Ιανουάριος 16, 2025
Άρθρα Κοινωνία Οικονομία

«Ασήκωτο» το βάρος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Αυξήθηκε κατά 29% στη χονδρική αγορά σε μια ημέρα!

Κλυδωνισμοί στην οικονομία από τη νέα έκρηξη της τιμής του ρεύματος

• Μπήκε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους επιχειρήσεων μέχρι τη λήξη της Ουκρανικής κρίσης

 

• Την ώρα που ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης κατέθετε στη Βουλή την τροπολογία για την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε ορισμένα βασικά προϊόντα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη εκτινασσόταν κατά 29%, η οποία θα περάσει στην κατανάλωση σήμερα. Συγκεκριμένα η τιμή χονδρικής στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώθηκε για σήμερα στα 362,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή ιστορικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά τις 22 Δεκεμβρίου, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 415,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή επηρεάζεται και από το γεγονός ότι σήμερα το 53,7% οι μονάδες το καλύπτουν από το φυσικό αέριο, καθώς λόγω των καιρικών συνθηκών η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα είναι χαμηλή, ήτοι μόλις 16,25%. Η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει την ανοδική της πορεία και σε σχέση με πέρυσι έχει αυξηθεί κατά 699%!
H νέα αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλεί ισχυρότατους κλυδωνισμούς στην Ελληνική οικονομία, ειδικά μάλιστα όταν δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι επιπτώσεις του πολέμου στο ενεργειακό πρόβλημα είναι ανυπολόγιστες ακόμη, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τις 24 Φεβρουαρίου που εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία η μέση τιμή της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος αυξήθηκε κατά 106%, αύξηση η οποία σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θα περάσει στους λογαριασμούς του ρεύματος εκτινάσσοντας τους υπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Πάντως παρά την αύξηση η τιμή στο ελληνικό Χρηματιστήριο συγκαταλέγεται στις χαμηλότερες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα η ελληνική αγορά είναι η 6η φθηνότερη μετά την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Ακριβότερες χώρες είναι η Μ. Βρετανία (μέση τιμή στα 434,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα), Ελβετία (388,05) και Σερβία (385,89). Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει διαφοροποιεί την κατάσταση όσον αφορά τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελληνική Οικονομία.

Προβληματισμός στην Κυβέρνηση
Η εξέλιξη προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Κυβέρνηση η οποία θα πρέπει πλέον να αναπροσαρμόσει την επιδοματική της πολιτική καθώς αν συνεχιστεί η άνοδος των τιμών και τις επόμενες εβδομάδες τα 2,5 δισ. που έχουν προϋπολογιστεί για ενίσχυση των νοικοκυριών δεν θα επαρκέσουν και θα πρέπει να εξασφαλιστούν και νέα κονδύλια. Η αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας θεωρείται βέβαιο ότι σε λίγες ημέρες θα έχει επηρεάσει και σχεδόν όλες τις παραγωγικές διαδικασίες με συνέπεια νέες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Λύση από Αίγυπτο
Μπροστά στα νέα δεδομένα που σχηματίζονται ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θέτει σε προτεραιότητα την επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδος. Χθες είχε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi, στην οποία συμμετείχε από το Λουξεμβούργο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου -βάση της οποίας είναι το Μνημόνιο Διασύνδεσης Ελληνικών και Αιγυπτιακών Ηλεκτρικών Δικτύων που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2021- θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδών της Ευρώπης και συνεπώς στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, ζήτημα που καθίσταται περισσότερο επίκαιρο από ποτέ λόγω του νέου τοπίου που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι ο στρατηγικός χαρακτήρας της συνεργασίας αυτής για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας, έχει αναγνωριστεί τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ.

Η τροπολογία  για το πλαφόν
H τροπολογία για την επιβολή πλαφόν στο μικτό κέρδος, η οποία συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείο Υποδομών, εισάγει ρυθμίσεις με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας απαραίτητης για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια των καταναλωτών, κατά τη διάρκεια της γεωπολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο περιορισμός της αθέμιτης κερδοφορίας επιδιώκεται μέσω του προσδιορισμού ανώτατου ύψους περιθωρίου μικτού κέρδους, το οποίο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει, για όσο διαρκεί η κρίση, το μικτό περιθώριο κέρδους της εκάστοτε επιχείρησης την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Οπότε δεν γίνεται ανεκτό περιθώριο μικτού κέρδους μεγαλύτερο από αυτό που υπήρχε πριν από τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως ένα 1.000.000 ευρώ. Επιπλέον, επιβάλλονται σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, εάν αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει τους ελέγχους. Η επιβολή πλαφόν καλύπτει όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, για παράδειγμα στα καύσιμα το πλαφόν ξεκινά από το διυλιστήριο και φτάνει μέχρι και τον πρατηριούχο. Η ισχύ του μέτρου ορίζεται έως και την 30η Ιουνίου 2022.
«Δεν βάζουμε διατίμηση αλλά αποκτούμε ένα εργαλείο που θέτει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Από την Τρίτη ξεκινούν εκτεταμένοι σαρωτικοί έλεγχοι. Να γίνει σαφές, σε όλους ότι η κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία κερδοσκοπίας. Δεν θα πληρώσουν οι συμπολίτες μας πάνω στην διεθνή έκρηξη τιμών και το καπέλο κάποιων θα θελήσουν να βγάλουν υπερκέρδος. Τώρα, είναι η ώρα όλοι να φερθούμε υπεύθυνα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *