήδη δημιουργήσει κλίμα ασφυξίας, αφού την ανηφόρα έχουν πάρει τελευταία και οι τιμές πολλών προϊόντων.
Καμπανάκι!
Τώρα έρχεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία, κρούοντας το καμπανάκι στο οικονομικό επιτελείο της χώρας που φοβάται για αύξηση του πληθωρισμού και κατ’ επέκταση περαιτέρω πίεση σε προϊόντα και υπηρεσίες. Το κλίμα, μετά από δυο χρόνια πανδημίας, είναι πολύ βαρύ, με τα εισοδήματα των καταναλωτών να μην φτάνουν πλέον ούτε για τις βασικές υποχρεώσεις. Μάλιστα διάχυτος είναι πια ο φόβος ότι αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί νέα γενιά χρεών προς Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία ή Τράπεζες, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να προτεραιοποιήσουν τις ανάγκες που θα πρέπει να καλύψουν. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα δεν θα περισσεύει τίποτα για την κάλυψη μιας σειράς άλλων υποχρεώσεων, όπως δόσεις, ρυθμίσεις κ.α.
Ράλι ανατιμήσεων
Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται φυσικά τα καύσιμα και η ηλεκτρική ενέργεια, που εδώ και καιρό έχουν μετατραπεί σε… είδος πολυτελείας, ενώ η ανοδική τους πορεία προκαλεί ντόμινο αυξήσεων σε μια σειρά βασικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το… ράλι των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, χωρίς ακόμη να διαφαίνεται στον ορίζοντα πότε και εάν θα υπάρξει αποκλιμάκωση.
Οι καταναλωτές βλέποντας πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ευρώπη και ακούγοντας τις σειρήνες των διεθνών αγορών, προσπαθούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Ήδη αυτό φάνηκε από το προηγούμενο διάστημα, καθώς έχουν περιορίσει σημαντικά τις αγορές τους, φοβούμενοι τι θα τους ξημερώσει η επόμενη μέρα.
Ωστόσο, τα τύμπανα του πολέμου, οδήγησαν αρκετούς καταναλωτές στην προμήθεια κάποιων επιπλέον αγορών σε προϊόντα μακράς διάρκειας, υπό τον φόβο κυρίως των επικείμενων ανατιμήσεων. Όπως και να’ χει θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και να προχωρούν σε ενδελεχή έρευνα πριν αγοράσουν. Γιατί σε περιόδους αναταράξεων, όπως η τωρινή, καραδοκούν οι καιροσκόποι που στο όνομα της διεθνούς ακρίβειας, προχωρούν σε υπέρογκες ανατιμήσεις!
Υπενθυμίζεται ότι στην ηλεκτρονική εφαρμογή e-katanalotis.gov.gr οι πολίτες μπορούν να βρουν και να συγκρίνουν τιμές προϊόντων της αγοράς.
Ενεργειακή επάρκεια…
Εκτός όμως από τις υπέρογκες αυξήσεις, φόβος υπάρχει και για την ενεργειακή επάρκεια στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα ο εφοδιασμός συνεχίζεται κανονικά χωρίς διαταραχές. Οι παραγωγοί ενέργειας είναι διαρκώς σε επικοινωνία με τους προμηθευτές ώστε να εξασφαλίσουν επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου αν αυτό χρειαστεί. Παράλληλα, κατά την έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο την Παρασκευή διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί και η στήριξη των πολιτών.
Στήριξη των νοικοκυριών…
Μέσα σ’ αυτό το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των νοικοκυριών για όσο χρειαστεί.
Ο Γ.Γ. Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο MEGA ανέφερε μεταξύ άλλων, πως δεν έχει αλλάξει ο προγραμματισμός για το έκτακτο βοήθημα που αναμένεται το Πάσχα, ενώ μίλησε και για τις κινήσεις της κυβέρνησης για την απορρόφηση του νέου κύματος ακρίβειας στην ενέργεια, ως απόρροια των εξελίξεων.
«Από την πρώτη στιγμή της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση ανέπτυξε ένα πλαίσιο ενεργειών, έχει ήδη διαθέσει πάνω από 2 δισ. ευρώ, αλλά η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρατείνει και επιτείνει το πρόβλημα. Γι’ αυτό η κυβέρνηση κοιτάζει πώς θα ενισχύσει το εισόδημα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και όσους είναι πιο ευάλωτοι», είπε χαρακτηριστικά.
Έκτακτο βοήθημα…
Απαντώντας στο αν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός σε ό,τι αφορά στο έκτακτο βοήθημα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας για το Πάσχα σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει ότι θα υπάρξει ενίσχυση εφόσον παρατείνεται η κρίση. Ο σχεδιασμός για το έκτακτο βοήθημα δεν έχει αλλάξει. Θα δούμε και πώς θα κυλήσει ο Φεβρουάριος που θα έχουμε τα αποτελέσματα το Μάρτιο. Παράλληλα με τις ενισχύσεις που δίνονται για τα ενεργειακά ζητήματα, γίνεται και αυτή η προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή εξετάζεται και η περίμετρος που θα δοθεί το έκτακτο βοήθημα, και το ύψος και η δυνατότητα. Όλα εξετάζονται σε ένα ευρύτερο δημοσιονομικό περιβάλλον…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.