2 Δεκεμβρίου, 2022
Δελτίο Τύπου Κοινωνία Οικονομία

Ακόμα και €1,30 μπορεί να φτάσει το ψωμί λόγω πολέμου και ενεργειακής κρίσης

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα, θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος αγοράς ψωμιού από τα αρτοποιεία της χώρας, όπως εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς.

Μιλώντας στο protothema.gr, η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Έλσα Κουκουμέρια, εξήγησε ότι η αύξηση στην τιμή του αλευριού, που είναι η βασική πρώτη ύλη η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή του άρτου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 30% των εισαγωγών στα σιτηρά γίνονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία, θα έχουν ως αποτέλεσμα να δούμε σύντομα την τιμή του ψωμιού να αυξάνεται.

Σήμερα στα αρτοποιεία της Θεσσαλονίκης, ένα καρβέλι ψωμί στοιχίζει από 0,80 έως 1 ευρώ, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα η τιμή μπορεί να αυξηθεί ακόμα και στα 1,30 ευρώ. Ήδη, σύμφωνα με την κα. Κουκουμέρια, οι αλευροβιομηχανίες σκοπεύουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις στην τιμή των πρώτων υλών και θεωρείται βέβαιο ότι τα αρτοποιεία δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τη διαφορά.

«Είναι αναμενόμενο αυτή η αύξηση να μετακυλιστεί και στο ψωμί, καθώς δεν είναι μόνο το αλεύρι που μας επηρεάζει αλλά είμαστε ήδη σε ένα “τσουνάμι” αυξήσεων από το ενεργειακό κόστος και τις τιμές των πρώτων υλών», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή. «Τα πράγματα είναι δύσκολα και σίγουρα θα δούμε τιμές πάνω από ένα ευρώ στο ψωμί και μάλιστα σύντομα. Τα αρτοποιεία είναι βέβαιο ότι θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο μέχρι να ανεβάσουν τις τιμές, όμως από ένα σημείο και έπειτα είναι “μονόδρομος” καθώς διαφορετικά θα κλείσουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Μακάρι να σταματήσει ο πόλεμος σύντομα για να μην υπάρξουν άλλοι νεκροί και σιγά σιγά να μπορέσει η οικονομία, σε όλες τις χώρες που επηρεάζονται, να επιστρέψει σε μια ομαλότητα» υπογραμμίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.