Δελτίο Τύπου Θεσσαλονίκη

Airsoft ή αλλιώς… «Call of Duty» στη Θεσσαλονίκη: Πίστες σε παλιά εργοστάσια και στρατόπεδα

Σκηνές βγαλμένες απευθείας από… πεδία μάχης, αεροβόλα με πλαστικές μπίλιες, τακτική αλλά και αδρεναλίνη είναι εκείνα που χαρακτηρίζουν το airsoft (αεροσφαίριση) ή αλλιώς για τους λάτρεις του είδους, «παιχνίδι ειλικρίνειας». Το ThessToday.gr συνομίλησε με τη μεγαλύτερη Λέσχη στην Ελλάδα -με έδρα τη Θεσσαλονίκη- αναλύοντας το άθλημα που με τα χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους, μετρώντας πλέον 500 καταγεγραμμένα μέλη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Το airsoft είναι σύγχρονο παιχνίδι του οποίου οι ρίζες στη Θεσσαλονίκη ξεκινούν γύρω στο 2006. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σπορ που αρχικά διαφέρει κατά πολύ από το paintball και προσομοιώνει πεδία μάχης, ή ένα χόμπι στο οποίο οι αντίπαλοι πρέπει να «εξολοθρεύσουν» ο ένας τον άλλο χρησιμοποιώντας τρία βασικά είδη όπλων Airsoft: αυτόματα-ηλεκτροκίνητα (AEGs), Αερίου και Ελατηρίου, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 100 έως 1.500 ευρώ.

 

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να χτυπηθεί ο αντίπαλος με στρογγυλές, πλαστικές μπίλιες μεγέθους 6mm γνωστές και ως «BBs» ώστε να βγει από το παιχνίδι. Ο πρόεδρος της Λέσχης Αεροσφαίρισης Βορείου Ελλάδος, Στάθης Ευτυχίδης εξηγεί στο ThessToday.gr ότι το ενδιαφέρον στη Θεσσαλονίκη έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ χαρακτηρίζει το airsoft καθαρά ως «παιχνίδι ειλικρίνειας» και αυτό γιατί όπως αναφέρει υπόκειται καθαρά στην τιμιότητα των παιχτών να παραδεχτούν ότι χτυπήθηκαν και να αποχωρήσουν από τη μάχη ανάλογα με το σενάριο.

 

«Είναι καθαρά ένα παιχνίδι – χόμπι προσομοίωση των πραγματικών όπλων το οποίο αντιπροσωπεύεται με την ειλικρίνεια του κάθε παίκτη», ανέφερε αρχικά ο κος Ευτυχίδης, με τον ίδιο να αναλύει τις κατηγορίες του παιχνιδιού:

«Υπάρχουν σεναριακά παιχνίδια ή τακτικής, δηλαδή κάνουμε προσομοίωση καταστάσεων, όπως για παράδειγμα να γίνει επέμβαση σε κάποιο κτήριο. Η μία ομάδα θα κρατά την άμυνα και η άλλη θα πρέπει να το καταλάβει, πετυχαίνοντας τους στόχους», δήλωσε.

Χρησιμοποιούνται παλιά εργοστάσια και στρατόπεδα στη Θεσσαλονίκη ως πίστες 

Η Λέσχη Αεροσφαίρισης Βορείου Ελλάδος (ΛΑΒΕ) μετρά εγγεγραμμένα 500 μέλη ηλικίας 18 έως 64 ετών, τα ενεργά άτομα είναι περίπου 100, ενώ μόνο φέτος στο airsoft «μυήθηκαν» ακόμη 30.

Στη Θεσσαλονίκη διοργανώνονται επίσημοι αγώνες κάθε δύο εβδομάδες, ενώ το πεδίο της… μάχης είναι κάθε φορά διαφορετικό: ένα παλιό εργοστάσιο στη Χαλκηδόνα, ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο στον Λαγκαδά, ενώ ως «πίστες» χρησιμοποιούνται ακόμη και ανοικτές δασικές εκτάσεις, στο Ρέμα της Μάρως, στα Πετροκέρασα, στη Γερακαρού κ.α..

 

«Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Έχουμε επίσης περίπου 15 ομάδες, οι οποίες αποτελούνται από 10 με 20 άτομα που έχουν τη δική τους ενδυμασία, τον δικό τους “κώδικα”, το δικό τους σήμα και τον δικό τους τρόπο που παίζουν. Κάνουν ακόμη και εκπαιδεύσεις πχ σε δάση ή κτήρια για να συντονίζονται και να παίζουν πιο ομαδικά».

 

Προτεραιότητα η ασφάλεια

Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν ρεπλίκες των αληθινών όπλων καθαρά για λόγους ψυχαγωγίας και αληθοφάνειας, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Ευτυχίδη απαραίτητος είναι και ο εξοπλισμός.

«Ο παίκτης χρειάζεται να έχει βαλλιστικά γυαλιά ασφαλείας, να φοράει κοντάκια, να έχει ένα όπλο κατηγορίας assault και ένα πιστόλι για να μπαίνει σε κλειστούς χώρους», είπε και πρόσθεσε ότι η ΛΑΒΕ δίνει τη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής τεσσάρων παιχνιδιών και παροχής εξοπλισμού -πλην παπουτσιών- σε κάποιον που θέλει να δοκιμάσει το άθλημα.

 

Το «αγκάθι» με τη νομοθεσία περί όπλων 

Η Λέσχη Αεροσφαίρισης Βορείου Ελλάδος κατά κύριο λόγο ιδρύθηκε διότι οι παίκτες έπρεπε να έχουν ένα δίκτυ ασφαλείας από τον νόμο, και αυτό γιατί στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει διαχωριστεί η νομοθεσία των όπλων με αληθινές σφαίρες από τα αεροβόλα. Ο κος Ευτυχίδης επισημαίνει ότι για αυτόν τον λόγο η Λέσχη συναντήθηκε με τον στρατηγό στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπογράμμισε για τις ημέρες που έχει προγραμματιστεί παιχνίδι ενημερώνεται η Ελληνική Αστυνομία αλλά και οι δήμοι.

«Ενημερώνουμε τα Αστυνομικά Τμήματα και τους δήμους ότι θα κάνουμε παιχνίδι. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε η ΛΑΒΕ, ώστε νια να υπάρχει μια υπόσταση, να μας γνωρίζουν. Εμείς τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα ασφαλείας», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η Λέσχη έχει συμμετάσχει και σε αγώνες των Βαλκανίων και συγκεκριμένα σε: Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία.

 

Πάντως, ο πρόεδρος της Λέσχης υπογραμμίζει ότι το airsoft δεν προάγει πολιτικές, πολεμικές, ρατσιστικές, εθνικιστικές αντιλήψεις και δεν μπορεί να προετοιμάσει τους συμμετέχοντες για μια αληθινή μάχη ή οτιδήποτε άλλο σχετικό. «Δεν είναι στρατικοποιημένο, δεν δρούμε με πολιτικούς ή άλλους σκοπούς. Είναι ένα παιχνίδι σαν το paintball, όμως πιο αληθοφανές», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.